Veselo kroćenje vjetra

OZARENA LICA: Štićenici dječjih domova jedrili duž Opatijske rivijere

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi uživala su u predivnom sunčanom danu na krstašima i na trenutak dobila tu prijeko im potrebnu pažnju, to malo svjetla u njihovim nimalo lakim životnim okolnostima



IČIĆI Tridesetak štićenika dječjih domova Primorsko-goranske županije, te iz Pule, Karlovca i Hrvatskog Leskovca, zahvaljujući ACI-ju i Zakladi Vaša pošta, 5. listopada jedrilo je duž Opatijske rivijere. Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi uživala su u predivnom sunčanom danu na krstašima i na trenutak dobila tu prijeko im potrebnu pažnju, to malo svjetla u njihovim nimalo lakim životnim okolnostima. Nakon što su se djeca, sponzori i donatori okupili u ACI marini Opatija u Ičićima, pojeli lagani obrok, fotografirali se i dobili ACI-jeve promo pakete, ukrcali su se na jedrilice i dva sata krotili vjetar na akvatoriju pred Opatijom, a potom po iskrcaju ručali u restoranu Commodore. Za mnoge štićenike to je bilo prvo životno iskustvo na jedrilici, veselili su se svakom vjetru u kosi, svakoj pjeni vala, ali i bili sretni što su toplo primljeni i ugošćeni. Njihova ozarena lica bila su najveća zahvala sponzorima i donatorima koji su im omogućili ovaj doživljaj za pamćenje.



– Prije svega zahvalio bih se svima onima koji su nam omogućili ovaj dan i koji nam sustavno pomažu. Ovakvim druženjem mi dobivamo priliku upoznati ljude koji nam na neki način bilo kakvim savjetom, kakvim konkretnim prijedlogom mogu puno pomoći – govori štićenik, Zagrepčanin Ivan Opalin iz Kuće Svetog Josipa koja se nalazi u Hrvatskom Leskovcu, inače student pete godine građevine, koji je među onom djecom koja zahvaljujući Zakladi »Vaša pošta« ima svog donatora, a zahvaljujući kome će mu osamostaljenje i ulazak u svijet odraslih, odnosno izlazak iz domske ustanove vjerojatno nešto lakše proći.


Udomitelji s Hreljina




Margita i Željko Pleše, udomiteljska su obitelj s Hreljina, u kojoj trenutno borave dvoje djece, a s kojima su jučer stigli i na jedrenje u Ičići. S radom Zaklade upoznali su se kada je njihov prvi udomljeni dječak dobio naknadu. Sretni što s trenutačno udomljenom djecom mogu prisustvovati akciji, ali i svjedočiti da postoje oni koji nisu zaboravili i brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Margita Pleše otkrila je kako njihov prvoudomljeni Matej Gorupić, ujedno i prvo dijete korisnik Zaklade, a kojem je sponzor PGŽ, zaposlen.


– Ove godine naš Matej nije mogao doći na jedrenje zato što se u međuvremenu zaposlio. U Cres smo lani na prvom jedrenju sreli gospođu Klarić koja ga je preporučila za posao pa je tako već godinu dana zaposlenik Hrvatske pošte. Kao udomitelji smo još uvijek njemu velika podrška, on i dalje živi s nama, dok se ne odluči za samostalan život, ali nadamo se da će uz pomoć Zaklade, posla, to i uspjeti. Ovoj djeci je, baš kao i našoj biološkoj djeci, potrebna podrška i to puno duže nego predviđa sustav – rekla je gospođa Pleše uoči još jednog nezaboravnog jedrenja i druženja.


Željko i Margita Pleše, udomitelji s Hreljina


Željko i Margita Pleše, udomitelji s Hreljina



ACI i Zaklada Vaša pošta po drugi puta su organizirali jedrenje i druženje sa štićenicima dječjih domova te sponzorima i donatorima Zaklade Vaša pošta. U Republici Hrvatskoj u 30 dječjih domova odrastaju djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. S obzirom na životne okolnosti, većina štićenika s navršenih 18 godina mora započeti samostalan život što im, bez pomoći društva i osiguranog zaposlenja, predstavlja velik izazov. Hrvatska pošta je 2010. godine osnovala Zakladu »Vaša pošta« kako bi takvoj djeci olakšala početak samostalnog života te im osigurala financijsku pomoć u tom zahtjevnom razdoblju. ACI d.d. u ulozi sponzora Zaklade aktivno podržava ovu hvale vrijednu akciju Hrvatske pošte uplaćujući na ime djece police životnog osiguranja. Sakupljeni iznos štićenicima domova isplaćuje se kao svojevrsna renta u trenutku napuštanja doma kako bi mogli podmiriti osnove životne troškove do pronalaska zaposlenja. ACI d.d. je do sada potpomogao petoro djece koja su odrastala u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi a koja su započela svoj životni put dalje sama.



– Želimo ovoj djeci, koja imaju dovoljno problema u životu, na jedan dan vratiti osmijeh na lice. To je bio i osnovni motiv zašto smo ovo druženje lani pokrenuli. Sve se dogodilo nekako spontano zbog emocija koje su bile na površini. S obzirom na brodove kojima smo u tom momentu raspolagali prirodno je bilo da ponudimo djeci da jedan dan uživaju u ovoj ljepoti koju naše more nudi. Kada smo lani vidjeli koliko smo im radosti donijeli, odlučili smo to pretvoriti u tradiciju – rekao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja na jučerašnjem druženju sa štićenicima.



Zaklada Vaša pošta, osnovana kao društveno odgovorno poslovanje Hrvatske pošte prisutna je od 2010. godine. Danas već broji oko 200 donatora koji sudjeluju u akciji, prikupljene su donacije u vrijednosti većoj od 18,5 milijuna kuna, a tim sredstvima zbrinuto je oko 410 djece bez adekvatne roditeljske skrbi.


Prekrasna ideja


– Današnje okupljanje isključivo je u organizaciji ACI-ja, tvrtke koja je donator djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi još od 2015. godine. Njihova inicijativa je da se izađe iz klasičnog okvira pružanja financijske pomoći i na neki način omogući druženje donatora, djece i svih sudionika koji vode ovaj projekt. Mislim da je to jedna prekrasna ideja koja je lani prvi puta organizirana. Nuspojava, kojoj se nismo nadali, nakon lani provedene akcije na otoku Cresu, je veliki odaziv donatora. Ljudi su nam se počeli javljati sa svih strana i pitati na koji uopće način mogu pružiti pomoć djeci izdvojenoj iz svojih obitelji, koja žive u institucijama domskog tipa. Pružali su različite oblike pomoći, neki predlagali zapošljavanja, neki pokušavali donirati vlastite nekretnine, kuće za odmor… Dakle, javnost je reagirala pozitivno. Kada smo ušli u ovu priču, organizaciju ovog druženja, bili smo usmjereni na to da organiziramo jedan lijepi dan na kojem će se donatori i djeca upoznati i družiti, željeli smo toj djeci posvetiti vrijeme, međutim efekt tog druženja je bio puno jači – rekla je Senka Klarić, ravnateljica Zaklade Vaša pošta.



Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a, jučer je provela vrijeme u društvu štićenika na jedrilici. Istakla je važnost ovakvog druženja s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi.– Takvoj djeci potreban je svaki vid potpore kako bi njihove mogućnosti bar donekle uspjeli izjednačiti s ostalom djecom. Naša Županija je već deset godina pridružena akciji Hrvatska pošta – djeci Hrvatske i svake godine dajemo policu u iznosu od 50.000 kuna, čime se još svaka peta polica multiplicira, pa smo na takav način osigurali već 12 djece s našeg područja. Time smo im omogućili da one prve dvije godine, kada izlaze iz sustava, mogu jednostavnije živjeti dok ne nađu posao ili ne nastave studij. To im je jedna financijska sigurnost za prva 24 mjeseca – rekla je Marač.




Jedrilice su besplatno ustupili jedriličarski klub MAXI iz Rijeke i tvrtka Sail- ING sa 6 jedrilica JOD 35. Flota je namijenjena organizaciji Team Buildinga, tečajeva jedrenja i organizaciji regata. U jedrenju su sudjelovali skiperi: Ivan Holjar, Miloš Španjol, Ivor Županić, Darko Matrljan, Neven Kundija, Vlatko Hrženjak, Mladen Babac, Miljenko Detel, Slavko Marečić i Davor Perović.