Konačno bez barijera

Opatijski Obalni put prohodan opet cijelom dužinom

Marina Kirigin

Otvaranje obalnog puta najava je i skorašnjeg otvaranja novog hotelskog objekta, četverozvjezdanoga hotela Royal koji će raspolagati najvećom kongresnom dvoranom u Opatiji, a moći će primiti do tisuću ljudi

OPATIJA  Trasa lungomara koja je zbog radova na obnovi opatijskog hotela Royal bila zatvorena proteklih nekoliko mjeseci, od danas će biti ponovno otvorena. Dionica obalnog puta u dužini nešto manjoj od stotinu metara zasjat će u novom ruhu, odnosno u sličnom izdanju u kojem je pred nepune dvije godine uređen dio lungomara kod opatijskog mula. Otvaranje obalnog puta najava je i skorašnjeg otvaranja novog hotelskog objekta, četverozvjezdanoga hotela Royal koji će raspolagati najvećom kongresnom dvoranom u Opatiji, a moći će primiti do tisuću ljudi. Prema riječima generalne direktorice hotelske grupacije Milenij hoteli Lazarele Komlen, 15. srpnja na rasporedu je tehnički pregled zgrade, a tri dana kasnije i kategorizacija objekta koji je osmišljen kao centar misaonih igara – bridža, šaha, društvenih igara…   

Osamnaest kristalnih lustera




– Radovi su pri samom kraju. U tijeku je ostakljivanje površina, a potom će uslijediti popločavanje i opremanje prostora namještajem. Trenutačno je na objektu stotinjak radnika koji neprekidno rade, tako da sam sigurna da ćemo vrlo skoro prionuti samom šminkanju prostora hotela. »Soft opening« trebao bi se dogoditi krajem srpnja, a njemu će prethoditi i trening osoblja, novih tridesetak djelatnika hotela, tako da kada pustimo goste u našu kuću, sve štima – rekla je Komlen, pokazujući prostor novog kongresnog kapaciteta koji ima izravni vizualni kontakt s morem, a bit će opremljen audiovizualnim uređajima, odnosno biti pogodan za sve vrste manifestacija, a krasit će ga i osamnaest kristalnih lustera. Na istoj etaži s kongresnom dvoranom naći će se i prva, jedina opatijska kavana smještena uz lungomare, a na katovima iznad bit će hotelske sobe.


   Obnovljeni opatijski hotel raspolagat će sa 54 smještajne jedinice, a pribroje li mu se i sobe iz obližnje vile, koja je nedavno obnovljena, može se reći da će Opatija ove sezone biti bogatija za gotovo 90 smještajnih jedinica. Vrijednost ulaganja u obnovu hotela Royal iznosi 12 milijuna eura, a uz obnovu lovranskog Meridionala i pretvaranje objekta u hostel Link, ova hotelska grupacija u Opatijsku rivijeru ove je godine uložila oko 18 milijuna eura.


   Bridž donio 10.000 noćenja


– Opatija ima budućnost, problem je samo što se ne razvijamo svi istom brzinom. Problem Opatije je što ne nudi »izlaz« na more/kupanje, zato ova strategija turističkog razvoja grada koju izrađuju profesori hotelijerskog fakulteta razrađuje kako što više prostora pretvoriti u kupališni dio. Opatija već ima odlične hotele, ali treba još raditi na infrastrukturi, kupalištima, novoj, modernoj luci. Ovako postoje nespojive razlike. U našem hotelu Milenij na Slatini gosti dolaze u objekt s pet zvjezdica, a ispred hotela dočeka ih neuređena betonska plaža – govori Komlen, napominjući kako je važno pritom i lobirati za jake manifestacije kao što je recimo bilo ovo nedavno završeno Europsko timsko bridž prvenstvo.  

  –- To su ozbiljni eventi na kojima se radi minimalno dvije-tri godine. Zahvaljujući ovoj posljednjoj smotri Opatija je ostvarila oko 10.000 noćenja, što je respektabilan brojk, posebno zato što je takav rezultat stigao kada nam je najviše trebalo, u predsezoni – zaključuje Komlen.