Privlačni

Opatija je tijekom proteklih blagdana bila druga najposjećenija destinacija u Hrvatskoj

Aleksandra Kućel Ilić

Najviše noćenja na obali realizirano je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj te Međimurskoj županiji



U Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno u razdoblju od 20. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020. ostvareno 238 tisuća dolazaka i 621 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 8 posto u dolascima i noćenjima, priopćili su i Hrvatske turističke zajednice (HTZ).


– Realizirani blagdanski turistički promet premašio je naša očekivanja, a on dodatno potvrđuje činjenicu kako hrvatske destinacije kvalitetno i kontinuirano rade na razvoju cjelogodišnje turističke ponude. Kreirani su atraktivni sadržaji i bogati adventski programi koji su nas u pozitivnom ozračju uveli u 2020. godinu.


Pred nama je vrlo izazovna turistička godina, ali puni smo optimizma u zadržavanje konkurentne pozicije naše zemlje na velikom međunarodnom tržištu, istaknuo je Kristajn Staničić, direktor HTZ-a, dodavši kako je za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja ostvareno s tržišta Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije. Promatrajući turistički promet na obali, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u jadranskim je županijama ostvareno 134 tisuće dolazaka i 405 tisuća noćenja, dok su na kontinentu zajedno s gradom Zagrebom ostvarene 104 tisuće dolazaka i 216 tisuća noćenja. Najviše noćenja na obali realizirano je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj te Međimurskoj županiji. Po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu pa u Opatiji, koja je bila druga najposjećenija destinacija proteklih blagdana.