Ne žele zagađivača

Opasni otpad digao Šapjane na noge: Ne žele novog zagađivača u svome susjedstvu

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Gušile su nas sve moguće vlasti, ali sada je dosta. Nema više dogovora ni pregovora, to nam »ne rabi«. Ako bude trebalo, uzet ćemo traktore i sve ćemo zrušiti doli. Idemo direktno »među rogove«, rekao je Franko Simčić Pice, jedan od najstarijih mještana



ŠAPJANE Otvoreni »fajt« koji podrazumijeva pravnu borbu kako bi se uspjelo osporiti dozvolu za rad tvrtke Eco casa u Šapjanama b.b., na lokaciji bivše Ecooperative – ono je što su sinoć jednoglasno odlučili i dizanjem ruku potvrdili mještani Šapjana, njih pedesetak koji su se odazvali zboru građana Mjesnog odbora.


Na ovom »mirnom prosvjedu« održanom u Domu Šapjane, članovi MO Šapjane Petar Lunder, Dominik Simčić, Leona Šustar, Vida Surina i Alan Ujčić, upoznali su mještane s mogućnostima koje im se pružaju u nastojanjima da spriječe zbrinjavanje različitih oblika otpada u svom malom mjestu s približno 200 stanovnika. Jer nakon Ecooperative koja im je u proteklom razdoblju kako kažu »srozala kvalitetu života«, ne žele sada na istoj lokaciji dozvoliti sličan neekološki posao, samo pod drugim imenom. Ovoga puta mještani Šapjana kažu da neće dozvoliti daljnje uništavanje svoga mjesta.


Ćiković nije došao


– Moramo odlučiti hoćemo li biti za pokušaj da se ovaj naš ekološki problem riješi sporazumno, te da se Dragan Šepić, direktor Eco case svojim potpisom na ugovor obveže da neće biti rukovanja opasnim otpadom niti djelatnosti uslijed kojih bi se Šapjanama širili neugodni mirisi, ili ćemo odmah krenuti u »rat« – rekao je Dominik Simčić, naglasivši da bi se u slučaju sporazuma sve trebalo provesti uz podršku Općine Matulji. No, s obzirom da su svi konstatirali da predstavnika Općine, u prvom redu načelnika Marija Ćikovića na zboru građana nema, kako se moglo čuti na sastanku, očito je da općinare ova »ekološka bomba« ne zanima, ili se na neki način boje doći među građane. Stoga su nastojanja rijetkih zagovornika sporazumnog rješenja brzo utihnula, a u sali je prevladalo veliko ogorčenje ljudi. Osjećaju se višestruko prevareni, ne samo sa strane Općine Matulji, već i sa strane Primorsko-goranske županije koja je izdala rješenje o dozvoli za rad tvrtki Eco casa, pa ne čude i mnoge teške riječi i optužbe.




– Zahtijevamo da se Eco casa bezuvjetno makne s ove lokacije, te da se jasno i glasno kaže koje su to osobe dozvolile da se jedno selo nastavi uništavati i da se dozvoli trovanje ljudi, čulo se na skupu.


Građevinsko područje


Miro Simčić, jedan od inicijatora sastanka također je bio za to da se odmah krene u »fajt«, te da se uz pomoć MUP-a, USKOK-a i DORH-a, raskrinka kakva sprega postoji iza svega i da mještani koji su puno pretrpjeli, a neki su se čak zbog Ecooperative odlučili i preseliti – konačno mogu odahnuti.– Dosta su nas gušile sve moguće vlasti, ali sada je dosta. Nema više dogovora ni pregovora, to nam »ne rabi«. Ako bude trebalo, uzet ćemo traktore i sve ćemo »zrušiti doli«. Idemo direktno »među rogove« -rekao je Franko Simčić Pice, jedan od najstarijih mještana.


Kako je istaknuo Miro Simčić, Dragan Šepić je postao dobro poznat široj hrvatskoj javnosti poslije izbijanja zloglasnog velikog skandala u Karlovcu, kada su 9.5.2015. godine uhićena i pritvorena četvorica djelatnika Ecooperative, koji su iz skladišta bivše Pazinke iz Pazina ilegalno odvezli sto ili više bačava s opasnim otpadom te ih odbacili u sliv četiri karlovačke rijeke. – U vrijeme izbijanja tog skandala, Šepić je bio direktor Ecooperative koja se zatim ugasila, a pojavila se Eco casa, s istim odgovornim osobama – zaključio je Simčić.


Na skupu je bio i Alan Ujčić, inače matuljski oporbeni vijećnik, po čijim riječima je dozvola za rad Eco casi izdana u malo čudnim okolnostima, u vrijeme kada je u Općini bio povjerenik, a pravna služba Općine Matulji je propustila rok za žalbu.


– Općina Matulji ima više od 20 radnih zona, a djelatnost zbrinjavanja otpada je moguća samo u nekoj od radnih zona, što Šapjane koje su građevinsko područje nisu, rekao je Ujčić.


Dopis sa zbora mještana će se hitno dostaviti Općini Matulji – zaključeno je na sastanku.