Aktivnosti djece

Opatijski dječji dan: Kad mladost vlada “starom damom”

Marina Kirigin

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

I mi djeca, stanovnici Opatije, imamo pravo glasa i uspijevamo realizirati mnoge naše planove. Imamo svoje Dječje gradsko vijeće, svoje ideje i aktivno sudjelujemo u životu našega grada – rekla je sedmašica Katarina Bilen



OPATIJA Opatijski dječji dan nije važan samo zato što smo danas oslobođeni redovne nastave i što se zabavljamo, družimo i igramo širom grada. On je važan jer smo njime dokazali da mi djeca, stanovnici Opatije, imamo pravo glasa i uspijevamo realizirati mnoge naše planove, a jedan od njih je i ovaj dan.


Imamo svoje Dječje gradsko vijeće, svoje ideje i aktivno sudjelujemo u životu našega grada – rekla je učenica sedmog razreda opatijske osnovne škole Katarina Bilen dok je jučer pred opatijskom sportskom dvoranom uživala u nastupima opatijskih školaraca i vrtićara te brojnim ponuđenim igrama i radionicama u sklopu 11. izdanja manifestacije namjenjene djeci pod nazivom Opatijski dječji dan.


Da u Opatiji odrasli itekako slušaju mišljenje djece, potvrdio je i Dominik Žiganto, dječji gradski vijećnik Opatije, a na igru, zabavu i druženje, kao i uživanje u predivnom sunčanom danu učenike i vrtićare pozvao je zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin.


Brojne aktivnosti




Tristotinjak mališana okupljenih pred sportskom dvoranom »Marino Cvetković« po završetku uvodnog dijela manifestacije raštrkali su se cijelim gradom, zašli u brojne gradske ustanove, Hrvatski muzej turizma, knjižnicu, u Festival Opatija, vrtić, vatrogasni dom…


Djeca su mogla u sklopu radionica naučiti puno o šminkanju, DJ-ingu, ekologiji, ali i opušteno zaigrati »čovječe, ne ljuti se«, domino ili pak tražiti blago… Najmlađi su pohrlili među policajce kako bi isprobali njihove sirene na automobilu i motoru. Ispred zgrade Javne vatrogasne postrojbe opatijski »pumpjeri« za najmlađe su napravili poligon, djeca su učila prve vatrogasne vještine i uživala u zabavi s vodom.


Nagrade


Opatijski dječji dan bio je i prilika da najmlađi pokažu koliko su spretni u plesu, sviranju, pa je pred dvoranom nastupio zbor i orkestar opatijske OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« kao i učenici obuhvaćeni glazbenim projektom »Music Box«. Najmlađe opatijske mažoretkinje izvele su nekoliko točaka, a vrtićari iz »Girotonda« vedrim notama pozvali na igru i zabavu. U svemu tome pridružili su im se i gosti iz Ogulina, djeca DGV-a i Društva »Naša djeca« iz Ogulina.


Opatijsko druženje bilo je i idealna prilika za nagrađivanje onih koji su se istakli svojim radom i djelovanjem. Nagrada Grada Opatije za »Naj dječje djelo« dodijeljena je učeniku Davidu Stefanoviću za volontiranje tijekom ljeta 2014. i 2015. godine i pomaganje djeci s teškoćama u razvoju, te Nini Žunić i Francesci Renner za kontinuiran i predan rad na promicanju dječjih prava i dječjeg sudjelovanja u Opatiji, Hrvatskoj, ali i zvan granica domovine.