Najljepše doba

Opatijci suglasni: Ovogodišnji advent najbogatiji u posljednjih dvadeset godina

Marina Kirigin

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Kako bismo saznali što o ponuđenim programima misle, porazgovarali smo s nekolicinom mještana i saznali da su oduševljeni ne samo vrlo lijepo dekoriranim gradom, već i sadržajima na trima lokacijama. Kažu da je ovo dosad najbolje adventsko razdoblje u Opatiji u posljednjih dvadesetak godina



OPATIJA Opatija je ove zime jedna od hrvatskih turističkih destinacija s najbogatijim adventskim programom, a prema prvim dojmovima stanovnika s područja Liburnije čini se kako je već u prvoj fazi manifestacije »Advent u Opatiji« program izuzetno dobro prihvaćen. Interes postoji za sve tri lokacije na kojima se odvija adventski program.


Vikendima na Ljetnu pozornicu odnosno »Ledenu čaroliju« stiže veliki broj djece i roditelja na klizanje, kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer druže se mladi uz živu glazbu, a nezobilazan je i predivno uređen opatijski mrkat na kojem se uz ugostiteljske kućice zaustavljaju brojni Opatijci da nazdrave u ovo najljepše doba godine. Oni najmlađi oduševljeni su Gradom Djeda Mraza u objektu Milenij hotela, a na prvi susret s Adventom i obilazak grada mnoge žitelje Liburnije »pozvala« je upravo prigodna božićno-novogodišnja dekoracija.



Ovogodišnji opatijski Festival čokolade posjetilo je više od 15.000 ljudi, a bogat program opatijskog Adventa se nastavlja.Primjerice, sadržajan tjedan je zaključen na klizalištu »Ledene čarolije« na Ljetnoj pozornici. Nakon druženja sa Svetim Nikolom i DJ večeri, u šatoru na maloj Ljetnoj pozornici je pulski Teatar Naranča za oko 150 uglavnom najmlađih posjetitelja izveo predstavu »Bim & Bom«. Svoj prvi samostalni koncert na pozornici pokraj klizališta imala je mlada Kastavka Antonela Doko s pratećim bendom, a pjevala je pred odlično raspoloženom publikom. Bogat program se nastavio i jučer, te su organizatori iz Festivala Opatija najavili i brojna iznenađenja za nastavak prosinačkih dana na sve poznatijem klizalištu uz more.


– Ovo je dosad najbolje adventsko razdoblje u Opatiji u zadnjih 20-tak godina. Bogata dekoracija i samo uređenje Opatije su privukli domaće ljude što je stvorilo dobru atmosferu. Sviđa mi se što su ugostiteljske kućice na tri lokacije, a posebno ova na tržnici namijenjena prije svega domaćim ljudima. Prostor pored UP Juraj Šporer je oživio uz glazbu, a bilo bi dobro i da na mrkatu bude više žive glazbe – rekao je Opatijac Alen Lazarić. Slično razmišlja i Želimir Cvitanić iz Opatije.

– Ovogodišnji Advent puno je bolji od lanjskog. Ova lokacija na mrkatu s ugostiteljskom ponudom je izvrsna baš kao i ona kod UP Juraj Šporer. Da je Advent pogođen dokazuje i to što se ljudi na tim lokacijama okupljaju, nije pustoš kakva je znala biti – rekao je opatijski profesor Cvitanić.


– Odlično je što se dio Adventa održava na tržnici. Stalno šećem sa psom i uživam u predivno uređenom gradu, a volim se zaustaviti kod Šporera i uživati u glazbi – rekla je Kristijana Uršičić iz Opatije.Božićno-novogodišnja dekoracija grada pod Učkom upala je u oko i Snježani Mervcich iz Matulja.– Ove godine je sve bolje i ljepše. Borovi na tržnici i na terasi Continentala su predivni, kao i adventske svijeće na Slatini i ove kućice na mrkatu. Nisam još stigla obići događanja, ali to mi je u planu sljedećih dana – rekla je Mervcich.