Novo radno vrijeme

Opatijske terase će raditi do dva ujutro

P. N.

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

 Terase mogu raditi do dva, ali se upotreba (elektro)akustičkih uređaja dopušta do jedan. Noćni klubovi i barovi, ako ispunjavaju uvjete za rad noću, u zatvorenom prostoru mogu raditi do 6 ujutro



OPATIJA  Bez ijednog vijećničkog pitanja prijedlog druge izmjene proračuna Grada Opatije za 2015. godinu je prihvaćen. Proračun je manji za gotovo osam milijuna kuna ili za šest posto te iznosi 123 umjesto 131 milijun kuna.


Također, prihvaćen je prijedlog Odluke o radnom vremenu u ugostiteljstvu koja je donesena zbog usklađivanja s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Prijedlogom te odluke  propisano je da terase ugostiteljskih objekata mogu raditi do dva sata, a upotreba (elektro)akustičkih uređaja dopušta se do jedan.


Rad unutar ugostiteljskog objekta ovisi o registraciji. Noćni klubovi, barovi i disko klubovi, ako ispunjavaju uvjete, u zatvorenom prostoru mogu raditi od 21 do 6 ujutro.




Također, određeno je da Ljetna pozornica može prekoračiti dopuštenu razinu buke te da se područje Zerta ne tretira kao nenaseljeni dio grada pa i tamo vrijedi radno vrijeme vrijedi do 2 sata.


Robert Kurelić iz Akcije mladih je ustvrdio da je opatijska politika prema decibelima iz ugostiteljskih objekata tradicionalno  šizofrena.


– Svakako, treba podržati odluku koja vodi k povećanju broja noćnih klubova, čime će se kvalitetno urediti i odnos prema kafićima. No, treba o svemu tome razgovarati, jer se pravila igre o radu ugostiteljskih objekata često mijenjaju, pa ugostitelji nisu sigurni da li im se uopće isplati ulagati u noćne klubove, smatra Kurelić založivši se za dugoročne odluke o radu ugostiteljskih objekata.


Skupi doček


Nezavisni Ernie Gigante Dešković smatra da su neki članci nedorečeni i  kontradiktorni, pa je predložio razlikovanje zimskog i ljetnog radnog vremena. Ljeti treba dopustiti da terase rade duže, do tri, smatra Dešković, no njegov amandman nije prihvaćen.


 – Opatija je turistički grad koji treba imati noćni život. Zašto buka nije smetala prije 20 godina, rekao je Dešković, poručivši da se radi o važnim odlukama za opatijsku budućnost o kojima treba više razgovarati.


Bruno Starčić smatra da je prijedlog liberalan i poticajan, a brojni ugostitelji ni dosad nisu iskoristili sve mogućnosti radnog vremena. Gradonačelnik Ivo Dujmić je zaključio da je on za noćni život i zato je radno vrijeme na terasama produženo, ali da treba voditi računa o suživotu kafića s hotelima.


Vijećnička pitanja bila su također dinamična. Nikica Pažin iz Liburnijske stranke kazao je da je žalosno to da će Grad za doček Nove godine potrošiti 460 tisuća kuna koji je osmišljen kao lani, što nije na razini ugleda Opatije.


 – Prestanite namještati natječaje, ustvrdio je Pažin, zatraživši specifikaciju troškova za novogodišnji doček. Gradonačelnik mu je odgovorio da prestane obmanjivati javnost, jer je doček dio programa Zima u Opatiji koji traje mjesec i pol dana. Pažin je dodao i da cijela Opatija bruji o velikim troškovima gradonačelnika na ime reprezentacije.


Uzurpacija plaže


– Moja  reprezentacija je vrlo skromna, no ovo je ipak Opatija, dolaze brojni uglednici i delegacije, čije troškove prijema snosi Grad. Stoga, prestanite obmanjivati javnost, odgovorio je Dujmić.


Ernie Gigante Dešković negodovao je zbog toga što hotel Miramar brani građanima dolazak na obližnju plažu, iako je to javno dobro. – Gradonačelniče, na zadnjoj sjednici ste ustvrdili da pristup toj plaži ne može biti nikome zabranjen.



Gradonačelnik Dujmić kazao je da je važno ponoviti cijelu kronologiju o tome kako su četiri jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije došle u posjed dionica Liburnia Riviera Hotela i zašto su prodale svoje udjele u novom društvu u LRH Hotel Cavtat za 67 milijuna kuna.  – Novac od prodaje dionica Opatija će prvenstveno usmjeriti na izgradnju novog i modernog vrtića, a natječaj će biti raspisan već ove godine. Ostatak novac iskoristit ćemo za podmirenje kreditnih obveza, pojasnio je Dujmić koji se zahvalio gradskim vijećnicima na podršci u borbi Grada za svoja prava u LRH.


Ponovno sam se uvjerio da hotel fizički, velikim vazama cvijeća priječi pristup plaži. Tu se radi o uzurpaciji javnog prostora, a Grad ne reagira, poručio je Dešković, pitavši hoće li konačno reagirati komunalni redar. Odgovoreno mu je da će redari biti poslani na tu lokaciju kako bi se ustvrdilo poštuje li  hotel stavke iz koncesijskog ugovora.


Dešković je također upozorio na brojne tehničke nedostatke u novim stanovima poticajne gradnje koji su uništeni od vlage nakon samo tri mjeseca.


– Ovdje se očito radi o šarlatanskoj gradnji, ustvrdio je Gigante Dešković koji je tražio da se utvrdi odgovornost onih koji nadgledaju i koji su dopustili useljenje u zgradu upitne kvalitete.


Dujmić je kazao da je upoznat s tim velikim problemom, ali da je Grad već zatražio sanaciju nedostataka.