Rođendan hrama kulture

Opatijska Zora »uhvatila« punoljetnost uz 1.018 održanih skupova

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Izvorna zgrada »Zore« postojala je još davne 1889. godine, a zahvaljujući gradskim sredstvima obnovljena je 1997. godine i danas u njoj »stanuju« gradska knjižnica i čitaonica, u njoj vježbaju članovi Folklornog ansambla Zora, a sjedišta imaju TZ Grada Opatije i TZ Kvarnera, te 11 tvrtki s područja Liburnije



OPATIJA » Kulturni dom »Zora« u Opatiji »uhvatio je« svoju punoljetnost i danas, u petak 10. travnja obilježava 18. rođendan, odnosno 18 godina rada u obnovljenoj zgradi koja je izvorno puno starija i postojala jejoš daleke 1889. godine. Objekt je to koji je tijekom povijesti okupljao afirmirane književnike, od Viktora Cara Emina i Rikarda Katalinića Jeretova, do Eugena Kumičića i drugih, a koji je posljednjih godina dom za knjižnicu i čitaonicu Viktor Car Emin i Folklorni ansambl Zora.



U neposrednoj blizini »Zore«, na mjestu bivšeg kina, ove će jeseni započeti gradnja Kulturno-turističkog centra. Hoće li ta nova gradska investicija baciti sjenu na »Zoru« ili će pak s njom kulturni dom zakoračati još ponosnije u svoje »najbolje godine«, tek treba vidjeti, no jedno je sigurno, sa ta dva objekta, odnosno uz Villu Antonio ukupno tri – javne potrebe Opatijaca u području kulture definitivno će biti zadovoljene.





Također, u lijepoj i funkcionalnoj dvorani unutar KD-a »Zora«, do danas je održan čitav niz skupova, druženja, književnih večeri… Opatijski je to »dom« i 11 liburnijskih firmi koje su se smjestile na 704 »kvadrata« poslovnog prostora, te sjedište Turističke zajednice Grada Opatije i Turističke zajednice Kvarnera. Nakon niza godina propadanja, objekt je obnovljen 1997. godine, a njegovo novo lice projektirao je poznati opatijski arhitekt Zdeslav Surina.


Dostupna i Villa Antonio


Voditelj KD-a »Zora« i Ville Antonio (koja se nalazi u susjedstvu) Mirko Šuša koji redovito bilježi svaki detalj ove opatijske »kuće kulture« ističe kako se u dvorani KD-a »Zora« u 18 godina održalo 1.018 skupova, no kako u posljednje vrijeme primat u broju održanih skupova bilježi obližnja dvorana Ville Antonio. Tako je od renoviranja ove ville, odnosno od 1. svibnja 2010. godine do danas u dvorani tog objekta održano čak 421 skupova.


   U opatijskim hotelima u zadnja dva desetljeća otvarale su se manje i veće sale i dvorane za kongrese i skupove, no bez obzira na činjenicu da je ponuda takvih prostora u gradu porasla, dvorana u KD-u »Zora« na godišnjoj razini bilježila je oko 56 događanja. Pokazalo se da je ulaganje u ovaj projekt bila dobra investicija, isplativa za Grad Opatiju, u prilog čemu govore i podaci da na godišnjoj razini prihodi od poslovnih prostora u »Zori« iznose oko 645.000 kuna. Ipak, u Gradu Opatija ističu kako je primarno cilj izgradnje bio da se zadovolje javne potrebe u području kulture.



U KD »Zora« povremeno vježbaju Opatijske mažoretkinje, održava se aerobic, dok umirovljenici pohađaju tečaj engleskog jezika. Najaktivnija je u proteklih 18 godina bila opatijska Zajednica Talijana koja je prvo predavanje održala 14. ožujka 1998. godine i do danas imala ukupno 134 različita skupa. Aleksandar Stanković, Tereza Kesovija i Mani Gotovac, samo su neke od poznatih osoba koje su u zadnje vrijeme gostovale u »kulturnom hramu Opatije«, a kako je istaknuo voditelj Mirko Šuša, zanimljiv je i podatak da se vikendom za potrebe vjenčanja može iznajmiti i prostrani parking ispred KD »Zora«.



   – Važno je naglasiti da je izgradnja KD-a »Zora« bila primarno motivirana ciljem da se zadovolje javne potrebe u području kulture. Konkretno, novi je prostor bio potreban da bi se preselila Gradska knjižnica i čitaonica Viktor Car Emin iz neadekvatnog prostora u Vili Angiolini u novi, primjereni prostor za obavljanje knjižnične djelatnosti, a sa KD-om »Zora« stvorili su se i kvalitetniji prostorni uvjeti za bogate aktivnosti KUD-a »Zora«.


Kredit otplaćen 2002. godine


Cilj nije bio ostvarivati prihode od zakupa – premda taj godišnji prihod nije zanemariv – već je bilo u pitanju osiguravanje uvjeta za zadovoljenje javnih potreba građana na kvalitetniji način, a jedna od uloga i zadaća jedinica lokalne samouprave jest upravo ta – jačanje kvalitete života i standarda građana. Godišnji prihodi od poslovnih prostora iznose oko 645.000 kuna, no njegova razina varira, što naravno ovisi o popunjenosti poslovnih prostora tijekom godine – stoji u odgovoru iz Grada Opatije dobivenom na novinarska pitanja.


   Izgradnja KD-a »Zora« jedini je veći gradski projekt realiziran u Opatiji u periodu od 1993. do 2013. godine. Iznos kredita za ovu investiciju iznosio je 7,1 milijun kuna ili tadašnjih dva milijuna njemačkih maraka. Ugovor je sklopljen 11. listopada 1996. godine sa Zagrebačkom bankom, na rok otplate od četiri godine uz godinu dana počeka, s početkom otplate 30. lipnja 1998. godine i otplaćen je 29. ožujka 2002. godine.