Park sv. Jakova

Opatija u duhu blagdana: U petak se pali tri kilometra lampica

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zbog tehničke procedure otpremanja robe brodom, donacija blagdanske rasvjete iz prijateljskoga grada Šangaja, stići će, kažu u Gradu Opatiji, tek za advent 2020. godine



Predbožićna čarolija u Opatiji počinje u petak, 29. studenoga uz prigodno paljenje blagdanske rasvjete. Postavljanje dekoracije ove je godine počelo ranije od prethodnih sezona te smo od nadležnih u Gradu Opatiji željeli saznati koji su ovogodišnji noviteti, kao i dobiti potvrdu najave da će svoj doprinos iluminaciji dati i kineski partneri iz grada Šangaja. Prema dobivenom odgovoru, za nabavku nove dekoracije, postavljanje, skidanje, održavanje blagdanske dekoracije i električnu energiju utrošit će se oko 350 tisuća kuna. Međutim, za ovaj advent – ipak ništa od kineske dekoracije…


Trg Volosko


– Iako su dogovori o donaciji blagdanske rasvjete iz prijateljskog kineskog grada Šangaja urodili plodom, zbog tehničke procedure otpremanja robe brodom vremenski nije moguće očekivati da će se to dogoditi ove godine jer je blagdanska dekoracija u Opatiji već postavljena te donaciju očekujemo za iduću godinu 2020. Novosti u dekoriranju ove godine odnose se na novouređeni Trg Volosko koji će biti primjereno osvijetljen te na lokaciju oko Umjetničkog paviljona Juraj Šporer za što je zadužen TZ grada Opatije. Turistička zajednica je nabavila dekoraciju, a Parkovi je postavljaju. U središtu grada postavljene su nove dekorativne kugle, koje je trebalo zamijeniti zbog dotrajalosti – poručili su nadležni iz Grada i pozvali sve koji to žele da se u petak, 29. studenoga u 17 sati odazovu prigodnom programu na opatijskoj tržnici te paljenju prve adventske svijeće na vijencu oko fontane na Slatini u subotu, 30. studenoga.


Blagdanska dekoracija poznatog opatijskog Parka sv. Jakov bit će značajan novitet uoči »najljepšeg razdoblja u godini«.


LRH uložio 200.000 kn




– Turistička zajednica grada Opatija organizator je adventa kod »Umjetničkog paviljona Juraj Šporer«, a prvi put TZG Opatije uložio je sredstva i za božićnu rasvjetu i dekoraciju za lokacije kod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer i posebno Parka sv. Jakov koji ove godine postaje bajkoviti dio »Najljepšeg adventa uz more«.


TZ grada Opatije uložio je 300.000 kuna u rasvjetu i dekoraciju, u kojem iznosu je s 200.000 kuna sudjelovala hotelska kuća LRH d.d. koja je ovom donacijom dala svoj doprinos u stvaranju adventskog ugođaja. Zahvaljujemo se svima koji su već uredili svoje izloge i na taj način dali doprinos svečanom ugođaju u Opatiji, a sve one koji to još nisu učinili, pozivamo da se pridruže i da zajedničkim snagama vrijeme iščekivanja blagdana i sami božićno-novogodišnji blagdani postanu što ljepši i uspješniji – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić, po čijim riječima će se uz ostalu dekoraciju, za blagdanski ugođaj u Parku svetog Jakova postaviti oko 3 kilometara lampica.


Nagrade za najljepše izloge


U skladu s »podizanjem« svečanog ugođaja u gradu, TZG Opatije objavio je javni poziv za sve korisnike poslovnih prostora na području centra grada (Ul. M. Tita i ulice u neposrednoj blizini) da povodom božićnih i novogodišnjih blagdana prigodno urede izloge poslovnih prostora i na taj način pridonesu blagdanskom ozračju u gradu Opatija.


Turistička zajednica osigurala je nagradni fond za najbolje uređene izloge, pa će se za prvo mjesto dodijeliti 3.000 kuna, za drugo 2.000, a za treće 1.000 kuna.– Povjerenstvo za izbor najbolje uređenih izloga obići će poslovne prostore u centru grada 10. prosinca, a kriteriji za ocjenjivanje su originalnost i kreativnost u načinu predstavljanja proizvoda, uporabi dekorativnih elemenata i uporabi novih i tradicionalnih dizajnerskih dostignuća, estetski sklad i blagdanski ugođaj.