Koncert u Gervaisu

Opatija 150 godina nakon velikanove smrti odaje počast Rossiniju

Aleksandra Kućel Ilić

Na koncertu u ponedjeljak, 30. srpnja, nastupit će gosti iz Italije Orchestra della Societa Filarmonia koju vodi maestro Barchi



OPATIJA Ljubitelji klasične glazbe i svi oni koji žele saznati više o jednom od najpoznatijih talijanskih kompozitora, Gioachinu Rossiniju, pozvani su u Opatiju, u Centar Gervais u ponedjeljak, 30. srpnja gdje će u 21 sat započeti koncert »Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo!« Koncert se organizira u čast 150. godišnjice smrti velikog skladatelja Gioachina Rossinija, a na njemu će nastupiti gosti iz Italije, Orchestra della Societa Filarmonia iz Udina koju vodi maestro Alfredo Barchi.


Više o samom koncertu za koji ulaznice koštaju 110 kuna, no studenti i umirovljenici mogu ostvariti popust i za njih je cijena 80 kuna, rekli su jučer u Gervaisu maestro Alfredo Barchi, voditeljica programa Loretta Del Zotto i ravnatelj ustanove Festival Opatija, Ernie Gigante Dešković.


Crtice iz života


Uz ovaj koncert koji je odlično prihvaćen u svakom gradu gdje je do sada gostovao, a nastup u Opatiji će im biti četrnaesti u ovoj turneji (nastupali su ranije u Zagrebu i Puli), te će od hrvatskih gradova svirati i pjevati još u Zadru i Rovinju, priliku da se bolje upozna s djelima, ali i samim crticama iz Rossinijevog života o kojemu se inače ne zna puno, imat će i publika iz Opatije, Rijeke i cijelog liburnijskog prstena. Kako su poručili Dešković, Barchi i Del Zotto, tko se odluči doći na ovaj koncert koji je po mnogočemu specifičan, budući da upoznaje slušatelje a autorovim likom i djelom kroz glazbu i riječi – otići će kući zadovoljan i obogaćen novim saznanjima.




Gioachino Antonio Rossini jedan je od najznamenitijih svjetskih skladatelja koji je svojim operama i stilom izmijenio poimanje glazbe u koju je ušao još kao dječak. Neka od njegovih najpoznatijih djela su bezvremenski »Seviljski brijač«, »William Tell«, »Turčin u Italiji«, »Otello«, »Mojsije u Egiptu « i mnoga druga. Pod dirigentskom palicom maestra Alfreda Barchija, najbolje Rossinijeve skladbe izvest će poznati soprani Sabina Willeit i Vilma Ramirez Alvarez, mezzo sopran Inez Osina Rues, tenor Li Biao, bariton Tan Qipeng i bas Neven Stipanov.


Koncert se provodi u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Italije u Rijeci, a kako je pojasnio ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, budući da su vremenske prilike za ponedjeljak navečer prema prognozama nestabilne, odlučeno je da se umjesto na Ljetnoj pozornici, koncert održi u velikoj dvorani Gervaisa koja je idealna za ovakve projekte.



Prema ocjeni organizatora iz Festivala Opatija, nastup ove kazališne družine u Opatiji će biti prava glazbena poslastica za kraj srpnja. Priželjkuju puno gledalište, no s obzirom na ljetnu sezonu, godišnje odmore i moguća preklapanja sadržaja, nadaju se da će odaziv biti solidan i da će ovdašnja publika još jednom pokazati da cijeni kvalitetne izvođače i klasičnu glazbu.



Bio je hedonist


– Pozivamo opatijsku publiku, ali i sve turiste kojima bi se koncert mogao dopasti, da nam se svakako pridruže tijekom ove posebne večeri u ponedjeljak u Opatiji – naglasio je Dešković koji vjeruje da će ovdašnja publika prepoznati vrijednost koncerta i kompletne ekipe koja na njemu nastupa.


Dirigent Alfredo Barchi otkrio je nekoliko manje poznatih detalja iz života glazbenoga genija koji je između ostaloga imao »nos« za biznis, bio je gurman i zaljubljenik u francusku kuhinju, volio je vino i tartufe i drugim riječima – bio je hedonist. Kada je primjerice u jednoj prigodi na dar dobio kašetu punu grožđa, bio je razočaran tim poklonom, te je izjavio kako »ne prima vino u pilulama«.


– Program će biti zanimljiv, zabavan i poučan i šteta ga je propustiti – rekao je Barchi, a iz materijala kojega je dostavio, vidljivo je da će na repertoaru biti više od petnaest Rossinijevih djela obogaćenih i anegdotama i crticama iz života glazbenog velikana.