Multifunkcionalni centar

Obišli smo kulturno-turistički centar Gervais: Opatijski Lisinski vraća noćni život Staroj dami

Tihana Tomičić

Uređuje se i okoliš centra / Foto Marin ANIČIĆ

Uređuje se i okoliš centra / Foto Marin ANIČIĆ

Zgrada je toliko multifunkcionalna da je unaprijed trebalo zadovoljiti svaku potencijalnu mogućnost njezina korištenja – od rock koncerata u noćnom klubu, preko kongresa s izložbenim prostorima u holovima uz dvorane, do najzahtijevnijih kazališnih predstava



Željeli smo zabavu? Imat ćemo zabavu! Željeli smo spektakle? Imat ćemo spektakle! – govori opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić u prvom obilasku »opatijskog Lisinskog« – Gervaisa, kako je novi opatijski kulturno-turistički centar nazvan.


Kad 30. ožujka prođe tehnički pregled, sve će vrlo brzo biti spremno za otvorenje impozantnog objekta koji je nedostajao Opatiji, jer ovo je istovremeno prostor za kino predstave, teatarske izvedbe na razini najvećih hrvatskih HNK-a, te za kongrese, ali i – ne manje važno – za zabavu, jer u suterenu je ogromna disco dvorana, s vlastitim ulazom sa Ulice maršala Tita, kao mjesto kroz koje će se vratiti znameniti opatijski noćni život.


Zahtjevan projekt


S nama su i ljudi koji su radili na projektu, točnije na gradilištu, zadnjih godinu i pol – Vjekoslav Osojnak i Raul Degano iz opatijske gradske uprave, te ekipa iz GP Krka na čelu s Marijanom Lončarićem zaduženim za visokogradnju, čijoj je tvrtki ovo značajna referenca jer, kako kažu, malo tko ima priliku graditi ovako velik objekt s javnom funkcijom danas u Hrvatskoj, kao i predstavnik tvrtke koja obavlja nadzor, Franjo Carević. Idejni projekt potpisuje APG inžinjering, glavni i izvedbeni projekt Prag d.o.o. Rijeka, a arhitekt je Boris Komadina. Svečano otvorenje očekuje se sredinom ili krajem travnja.





Cijeli projekt u planu je stajao 48,8 milijuna kuna, dok se Grad Opatija kreditno zadužio za 46 milijuna kuna. Ukupni troškovi, kažu u Gradu Opatiji, bit će niži za 25 posto zbog činjenice da je nakon izrađene studije i odabranog modela upravljanja putem Festivala Opatija zatražen i dobiven povrat PDV-a po svim računima za troškove nastale u 2016. i 2017. godini te će stoga ukupni troškovi biti manji od predviđenog za oko 8 milijuna kuna. Time su sveukupni troškovi oko 41- 42 milijuna kuna. Budući da je dio suterena bio prethodno ugovoren kao roh-bau, s tom razlikom novca uredio se zvuk i svjetlo u noćnom klubu, šankovi za ugostiteljske objekte koji će biti dostupni na svakoj etaži, dodatni scenski efekti na glavnoj pozornici itd. Trošak uređenja okolnog prostora, ceste, parka, uračunat je u proračune gradskih komunalnih tvrtki zaduženih za taj dio posla.


S ovom je investicijom Grad Opatija na 11 posto zaduženja proračuna, što je niže od prosjeka zaduženja lokalnih samouprava. Podsjetimo, Grad Opatija posljednjih godina drži mjesto u vrhu ljestvice Gradova za transparentnost u radu i poslovanju, a iz godine u godinu dobiva najvišu ocjenu za transparentnost i otvorenost proračuna.



– Ovo je sigurno jedan od najzahtjevnijih projekata građenih u Hrvatskoj u zadnjih 25 godina, jer je zgrada toliko multifunkicionalna da je unaprijed trebalo zadovoljiti svaku potencijalnu mogućnost njezina korištenja – od rock koncerata u noćnom klubu i sve opreme potrebne za dobar sound, preko kongresa s izložbenim prostorima u holovima uz dvorane, do najzahtijevnijih kazališnih predstava i nastupa nacionalnih teatara na glavnoj sceni, koja ima devet »cugova« i mostova s rasvjetom – govori Osojnak, šef tehničkog odsjeka opatijskog Odjela za komunalni sustav. Cugovi su platforme koje se na glavnoj sceni, u glavnoj dvorani sa 500 sjedećih mjesta, spuštaju od vrha dvorane prema stageu, kako bi se ovdje mogle igrati doslovce tehnički najzahtjevnije teatarske izvedbe. Uvjeti za održavanje kazališnih predstava su, dakle, jednaki onima u primjerice HNK Ivana pl. Zajca, a po ogromnom stepeništu u holu, Gervais podsjeća na zagrebački Lisinski.


