Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 6
Sutra: 4° 4° 6
12. prosinca 2019.
Sanirali zid i našli kosturnicu

foto OTKRIĆE U SRCU MOŠĆENICA Ispod trga nađeni križevi, nakit i kovanice iz 17. i 18. st.

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2017. u 7:25 2017-08-19T07:25:38+02:00

Do otkrića na Kosnici došlo je zahvaljujući radovima na sanaciji zida trga. Prilikom tih radova skrenuta je pažnja na nužnu sanaciju zida iznad kojeg se nalazio srednjovjekovni trg te je Općina ugovorila dodatne radove kako bi se učvrstio potporni zid

MOŠĆENICE Medaljoni, križevi, prstenje i kovanice koji datiraju iz 17. i 18. stoljeća nađeni su na lokaciji Kosnica, ispod trga u jezgri srednjovjekovnog gradića Mošćenice. Pronalazak relikvija nema materijalnu vrijednost, međutim, prema riječima arheologa Marija Zaccarije, njihova vrijednost leži u povijesnom i lokalnom značaju za draški kraj. Kosturnica s relikvijama u jezgri Staroga grada pronađena je uslijed radova na sanaciji zida stoljetnoga trga.

– Pronalasci nemaju neku materijalnu vrijednost, ali imaju emotivnu i povijesnu, pošto je riječ o kosturnici s precima starih Mošćeničana. Stvari koje su završile skupa s njima u kosturnici su one koje su imali na sebi, poput križeva, medaljica, kovanica i prstenja iz 17. i 18. stoljeća. Zahvaljujući jednom članku Albina Senčića u Mošćeničkom zborniku, znamo da je zadnji pokopan 1787. godine i to je bilo dijete od 6-7 godina. S obzirom da se po novim sanitarnim normama posmrtni ostaci ne zakopavaju unutar grada, odlučeno je da se premjeste na groblje svetog Bartola, izvan stare jezgre – rekao je arheolog, dodavši da će se prema kostima utvrditi spol, dob i od čega su pokojnici patili.

Pobožni i siromašni

– Mnogo toga, međutim, o pokopanima već znamo zahvaljujući knjizi umrlih u kojoj je zapisano ime, prezime, dob, spol. Ono što možemo na temelju ovih trenutačnih otkrića reći, a prije analiza koje će uslijediti, jest da su Mošćeničani bili pobožni i da su, s obzirom da nađeni predmeti nisu luksuzni, živjeli na škrtoj zemlji – rekao je Zaccarija potcrtavajući kako pronalazak ima lokalnu povijesnu vrijednost te kako se nada da će stoga jednog dana pronađeni predmeti osvanuti u lokalnoj etnološkoj zbirci.

O188AM10

O188AM12

Do otkrića na Kosnici došlo je zahvaljujući radovima na sanaciji zida trga. Naime, Općina Mošćenička Draga, zahvaljujući odobrenim sredstvima Ministarstva turizma, investirala je u 180 metara dugu šetnicu koja »opasuje« staru jezgru Mošćenica. Prilikom tih radova skrenuta je pažnja na nužnu sanaciju zida iznad kojeg se nalazio srednjovjekovni trg te je Općina ugovorila dodatne radove kako bi se učvrstio potporni zid.

Pod bršljanom

– Šetnicu oko staroga grada kandidirali smo na Ministarstvo turizma. Odobreno nam je 350.000 kuna, a investicija je vrijedna oko 850.000. Šetnica je 99 posto gotova i još je potrebno staviti rasvjetna tijela. Prilikom gradnje šetnice shvatili smo da je zid Kosnice nabrekao od vode i postojala je opasnost da će se srušiti. Na potrebu sanacije zida više puta ukazivali su i mještani. Zato smo dodatno, s istom tvrtkom koja je uređivala šetnicu, sklopili ugovor kako bi zid koji je »klizio« injektirali i učvrstili. Nakon što je očišćen bršljan koji je prekrivao dio zida, došli smo do niše kroz koju smo vidjeli kosturnicu. U dogovoru sa svećenikom odlučili smo isprazniti kosturnicu, konzervirati kosti i stavit ih u Sveti Bartol – objasnio je načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj, dodajući kako je prilikom zahvata bilo potrebno napraviti rupe na samom trgu, kako bi se zid dodatno učvrstio.

O188AM11

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.