Glazbeni dani HRT-a

Opatija uz Doru priželjkuje bogat sedmodnevni program

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Očekujem i da se turistička privreda intenzivnije uključi te u budućnosti vidim sedmodnevni bogat glazbeni program i druga kulturna i društvena zbivanja u Opatiji koja postaje centar Hrvatske u ovo doba godine – smatra Ivo Dujmić koji vjeruje da se ovako složena manifestacija može realizirati



OPATIJA – Pripreme za Glazbene dane HRT-a i Doru ulaze u završnu fazu. Svi s nestrpljenjem iščekujemo ovaj vikend, kada će Opatija postati glazbeni i društveni centar Hrvatske. Ususret Dori prigodno smo dekorirali naš grad visećim reklamama i prigodnim rasvjetnim tijelima, a i lampice u parku svetog Jakova svijetlit će do završetka dana HRT-a u Opatiji, kako bismo između »Gervaisa« i umjetničkog paviljona »Juraj Šporer« u kojem je postavljena izložba stvorili svečano ozračje.


I sam Centar Gervais i Sportska dvorana »Marino Cvetković« bit će prigodno dekorirani u večerima koncerta i festivala, odnosno 28. i 29. veljače – najavio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji smatra da je povratak Dore u Opatiju, grad festivala – pun pogodak.


Posebno ozračje


Ipak, da bi se u Opatiji stvorilo to posebno ozračje koje ju je inače znalo pratiti u danima uoči nekih prošlih festivala, kako onih koji su se održavali u hotelu Kvarner i proslavili ovaj grad, tako i onih u novijoj povijesti, kada su se na istome mjestu, u prvom hotelu izgrađenom na Jadranu, održavali Dora, Porin, ali i izbor Miss Hrvatske, trebat će dosta raditi.




– Teško je kada se jednom prekine kontinuitet održavanja glazbene manifestacije vratiti je i odmah stvoriti odgovarajuću atmosferu, no nakon što smo na tome uporno radili posljednjih godina te lani, na veliko zadovoljstvo, uspjeli vratiti zahtjevnu produkciju popularnog izbora za hrvatsku predstavnicu na Euroviziji – Dore u Opatiju, sada imamo mnogo planova za budućnost.


Naravno, sve to ne bi bilo izvedivo da u međuvremenu nismo izgradili odgovarajuću infrastrukturu, naša moderna zdanja: Centar »Gervais« i Sportsku dvoranu »Marino Cvetković« – pojasnio je opatijski gradonačelnik.


Manifestacija donosi pozitivne učinke i za gospodarstvo Grada Opatije. Za »povratničku« Doru iz 2019. godine već postoje i konkretni podaci o porastu potrošnje u ugostiteljskim objektima i rastu broja noćenja.


Povećana potrošnja


– Prošle godine se pokazalo da održavanje ove manifestacije prate i turistički rezultati i povećana potrošnja u ugostiteljstvu. Dora nije samo glazbeni i društveni događaj, već i sjajna prilika za turističko gospodarstvo.


Prošle je godine u vrijeme održavanja festivala broj noćenja u Opatiji porastao za 20 posto, prema podacima e-visitora.I dalje moramo dizati ljestvicu kvalitete ove manifestacije, dodatno je obogaćivati, očekujem i da se turistička privreda intenzivnije uključi te u budućnosti vidim sedmodnevni bogat glazbeni program i druga kulturna i društvena zbivanja u Opatiji koja postaje centar Hrvatske u ovo doba godine – smatra Ivo Dujmić koji vjeruje da se ovako složena manifestacija može realizirati.


Opatijska podrška Porinu u Rijeci


S obzirom na to da se i druga velika glazbena manifestacija, Porin, ove godine održava u Rijeci, to će donijeti još jedan sjajan vikend za turističku Opatiju, a kako smo i grad partner u projektu EPK 2020, vjerujem da se sjajno nadopunjujemo na riječku priču i da ćemo tako nastaviti i u budućnosti, kako bismo sve ove značajne manifestacije zadržali na našem području.


Moram istaknuti sjajnu suradnju, razumijevanje i prijateljske odnose s HRT-om, pohvaliti velik angažman njihovih vrhunskih profesionalaca, a sve zahvale idu i vašoj novinskoj kući, Novom listu, koji nam je pružio medijsku potporu te smo zajedno otvorili i izložbu Festivalska Opatija – priča o Dori u umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« – izjavio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.