Čeka se nova verzija

Opatijska “većina”: Urbanistički plan nije “pao”, samo je poslan na doradu

Srđan Brajčić

Robert Kurelić i Ivo Dujmić, Foto: M. ANIČIĆ

Robert Kurelić i Ivo Dujmić, Foto: M. ANIČIĆ

U koaliciji vjeruju da će UPU biti donesen do proljeća 2018. godine. Poručuju da se dotad ništa dramatično neće dogoditi niti s Jedriličarskim klubom Opatija, kojem UPU legalizira rad u sklopu opatijske luke



OPATIJA Predstavnici političkih stranaka koje čine predstavničku većinu u Opatiji, napomenuli se u ponedjeljak da Urbanistički plan uređenja naselja Opatija nije pao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, već je zbog usvojenih amandmana poslan na doradu predlagaču. Dakle, opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću i stručnim službama Grada.


– Kada UPU bude dorađen s prihvaćenim amandmanima, bit će poslan u nadležno ministarstvo na suglasnost i, ako bude potrebno, na ponovljenu javnu raspravu.


Izmijenjeni UPU ponovno ide na Gradsko vijeće na usvajanje. Kako ne bi bilo zabune, treba još jednom naglasiti – Urbanistički plan nije zaustavljen, samo je poslan na doradu, pojasnio je Robert Kurelić iz Akcije mladih koji je još jednom napomenuo da su amandmani napisani na osnovu sugestija Odbora za prostorno uređenje i planiranje Gradskog vijeća.




U koaliciji vjeruju da će UPU biti donesen do proljeća 2018. godine. Poručuju da se dotad ništa dramatično neće dogoditi niti s Jedriličarskim klubom Opatija, kojem UPU legalizira rad u sklopu opatijske luke.


– U Opatiji se, nakon dugo vremena, ponovno stručno i pomno promišlja planiranje prostora. Kao predsjednik Gradskog vijeća na to sam posebno ponosan, poručio je Kurelić koji je još jednom podsjetio na održanu tribinu Vizija urbanističkog razvoja Opatije i na njezine usuglašene zaključke koji su poslužili kao nit vodilja kad je Odbor za prostorno uređenje i planiranje opatijskim vijećnicima donosio svoje preporuke o Urbanističkom planu za Opatiju.


Glavna poruka s te tribine, kao i Odbora, bila bi da se prostor mora planirati u javnom interesu, odnosno da građani moraju imati prednost nad investitorima koje ponajprije zanima apartmanizacija grada. To se izričito navodi i u Strategiji razvoja Opatije.


Kurelić navodi da je upravo apartmanizacija bila jedna od spornih intencija predloženog Urbanističkog plana za naselje Opatija, što je onemogućeno upućenim amandmanima. Osim toga, predsjednik Gradskog vijeća nije zadovoljan dosadašnjom praksom pisanja Urbanističkog plana uređenja Opatije, što već dugi niz godina radi isključivo ista firma, Urbanistički institut Hrvatske. Kurelić se stoga založio da se pisanje prostorno-planske dokumentacije disperzira.



Robert Kurelić i Fernando Kirigin poručili su da novi medijski napisi o ravnateljici Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji Gabrijeli Krmpotić Kos traže da se njezin rad uvrsti na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća Opatije. Prema svemu sudeći, o navodnom mobingu koji provodi Krmpotić Kos u gradskoj ustanovi raspravljat će se i u studenome.



Predsjednik Obora za prostorno planiranje, SDP-ov Fernando Kirigin naglasio je da su se članovi ovog tijela imali potpuno jednako mišljenje u pogledu 70 posto predloženih amandmana, uključujući i HDZ-ovog predstavnika u Odboru.


Međutim, HDZ-ov Marko Ćorić na sjednici Gradskog vijeća nije prihvatio niti jedan od upućenih amandmana.


„Sada je posve jasno da je HDZ u Opatiji u koaliciji s listom Ive Dujmića, poručio je Kirigin koji je pritom napomenuo da će gradonačelnik Dujmić uvijek imati njegovu podršku, ali i podršku vijećnika iz redova predstavničke većine kad bude donosio odluke u interesu svojih građana.


„U Opatiji se počelo odlučivati na drukčije, u procesima danas sudjeluje više ljudi, odnosno odluke ne donosi više samo jedna osoba. Također, želimo građane što više uključiti o procese prostornog planiranja, što je u skladu s našim predizbornim obećanjima, kazao je Fernando Kirigin koji je naglasio da ovakve odluke Odbora nipošto nisu razvojna kočnica Opatije.


Članovi Odbora za prostorno planiranje i uređenje Zlatomir Prebelić i Davor Šprajc složili su se s time da se na ovo radno tijelo ne smije gledati kao na nekakvu destruktivnu grupaciju koja želi zaustavljati razvojne procese u Opatiji.


Odbor se bori, naglasio je Prebelić, protiv uzurpacije prostora od strane špekulativnog kapitala. Šprajc pritom napominje da je opatijska praksa pokazala važnost raspisivanja urbanističko-arhitektonskih natječaja, zbog toga što Grad vrlo često pokazuje da zapravo ne zna što bi sa svojim javnim površinama.