Bez stresa i depresije

Opatijski kukali traže društvo: Protiv gripe i prehlade najbolje je – kupanje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJAZimsko kupanje protiv gripe i prehlade, protiv stresa i depresije. Zimsko kupanje daje božanstven osjećaj duha i tijela. Razlika između picigina na splitskim Bačvicama i našeg opatijskog je velika. More na Bačvicama gdje se igra picigin je do kičice, a naše opatijsko – do kičmice. Velika razlika je i u splitskom balunu, odnosno našoj bali kojom igramo picigin na Slatini – rekao je jučer u 14 sati na opatijskoj Slatini, ispred kipa Djevojke s galebom Mirko Šuša, jedan od Opatijskih kukala koji se tradicionalno, već 13 godine uzastopce prvog kalendarskog dana svake nove godine kupaju u moru. Kukali su na svoj specifičan način počeli slaviti Novu godinu još 2004. godine, te su do danas prerasli u velike turističke promotore grada pod Učkom, pa je njihovo zimsko kupanje uvršteno i u službeni kalendar događanja tijekom Adventa u Opatiji.


Za jači imunitet


Na jučerašnjoj press konferenciji, vjerojatno jedinoj koja se na ispraćaju 2016. godine održala u moru, Mirko Šuša, Mario Sušanj, Marjan Nikolajev i Antonio Perić iz Opatijskih kukala pozvali su ne samo muškarce, već i žene koje im se žele pridružiti da 1. siječnja 2017. godine dođu na Slatinu, te da se zajedno s njima upuste u avanturu zimskog kupanja koje pogoduje organizmu i jača imunitet.


– Kao bivši aktivni sportaši i rekreativci cjelogodišnjim plivanjem, pa i u najhladnijim mjesecima, promičemo zdravlje jer je znanstveno dokazano da kratkotrajno kupanje u hladnoj vodi ima brojne povoljne utjecaje na zdravlje (jačanje imuniteta, elasticiteta krvnih žila, poboljšanje respiratorne funkcije, cirkulacije i metabolizma te subjektivnog osjećaja zdravlja). Promičemo zdrav način života, čisto more kao prirodni ljekoviti činitelj i Bogom danu klimu kraja u kojem živimo i djelujemo. A naša je velika želja da otvaranje novogodišnje kupališne sezone uz pomoć Grada i Turističke zajednice postane veća manifestacija ili čak festival, po uzoru na druge destinacije u svijetu, a najbliži je Portorož gdje se prošle godine na Novoletnom skoku v morje kupalo više od 400 ljudi – pozvali su Opatijski kukali.


Hrabri Janko


Odigrali su jučer i promotivni picigin u moru temperature tek nešto više od 12 stupnjeva Celzijevih, što je za njihove kriterije, budući da su se kupali i na temperaturama između 9 i 10 stupnjeva, zapravo »proljetna« temperatura. Našli su se u objektivima mnogobrojnih šetača i turista koji provode blagdane u suncem okupanoj Opatiji, a najhrabrijeg među njima, slovenskog turista Janka Peklara iz Maribora, uspjeli su motivirati da i sam isproba čari opatijskog mora na Slatini. Svi koji to žele učiniti, mogu im se pridružiti prvog dana iduće godine, u nedjelju u 13 sati.– U more se nakon zagrijavanja ulazi postupno, a nakon kratkog kupanja potrebno je slojevito se obući. Sve sudionike će čekati topli napitak u restornau Kamelija. Druženje, dobra atmosfera i osjećaj zdravlja su zagarantirani, a kako bolje zaželjeti početak nove godine – upitali su simpatični opatijski dečki, jedinstveni i sve poznatiji Kukali.