Vatrogascima za 70. rođendan

Opatija kreće u izgradnju novog vatrogasnog doma

Marina Kirigin

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Vatrogasni dom, zajedno s Domom zdravlja i Prvom pomoći, bit će izgrađen iznad vološćanskog groblja, u blizini »male« osnovne škole. Investiciju bi, uz pomoć EU fondova, trebali udruženo realizirati četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave, Primorsko-goranske županija i vatrogasna zajednica



OPATIJA » Svečanom svetom misom u crkvi Svetog Jakova, pokaznom vježbom spašavanja unesrećenih ispred opatijske tržnice, prezentacijom vatrogasne opreme i vozila, malonogometnim turnirom u dvorani »Marino Cvetković«, pokaznom vježbom na moru i akcijom čišćenja podmorja opatijski vatrogasci proslavit će 70. godina Javne vatrogasne postrojbe Opatija. Program obilježavanja odvijat će se od 4. do 8. svibnja, kada će se u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« održati svečana sjednica i podijeliti priznanja zaslužnim djelatnicima, osnivačima i partnerima.


  


Prezentacija opreme


Povijest opatijske postrojbe seže u 19. stoljeće. Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija osnovano je 1886. godine i najstarija je vatrogasna postrojba na Liburniji u sklopu koje je nekad djelovala i Hitna medicinska pomoć. Nakon Drugog svjetskog rata ukazala se potreba za osnivanjem profesionalne vatrogasne postrojbe, koja s radom počinje 9. svibnja 1945. godine i tada broji sedam djelatnika kojima je jedna od prvih intervencija bila ona uklanjanja posmrtnih ostataka iz ičićanske Jame. JVP Opatija danas broji 38 zaposlenih, a tijekom sedamdeset godina djelovanja kroz postrojbu je prošlo gotovo stotinu vatrogasaca. Od 1910. godine opatijski vatrogasci »stanuju« u najužoj jezgri Opatije, a posljednjih desetljeća njihov je rad otežan zbog uvjeta u objektu u kojem rade od svojih začetaka, istaknuto je na jučer održanoj konferenciji za novinare u uredu gradonačelnika Opatije.





Predsjednik županijske vatrogasne zajednice Slavko Gauš smatra kako je ovo prvi značajni korak nakon pedeset godina, od pokretanja inicijative za izmještanje doma iz urbane sredine.


   – Već 50 godina pokušavamo izmjestiti vatrogasni dom u Opatiji i stvoriti adekvatne uvjete za rad. S ovim idejnim projektom učinjen je veliki korak. Nadam se da će se odmah iza njega krenuti i sa izvedbenim i glavnim projektom i da ćemo u što kraćem vremenu započeti s gradnjom – rekao je Gauš, a na pitanje kada bi novi dom mogao biti izgrađen dodao kako bi se to moglo dogoditi za tri-četiri godine.



   – U povodu 70. obljetnice organizirali smo razne aktivnosti i događanja, a cilj nam je građanima približiti rad i djelovanje – rekao je zapovjednik JVP-a Opatija Gordan Filinić i precizno objasnio program obilježavanja koji će započeti misom 4. svibnja u 18 sati, a nastaviti će se vježbama, prezentacijom opreme ispred mrkata 5. i 6. svibnja.


U srijedu (6. svibnja) održat će se i malonogometni turnir u kojem će sudjelovati vatrogasci iz Kopra, Rovinja, Buzeta, Rijeke, Opatije te ekipa Grada Opatije. Dan kasnije, u četvrtak (7. svibnja) održat će se vježba spašavanja na moru u sklopu koje će se prezentirati i nova ronilačka oprema, a zajedno s udrugom Žmergo odradit će se i akcija čišćenja podmorja ispred opatijske luke.


   – Program je organiziran s velikim entuzijazmom svih djelatnika i uz potporu sve četiri liburnijske jedinice lokalne samuprave. Vatrogastvo je posebna djelatnost koju nažalost mnogi upoznaju tek kad su ugroženi –- zaključio je Filinić i pozvao građane da se uključe u obilježavanje 70. godina djelovanja JVP-a Opatija.   

Državni teren


U uredu gradonačelnika jučer je prikazan i idejni projekt novog vatrogasnog doma što je posebno »zasladilo« vatrogasno slavlje. Vatrogasni dom trebao bi se graditi, zajedno s Domom zdravlja i Prvom pomoći, na lokaciji iznad vološćanskog groblja, a u blizini »male« osnovne škole, na državnom terenu koje je nekad bilo u vlasništvu liburnijske tvrtke Komunalac. Vrijednost projekta za sada nije poznata, a investiciju bi, uz pomoć EU fondova, trebali udruženo realizirati šest subjekata – četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave, PGŽ i vatrogasna zajednica.


   – Razgovarali smo s predstavnicima DUDDI-a koji su spremni ustupiti teren za potrebe vatrogastva i zdravstva, tako da čim dobijemo lokcijsku dozvolu predat ćemo im zahtjev. Bit će to dom koji će sadržavati sve ono što liburnijskim vatrogascima treba – rekao je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.


   Konferenciji u uredu gradonačelnika nazočili su i zamjenici gradonačelnika Opatije Marina Gašparić i Fernando Kirigin, zamjenik zapovjednika JVP-a Opatija Igor Ravnić i predsjednik područne vatrogasne zajednice Liburnija Boris Laginja.