Edukacija novih naraštaja slastičara u Ugostiteljskoj školi

Opatija prva u Hrvatskoj otvorila čokoladni laboratorij

Marina Kirigin

Suradnja belgijske tvrtke Barry Callebaut, najvećeg svjetskog proizvođača čokolade i Ugostiteljske škole urodila je kreiranjem male čokoladne tvornice namijenjene učenicima koji žele postati slastičari i kuhari 



OPATIJA  Uz prvu čokoladnu radionicu jučer je u Ugostiteljskoj školi Opatija otvoren »Čokoladni laboratorij« koji je prvi korak ka formiranju mini Čokoladne akademije.


Prvi je to »laboratorij« u Hrvatskoj koji je zamišljen po uzoru na Čokoladne akademije koje belgijska tvrtka Barry Callebaut ima otvorene po cijelome svijetu.


Suradnja navedene tvrtke i opatijske škole urodila je prvom malom čokoladnom tvornicom koja je namijenjena učenicima koji se obrazuju za zanimanje slastičar i kuhar.


Šezdesetak učenika škole koji se školuju za navedena zanimanja imat će priliku učiti o čokoladi, raditi slastice, ali kreacije od čokolade…   

Mini europski centar




– Budući da je Ugostiteljska škola Opatija svojim radom oduvijek bila avangarda u sustavu hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja, ne treba čuditi činjenica da se u našoj školi otvara prvi Čokoladni laboratorij u Republici Hrvatskoj. Čokoladni laboratorij jedinstveni je iskorak u praktičnom dijelu nastave za navedena zanimanja. Današnja prva radionica korak je ka Čokoladnoj akademiji kakvih tvrtka Barry Callebaut ima šesnaest u svijetu. Namjera je da u početku u ovaj novi proces budu uključeni učenici naše škole, ali u perspektivi želja nam je da nova znanja, vještine i kompetencije kod nas u Opatiji mogu stjecati učenici svih srednjih škola ovog dijela Europe na jednoj mini Čokoladnoj akademiji. Naši kabineti osuvremenjeni su, a tvrtka partner dodatno će oplemeniti prostor kao i uložiti u sredstva i predmete rada – rekao je Damjan Miletić, ravnatelj Ugostiteljske škole Opatija na jučer održanoj press konferenciji na kojoj je bilo moguće degustirati različite čokoladne dražeje, bijele aromatizirane s jagodom i limetom, dražeje s kukuruznim pahuljicama u bijeloj čokoladi, dražeje s tri vrste čokolade… 


   Barry Callebaut je najveći svjetski proizvođač čokolade. U svijetu ima šesnaest Čokoladnih akademija od Amerike do Japana, Singapura, do Istanbula…. Tvrtka djeluje u suradnji sa školama tako da obučava učenike i oprema njihove kabinete, kao i osigurava čokoladu za radni proces jer i sama posjeduje plantaže kakaovca, ali i prati proces od ubiranja kakaovca do dolaska čokolade na tržište. 


  Slastičarstvo je u modi


– U suradnji s opatijskom školom želimo omogućiti edukaciju novih naraštaja slastičara koji će napraviti neke nove deserte, trendove i inovacije koje mogu ponuditi na tržištu i na taj način doprinijeti gastro ali i turističkoj ponudi. Nas diljem svijeta predstavljaju čokoladni ambasadori, njih sto i pedeset, koji educiraju ljude kako koristiti čokoladu. Dvoje najboljih učenika odvest ćemo u našu Čokoladnu akademiju u Istanbul gdje će im naš belgijski tehnički savjetnik omogućiti da usvoje nova znanja o pralinama i čokoladnim skulpturama – rekao je Goran Nilović iz tvrtke Barry Callebaut. 


   Nastavnica u opatijskoj školi Mladenka Žibert istaknula je kako posljednjih godina raste interes za zanimanje slastičar, a Moreno Debartoli, čokoladni majstor odnosno čokoladni ambasador najavio je da će se u radionici nastojati poboljšati neki tradicionalni deserti. 


   – Čokolada je osjetljiv proizvod i treba je kvalitetno tretirati. U današnjoj radionici nastojat ćemo neke naše klasične deserte napraviti drugačije, ljepše i bolje – zaključio je Debartoli.