U kalendaru zbivanje manje

Obrtnička kriza ugrozila sajam: Nakon jedanaest godina Opatija bez Kvarner Expoa

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Razgovarali smo s predstavnicima 21 obrtničke komore i 116 udruženja obrtnika, a kako bismo vidjeli mogu li prisustvovati našoj manifestaciji. Nažalost većina ih je odgovorila negativno, odnosno da nemaju financijskih mogućnosti da podupru obrtnike - navodi Dušan Mušćo, tajnik Udruženja obrtnika Liburnije 



Ove se godine neće održati prodajna izložba proizvođača suvenira Hrvatske, pod nazivom »Kvarner Expo«, koja je punih jedanaest godina u proljeće u Opatiji okupljala i do dvije stotine izlagača, obrtnika iz čitave Hrvatske, a u sklopu koje se birao najbolji hrvatski suvenir, izvorni-autohtoni tržišno prihvatljiv proizvod. Razlog je, dakako, financijske prirode.


Nakon punog desetljeća održavanja ove manifestacije koja je za Opatiju i regiju imala veliki turistički značaj, a koju su posjećivali u velikom broju opatijski gosti, ali i lokalno stanovništvo u potrazi za dobrim i kvalitetnim domaćim proizvodima, izostat će iz ovogodišnjeg opatijskog kalendara događanja. Organizatori sajma, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i opatijsko Udruženja obrtnika, već za lanjske manifestacije istakli su kako je njihov sustav u krizi, no kako su druge institucije pomogle u realizaciji prošlogodišnjeg sajma, te da ipak uz najbolju volju i želju da se ove godine održi 12. izdanje Kvarner Expa, u tome nisu uspjeli.   

I lani je bilo teško


– Lani smo jedva uspjeli organizirati i pokriti našu priredbu zahvaljujući potpori ministarstva. Ove godine već u siječnju pokrenuli smo inicijativu, odnosno odlučili kontaktirati sve obrtnike diljem zemlje. Razgovarali smo s predstavnicima dvadeset i jedne obrtničke komore i 116 udruženja obrtnika, a kako bismo vidjeli mogu li prisustvovati našoj manifestaciji. Jednostavno nakon deset godina kulminacije Kvarner Expa nismo željeli ići na slijepo. Zato smo pokušali detektirati stanje, no nažalost većina ih je odgovorila negativno, odnosno da nemaju financijskih mogućnosti da podupru obrtnike da nastupe na opatijskom sajmu.


U dogovoru s predsjednikom HOK-a odlučili smo se napraviti jednogodišnju stanku. Smatrali smo da je bolje napraviti pauzu nego srozati jednu priredbu koja je godinama plijenila veliku medijsku pažnju, ali i bila izuzetno dobro posjećena. Želja obrtnika da nastupe i dalje postoji, no moraju se pronaći sredstva kojima bi se pokrio njihov nastup na ovoj fešti suvenira i obrtništva. Kako sajam ne bi izostao, mi smo ponudili i našim partnerima u projektu da ako mogu pokušaju sami realizirati sajam, ali nitko se nije htio upuštati u takvu avanturu – kazao je tajnik Udruženja obrtnika Liburnije Dušan Mušćo objašnjavajući kako je na ovakvu situaciju utjecala i izmjena Zakona o obrtu.   

Sajam iz Permana u Matulje


– Došlo je do smanjenja prihoda od komorskog doprinosa za 50 posto. Upravo ta sredstva koristila su se i u ove svrhe, primjerice za nastupe na sajmovima, obrtnici su na taj način povratno dobivali svoj novac. Ovako su možda uštedjeli, ali su izgubili mogućnost da novac povratno dobiju natrag – govori Mušćo.   

Grad Opatija i jedinice lokalne samouprave s Liburnije, kao i turističke zajednice, bile su spremne i ove godine participirati i dati potporu u organizaciji sajma, pa se organizatori nadaju kako će se ipak dogodine neke stvari promijeniti te da će Kvarner Expo ponovno biti u žiži interesa javnosti. U međuvremenu liburnijsko Udruženje obrtnika neće odustati od sajma u Matuljima, koji će iz Permana ove godine preseliti u novoizgrađenu sportsku dvoranu u centru mjesta. Riječ je o sajmu »Obrt put do uspjeha« na kojem se prezentiraju obrti i obrtnička zanimanja za učenike završnih razreda osnovnih škola.