Otvorenje gradilišta

Opatija na Punta Kolovi gradi moderan dječji vrtić

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Na gradskoj parceli površine 7.600 kvadrata izgradit će se pet objekata u kojem je predviđen smještaj 200 djece u 12 odgojnih skupina, odnosno četiri jasličke, osam vrtićkih i tri skupine na jeziku talijanske nacionalne manjine - novac se namaknuo prodajom cavtatskih dionica LRH



OPATIJA Opatijski vrtićari uz pomoć gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i generalnog konzula Republike Italije u Rijeci Paola Palminterija jučer su započeli gradnju novog dječjeg vrtića na Punta Kolovi. U svojim malim bagerima simbolično su otvorili novo opatijsko gradilište u blizini Ville Vranješ, u Ulici Antona Mihića, na kojem će u narednih 18 mjeseci biti izgrađen novi opatijski dječji vrtić prema visokim pedagoškim standardima.


Pomoć Talijanske unije


Na gradskoj parceli površine 7.600 kvadrata izgradit će se pet objekata u kojem je predviđen smještaj 200 djece u 12 odgojnih skupina, odnosno 4 jasličke, osam vrtićkih i tri skupine na jeziku talijanske nacionalne manjine. Izgradnjom vrtića dugoročno će se riješiti potrebe Opatijaca za vrtićkim kapacitetima, istaknuto je prilikom jučerašnjeg početka gradnje na Punta Kolovi.


Investitor ove velike i značajne investicije je Grad Opatija, a u njenom sufinanciranju sudjeluje i Talijanska unija. Ukupna vrijednost radova je gotovo 31 milijun kuna (bez PDV-a) čime je ova investicija svrstana u jednu od najvećih na području PGŽ-a koju realizira lokalna samouprava.




Gradonačelnik Opatije naglasio je kako su financije za gradnju dječjeg vrtića osigurane prodajom dioničkog udjela u vlasništvu LRH Cavtat.


– Ovo je povijesni dan za Opatiju jer se prvi put gradi dječji vrtić. Vrtići su dosad djelovali u objektima koji nisu bili namijenjeni toj svrsi. Izgradnjom vrtića na Punta Kolovi Opatijci će dobiti novi centralni vrtić, a paralelno s njime nadalje će raditi područni vrtići u Ičićima, Veprincu i Voloskom.


 



Izvođač radova na Punta Kolovi je GP Krk d.d. Krk. Idejni projekt vrtića izradila je tvrtka APG – Inženjering d.o.o. Zagreb, dok je za glavni i izvedbeni projekt zadužen Studio Arhing d.o.o Zagreb. Prilikom projektiranja vrtića težilo se održivoj, ekološki izvedivoj građevini koja će djelomično imati zeleni krov, na kojem će biti postavljeni solarni kolektori. Paralelno s uređenjem prostora vrtića vodila se briga i o hortikulturnom uređenju zemljišta.


 



»Stari« vrtić se prodaje


Zgrada u kojoj se sada nalazi dječji vrtić u centru Opatije prodat će se, a kako bi se sakupio novac za novu opatijsku investiciju – izgradnju novog vatrogasnog doma – kazao je Dujmić. Interes da sudjeluje u ovoj velikoj investiciji imala je i Talijanska unija. Prema riječima Paola Palminterija na području Opatije postoji interes 20-tak djece za upis u programe na talijanskom jeziku.


– Ovo je danas vrlo sretan dan za Zajednicu Talijana jer je postojanje ovakvog vrtića od vitalne važnosti za održavanje jezika i nacionalnog identiteta – rekao je talijanski konzul.U opatijski vrtić i njegova područja odjeljenja ove je godine upisano oko 450 djece o kojim brigu vodi 65 djelatnika. Dio mališana boravi u vrtiću u centru Opatije, u prostoru koji nije adekvatan za smještaj djece, pa je investiciju pozdravila i ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić.