Gradonačelnik rijeke o matuljskoj odbijenici

Obersnel o riječkoj urbanoj aglomeraciji: Ne razumijem toliki otpor Općine Matulji

Srđan Brajčić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Stvarno ne razumijem toliki otpor i animozitet. Sama aglomeracija ne mijenja ustroj lokalne samouprave, i dalje je svaka jedinica lokalne samouprave samostalna u odlučivanju i može samostalno aplicirati na EU fondove svoje operativne programe i projekte. Ustroj aglomeracije daje mogućnost dodatnih sredstava za integrirana teritorijalna ulaganja koja će biti definirana Strategijom, a u donošenju strategije opet sudjeluju sve članice aglomeracije«, pojašnjava Obersnel



MATULJI Matuljski vijećnici drugi put, u samo tri mjeseca, odbili su priključenje svoje Općine u sustav riječke urbane aglomeracije. Nepriključenje Matulja sustavu europskih regija za koji je Hrvatskoj na raspolaganju 345 milijuna eura, komentirao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


»Stvarno ne razumijem toliki otpor i animozitet. Sama aglomeracija ne mijenja ustroj lokalne samouprave, i dalje je svaka jedinica lokalne samouprave samostalna u odlučivanju i može samostalno aplicirati na EU fondove svoje operativne programe i projekte. Ustroj aglomeracije daje mogućnost dodatnih sredstava za integrirana teritorijalna ulaganja koja će biti definirana Strategijom, a u donošenju strategije opet sudjeluju sve članice aglomeracije«, pojašnjava Obersnel.


Riječki gradonačelnik ocjenjuje da se teško može govoriti o maćehinskom odnosu Rijeke prema, primjerice, Općini Matulji ako se zna podatak o dnevnim migracijama zaposlenih pri čemu 32 posto stanovnika Matulja dnevno zbog posla dolazi u Rijeku.




»Iz Općine Čavle čak 48 posto stanovništva u dnevnim migracijama dolazi na posao u Rijeku. U tom smislu koristim priliku odgovoriti i članovima Akcije mladih iz Čavala koji su nedavno također kritizirali projekt aglomeracije ističući da ne žele biti riječki kmetovi. Možda je najbolje odgovoriti jasnim brojkama. Od ukupno 131 milijun, kolika je vrijednost »projekta Jadran« za izgradnju kanalizacije a koji provodi Vodovod i kanalizacija, za izgradnju kanalizacije u Općini Čavle utrošeno je 86 milijuna kuna. A kroz nastavak izgradnje kanalizacije putem EU projekta u okviru operativnog programa zaštite okoliša planira se utrošiti još 165 milijuna kuna«, naglašava Obersnel. »Ako je to maćehinski odnos ili odnos u kojem riječke okolne općine trpe kao kmetovi, onda je lijepo biti takav kmet ili imati takvu maćehu«, zaključuje.