Stare navike

Opatijci jedva dočekali da “coffee to go” ode u povijest: Napokon – “coffee to stay”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksanda Kućel-Ilić

Foto Aleksanda Kućel-Ilić

Uz obveznu dezinfekciju ruku na ulazu, prve se kolače u »novo doba« jučer moglo pojesti u opatijskim kavanama, a posebno je živo bilo u Choco baru Kraš. Stolovi su na natkrivenoj terasi razmaknuti i prorijeđeni, te su tijekom jutra mnogi bili popunjeni



OPATIJA – Šarenilo kišobrana, sivilo neba i miris kave iz kafića i kavana u kojima je započelo »novo normalno« poslovanje diljem Opatijske rivijere obilježili su jučerašnji, »mokri ponedjeljak«. Startala je nova faza popuštanja restriktivnih mjera, pa je donekle živnulo u školama i vrtićima, na teniskim terenima između kišnih kapi odrađeni su prvi treninzi, a ugostitelji i hotelijeri ušli u završnicu priprema za otvaranje ili su već i jučer primili prve goste.


Hotel Paris i njegovi unutarnji sadržaji poput casina, svoju su »postkorona« priču otvorili već tijekom jučerašnjega dana. Vremena su neizvjesna i blago rečeno teška za svakoga na određeni način, nitko ne može reći da je opušten kao nekada, niti bi to smio biti, a u hotelu Paris, gdje se jučer uz ostalo moglo popiti i jutarnju kavu, priznaju da su s nestrpljenjem dočekali ublažavanje mjera.


Prvi gosti za vikend


– Jedva smo dočekali ovaj trenutak. Ljude nismo otpuštali, koristili smo Vladine mjere i čim je to dozvoljeno, otvorili i casino i sam hotel. Očekujemo prve goste za vikend.




U restoranu smo omogućili razmak između stolova od metra i pol i uveli sve mjere dezinfekcije i distanciranja ljudi, baš kao i u casinu. Sve što se od nas traži, mi ćemo ispuniti i s optimizmom idemo naprijed, rekao je vlasnik hotela Paris u Opatiji Zdravko Josić.


Direktorica hotela Paris Mia Josić također je u prvi svibanjski radni dan ove godine krenula s puno optimizma, ali i ne krijući istinu o tome da je korona poremetila ne samo redovno poslovanje hotela koji želi cjelogodišnji rad, već i planirane investicije.


– Druga faza preuređenja objekta sad je u fazi čekanja do daljnjega, jer moramo biti vrlo oprezni u donošenju odluka. Mi smo casino-hotel i imamo puno casino-grupa, a radi se pretežno o stranim gostima i sve će ovisiti o mogućnostima ulaska u našu zemlju, zaključila je Josić.


Hotel Paris obišla je jučer i zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić.


– Prema mojim saznanjima je već od danas većina ugostiteljskih objekata u Opatiji ponovo otvorena, a radi i prvih pet hotela. Najave su da će od 1. lipnja, ukoliko sve bude prema planu, proraditi i svi drugi objekti, navela je zamjenica gradonačelnika Aničić.


Po njezinim riječima, epidemiološka situacija u Opatiji je dobra, te novih slučajeva zaraze koronavirusom u ovom trenutku nema.


Početak dana za mnoge je do nedavno bio nezamisliv bez »čašice razgovora« u nekom od kafića. U vremenima zatvorenih vrata, u Opatiji je u zadnje vrijeme, od kada je to dozvoljeno, »tutta forca« krenuo trend kupovanja »coffee to go«.


Na suncem okupanim zidićima i na klupama diljem grada takve su se kave sve češće ispijale, »nestali« su i prvi sladoledi, nikad tako dobri, a od jučer su se »ćakule ugodne« vratile i u mnoge od kafića i kavana. Ipak, upozoravaju nadležni, propisanih se mjera i dalje treba pridržavati.


Uz obaveznu dezinfekciju ruku na ulazu, prve se kolače u »novo doba« jučer moglo pojesti u kavanama poput primjerice opatijske kavane Continental, a posebno je živo bilo u Choco baru Kraš. Stolovi su na natkrivenoj terasi razmaknuti i prorijeđeni, te su tijekom jutra mnogi bili popunjeni.


Manji broj stolova


Žamor, smijeh, opuštanje uz omiljeni napitak i povratak »štorij od kunelići«. U obližnjem kafiću »Cream Caffe« također se guštalo i u »postkorona« kavama, ali i razgovorima.


S dozom opreza, kavoljupci su nam priznali da su jedva dočekali da dođe vrijeme za »coffee to stay«.


Živnulo je i u mnogim drugim popularnim mjestima u gradu, pa tako i u nezaobilaznom »Bariću«, kišnim kapima unatoč.


Broj stolova je reduciran i nakon obvezne dezinfekcije ruku na ulazu, kava i drugi napici se od jučer mogu popiti za sedam stolova vani i tri unutar kafića.


– Apsolutno odobravam dosadašnji tijek popuštanja mjera, uz napomenu da bi se svi i dalje trebali striktno pridržavati svega što je i dalje na snazi.


No, čini mi se da su se ljudi možda malo previše opustili i smatram da sve zajedno treba podignuti na viši nivo i da se bez iznimaka svi pridržavaju propisanih mjera, rekao je Opatijac Robert Plahuta s kojim smo porazgovarali jučer »pul Barića«.


Marende i »nevidljive niti«


Između dvije kave i dva pljuska – kišni 11. svibnja, hladniji od proteklih dana, ali topliji po nevidljivim nitima koje povezuju ljudske sudbine, pamtit će se po novim koracima u normalizaciji života, povratku »marendi pul Bucota« i slobode izbora uz jasnu poruku: ako se nešto nakon duge stanke sada opet smije, to ne znači da baš svi moraju pohrliti u kafiće ili se s druge strane uporno opirati nošenju zaštitnih maskica u zatvorenim prostorima gdje se dolazi u doticaj s više ljudi…