Peza

Opatijska javna vaga otišla u povijest: Zgrada se prodaje

Aleksandra Kućel Ilić

Objekt u vrijeme dok je još ispred zgrade postojao stari mehanizam za vaganje, prije rekonstrukcije raskrižja / foto Marin Aničić

Objekt u vrijeme dok je još ispred zgrade postojao stari mehanizam za vaganje, prije rekonstrukcije raskrižja / foto Marin Aničić

Zgrada javne gradske vage na Tošini postoji od 1936. godine, a tijekom rekonstrukcije raskrižja 2013. godine, mehanizam vage koji je bio uništen korozijom je uklonjen, bazen u kojem se nalazio zatrpan, te je iznad njega uređen nogostup, pa sada zapravo iznad bivše vage šetaju pješaci



Nedavna vijest o tome da se prodaje zgrada na samom ulazu u Opatiju, nekad nadaleko poznata gradska »peza«, odnosno Gradska javna vaga na Tošini, zaintrigirala je ne samo potencijalne kupce, već i one koji su, s obzirom na povijest ovog objekta, željeli saznati što se dogodilo sa starim mehanizmom vage. Jer, samo je jedna vaga na širem liburnijskom području baš toliko poznata, premda se svojevremeno različita roba »pezala« i na drugim lokacijama u Opatiji. Vlasnici objekta, tvrtka Komunalac, na novinarski upit pojašnjavaju kako je prilikom rekonstrukcije prometnice i raskrižja na Tošini, stara vaga koja je dugi niz godina bila izvan funkcije razmontirana, te je završila – na otpadu.


Više podataka na ovu temu koja je za ovdašnje ljude zanimljiva i zbog toga što je nestankom javne »peze« zapravo zaključen i dio povijesti ovoga grada, uspjeli smo dobiti od nadležnih u Gradu Opatiji.



– U posljednje vrijeme nam se javilo nekoliko vrlo zainteresiranih kupaca koji su već i razgledali bivšu »pezu«, tako da se može očekivati da u skoroj budućnosti dođe do prodaje ovog objekta – rekao je Ervino Mrak, direktor Komunalca u čijem je vlasništvu kuća. Jer, bez sumnje -tko kupi objekt, s njime će u paketu pored odlične lokacije dobiti i povijesni brend – nekad slavnu i zaposlenu »pezu« o kojoj više znaju tek starije generacije, ali su priče o njoj, bez obzira na to što žive u modernijem vremenu, čuli i najmlađi stanovnici.





Davno isknjižena


– Raspolažemo sljedećim informacijama o temi koju obrađujete: zgrada vage izgrađena je 1936. godine kada je postavljen i mehanizam za vaganje ispred nje. Prilikom rekonstrukcije raskrižja Tošina 2013. godine, provjereno je stanje prostora ispred tzv. zgrade Vage na Tošini, odnosno između zgrade i Nove ceste, točnije bazen u kojemu se nalazio mehanizam javne vage. Naša je pretpostavka da je mehanizam postavljen prilikom izgradnje zgrade 1936., s time što je zbog neispravnosti vaga bila izvan upotrebe dvadesetak godina prije početka izvođenja ovih radova na raskrižju 2013. Kod otvaranja prostora, utvrđeno je da je mehanizam vage potpuno uništen korozijom, a da su bočni zidovi »bazena« u kojemu se nalazio – propali, te je postojala opasnost da se uruše na samu cestu, s jedne strane, kao i opasnost za zgradu Vage u čijem je suterenu, kroz bazen gdje se mehanizam nalazio, stalno prodirala vlaga.


U poslovnim knjigama Komunalca vaga je davno isknjižena kao osnovno sredstvo, a zbog nepostojanja potrebe za korištenjem usluga javne vage, bilo im je neprihvatljivo investiranje u dobavu i postavu nove vage. Stoga je s Komunalcem dogovoreno da se stari mehanizam ukloni, a bazen u kojemu se on nalazio zatrpa materijalom, a potom iznad njega uredi nogostup. Uklanjanje i odvoz mehanizma izveo je izvođač radova koji je potom prostor zapunio materijalom i uredio nogostup – pojasnio je Miljenko Ujčić, pročelnik UO za komunalni sustav i zaštitu okoliša u Gradu Opatija.


Cijena oko dva milijuna


Komunalac prodaje objekt po cijeni od gotovo dva milijuna kuna i premda je arhitektonska vrijednost ove kuće relativno mala, a i sama zgrada je trošna i stara, vrijednost joj daje iznimna lokacija i mogućnost da se na tom mjestu izgradi višenamjenska građevina uslužne, trgovačke ili drugih sličnih djelatnosti. To je naime moguće prema aktualnoj planskoj dokumentaciji. A kada se netko upusti u ovu investiciju, »u paketu« će dobiti i brend koji ide uz ovu lokaciju. Jer za budući objekt će dovoljno biti reći da se nalazi »na pezi« ili »pul peze« i svi će na samo s liburnijskog i riječkog područja, već i šire, bez problema znati o kojoj se lokaciji radi. Zgrada s tri stana i pripadajućom okućnicom međutim u ovom trenutku nije prazna, a Komunalac vodi sudski spor oko iseljenja sadašnjih stanara.