Ukupno, opatijski Gervais ima oko 4.700 kvadrata netto prostora na četiri etaže. Centralni dio prostora čini dvorana s pozornicom veličine 200 kvadrata i gledalištem s kapacitetom od 500 sjedećih mjesta, a uz to objekt ima još dvije dvorane od po preko 1.500 kvadrata – ona u prizemlju može se pregrađivati i doslovce se može održavati po nekoliko kulturno-društvenih događaja istodobno, a u suterenu je noćni klub, u koji je ugrađena i sva moguća oprema. Bend koji dođe nastupati mora sa sobom donijeti samo svoje instrumente – DJ pult je već tu, kao i sva rasvjeta i zvučnici, i to je dodana vrijednost te dvorane. U Opatiji se dugo kukako i plakalo kako je nekadašnji slavni opatijski noćni život zamro – sada je izgrađen klub s vlastitim ulazom i, kako izvođači i nadzornici radova kažu, takvom zvučnom izolacijom da u suterenu može brijati hard rock, a na gornjem katu u miru se slušati i gledati Labuđe jezero. Doslovce, prostor je tako izveden na četiri etaže da se simultano može održavati tri ili četiri paralelna događaja – kino ili kazališna predstava, izložba, predavanje i disco party. Postoje paralelna stubišta i različiti ulazi, i publika može biti svaka u svom »filmu« u isto vrijeme na istom mjestu.


Gradonačelnik Ivo Dujmić s ekipom koja je radila na projektu


Gradonačelnik Ivo Dujmić s ekipom koja je radila na projektu



Dječje matineje


Da se pri projektiranju mislilo na sve, pokazuje i činjenica da se za kamione za opremu za kongrese ili predstave u glavnoj dvorani osigurao izravni prilaz za iskrcavanje opreme, izgrađeni su posebni prilazi za glumce do njihovih svlačionica iza glavne scene, a sustav motora i mehanizacije za »cugove« i mostove s rasvjetom na vrhu glavne dvorane može se putem posebnih platformi obilaziti pješke jer EU standardi sada zahtjevaju tehnički pregled dvorane prije svake izvedbe, što je u većini starih kazališta nemoguće. Dvorana ima zvučnu izolaciju, čak i sustav vlaženja zraka, kao i instalacije za bežični wi-fi kako bi prezenteri na predavanjima mogli hodati po cijeloj dvorani. Ideja je da prostor bude u funkciji u svako doba dana – Festival Opatija, gradska ustanova koja će upravljati Gervaisom, osigurat će i dječje matineje s popularnim cijenama od 20-ak kuna za predstavu.


4.700 kvadrata spremnih za zabavu


4.700 kvadrata spremnih za zabavu



Prvu etažu čini polivalentni hol koji se, prema potrebi, može pregrađivati i pretvarati u male dvorane, ili pak služiti kao izložbeni prostor. Ovaj objekt bit će i najveći kongresni kapacitet Opatije – kao takav, bit će i potpora turističkom gospodarstvu grada. Iako Opatija ima niz hotelskih kongresnih dvorana, ističu naši sugovornici, jedino Gervais na jednom mjestu ima sve – primjerice, u nekim hotelima s velikim brojem sjedećih mjesta nedostaju prateći prostori za izložbeni dio, a broj sjedišta u glavnoj dvorani Gervaisa može, za potrebe kongresa, biti povećan i na 800 mjesta.


Nova garaža


– Da je Gervais već otvoren, primjerice, mjuzikl Mamma mia koji sad obilazi Hrvatsku, sigurno bi se održao ovdje, a o kongresima farmaceuta, kojima uvijek nedostaje i prostora za izlaganje, da ne govorim, kaže Dujmić.


Stolica do stolice i tako 500 puta


Stolica do stolice i tako 500 puta



U roku od godinu dana očekuje se i izgradnja nove garaže na Gorovu sa 260 mjesta, za koju projekt već postoji, a uz sadašnjih preko tisuću parkirnih mjesta u centru Opatije to je, smatra gradonačelnik, više nego dovoljno za potrebe ovog objekta.


Ono što je ključno, kažu, jest cijena objekta: 6.000 kuna po kvadratu.


Rasvjeta spremno čeka prvi događaj


Rasvjeta spremno čeka prvi događaj



– To je na razini ispod cijene koštanja POS-ovih stanova, a neusporediva je gradnja običnog stana s ovako tehnički i arhitektonski zahtjevnim kulturno-društvenim javnim objektom kakav je Gervais, kaže Osojnak. Zgrada je građena s kamenom fasadom, dakle, nema nikakve montažne elemente gradnje, kažu izvođači i nadzornici, a sa zadnje etaže, gdje je ulaz na balkon glavne dvorane i također prostrani ostaklenji hol pruža se pogled na cijeli Kvarner i Opatiju gdje će se, želja je onih koji su projekt osmislili i izgradili, vratiti najveći hrvatski spektakli i najveće televizijske produkcije jer sada za to postoje svi prostorni i tehnički uvjeti. Opatija sada ponovno može živnuti, a zaslužan za to je Gervais. Pod Učkun sad nisu samo kućice bele, nego i kulturni centar za 21. stoljeće. Otvorenje će obilježiti nastup filharmonije i opere, a afterparty preseliti u suteren, pod disco kuglu.