ANKETA

Od pokuda do pohvala: Opatijci komentiraju novi način gospodarenja otpadom

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Među onima koji novi sustav već primjenjuju, jedni ga hvale, a za druge je stvorio niz problema, najviše s nalaženjem lokacija za nove kante za otpad koje neki moraju držati na balkonu i stubištu, odnosno s teško dostupnim lokacijama s kojih se otpad odvozi



OPATIJA Novi sustav gospodarenja otpadom »na kućnom pragu« polako »zalazi« u sve dijelove grada Opatije. Liburnijsko komunalno poduzeće najavilo je kako bi novi način prikupljanja i odvoza smeća u cijeloj Opatiji trebao krenuti ovog proljeća. Iako već sada mnogi stanovnici razvrstavaju otpad, korisnici komunalne usluge u najužem centru grada još nisu dobili nove posude za otpad.


Međutim, to bi se trebalo dogoditi u narednih mjesec dana kada će svi opatijski korisnici u domaćinstvu dobiti dvije posude – u jednu će stavljati miješani, nekorisni komunalni otpad i biorazgradivi otpad, a u drugu koristan otpad (papir, karton, plastiku, staklo, metalnu ambalažu, tetrapake…). Jesu li započeli s odvajanjem otpada, kako funkcionira novi sustav, pitali smo žitelje Opatije i dobili različite odgovore. Novi sustav odvajanja za neke je stvorio čitav niz problema, dok ga drugi hvale.


Neki vode bitku s lokacijom za svoje nove kante za otpad, a drugi s teško dostupnim lokacijama s kojih se odvozi otpad. Naime, novi sustav predviđa da se kante za smeće drže unutar vlastitog dvorišta, a iznose do lokacije odvoza u predviđene dane. Neki su zato primorani kante držati i na svojim balkonima, u stubištu zgrada, dok drugi, koji imaju vlastito dvorište s time nemaju problema.


I dosad odvajali




Karolina Sobotinčić, stanovnica centra grada iz Mjesnog odbora Belveder, kaže da kante na njihovu adresu još nisu stigle, ali da se u njihovoj obitelji otpad odvaja već neko vrijeme.


– Spremni smo na novi sustav. I dosad smo odvajali papir i plastiku. Vjerujem da će u početku novi sustav unijeti malo zbrke, no on je nužan i smatram da smo ga već odavno trebali uvesti. Naša zgrada ima dvorište pa s lokacijom za kante neće biti problema, no vjerujem da će iznošenje kanti na cestu na dan odvoza stvoriti problem jer svi radimo pa nećemo moći dežurati do odvoza smeća i nazad unositi kante u dvorište – rekla je Sobotinčić.


U opatijsko naselje Kosovo nove posude za otpad su stigle, međutim položene su bočno, a na njima je ispisano da se još uvijek zabranjuje odlaganje u njih. Do jučer su uz nove kante stajale i stare, pa problema za žitelje MO-a Kosovo nije bilo.– Nakon što smo gotovo dva tjedna imali i nove i stare kante, danas su odnijeli stare, a ostale su nam nove na kojima još uvijek stoji da u njih otpad ne smijemo odlagati. Tako da smo trenutno bez mogućnosti da odložimo smeće, no vjerujem da će se do mog povratka kući s posla situacija promijeniti. Nisam previše informirana o novom sustavu odvajanja otpada, ali vjerujem da nam neće biti teško odvajati na kućnom pragu jer smo i dosad odvajali papir i plastiku – rekla je Antonela Matić iz naselja Kosovo.

Nikola Turina iz Mjesnog odbora Vasanska s novim sustavom odvajanja otpada na kućnom pragu nema problema. Kaže da je bilo nekoliko sitnijih, početničkih muka vezanih uz odvoz, ali da sada sve ide glatko.



Opatijka Lori Božac, koja živi u najužem i turistički najprometnijem centru Opatije, u zgradi u blizini hotela Kvarner, s nestrpljenjem očekuje uvođenje novog sustava odlaganja. Međutim, već sada se pribojava mogućih nepredviđenih situacija.


– Naš dio grada još nije dobio nove kante, međutim zvala sam Komunalac i rekli su da one stižu u roku od mjesec dana. S obzirom na to da se nalazimo na frekventnoj poziciji, pitala sam ih i hoće li naše kante biti pod ključem, na što sam dobila negativan odgovor. Smatram da će to biti jedan od većih problema jer je naša zgrada na samoj cesti, nemamo ograđeno dvorište i svi koji budu prolazili jednostavno će moći u kante baciti otpad koji će se prema novom sustavu naplaćivati i po količini. S druge strane, za mene bi bilo neprihvatljivo da kante moramo držati u stubištu – govori Božac.



Starijima problem


– U mojoj obitelji otpad se odvaja preko pet godina, tako da je praksa s dolaskom kanti samo nastavljena. Nove kante stoje nam u prostoru dvorišta, a po njih u predviđene dane dolaze djelatnici Komunalca. Međutim, naši susjedi iz ulice Put za Slavići imaju velikih problema jer kante za smeće trebaju vući po stepenicama do lokacije odvoza. Na navedenoj adresi žive i stariji ljudi, neki i s više od 80 godina pa se to od njih nikako ne može očekivati. U svom dvorištu moram napraviti samo tri stepenice s punim kantama i vjerujte da to nije nimalo jednostavno i lako – govori Turina koji smatra da treba pronaći rješenje za sve slučajeve.


O odvajanju otpada na kućnom pragu Igor Brajdić iz Voloskog ne zna ništa. Kaže da posude za otpad još nije dobio te da nije ni informiran o tome što ga tek čeka. Dodaje da će se, kada bude vrijeme i kada dobije nove kante, upoznati s pravilima i započeti s odvajanjem otpada.