Traže se koncesionari

ORONULO, PA I OPASNO Opatijska kupališta najslabija su karika, sve manje turista dolazi zbog njih

Marina Kirigin

Kupalište ispod hotela Belvedere, koje je od 2011. bilo u koncesiji LRH-a, u najlošijem je stanju / Foto Marina KIRIGIN

Kupalište ispod hotela Belvedere, koje je od 2011. bilo u koncesiji LRH-a, u najlošijem je stanju / Foto Marina KIRIGIN

Lido i Angiolina su uređeni, ali pritom pretvoreni u ugostiteljske objekte, glavno gradsko kupalište Slatina sablasna je betonska površina koja traži potpunu obnovu, dok hotelske plaže pod koncesijom izgledom i uslugom variraju: od privlačne plaže ispred Royala do opasnog kupališta ispod Belvedera, s razbijenim betonskim blokovima i zahrđalim ogradama



OPATIJA – Kupališta su posljednjih godina rak-rana opatijskog turizma. Prespori investicijski ciklus ulaganja u pomorsko dobro, uzrokovan ponajviše imovinsko-pravnim problemima, Opatiju je doveo do pat-pozicije u ljetnim mjesecima, za sezone kupanja. Jedino veće ulaganje dogodilo se u kupališta Lido i Angiolina, a zamjerka mnogih je da su ti opatijski prostori pretvoreni u ugostiteljske objekte, a ne kupališta.


Drugi pak govore kako su to moderni kupališni trendovi i da se današnje kupanje odvija upravo na tako opremljenom pomorskom dobru.


Međutim, ono što više boli Opatijce jest stanje u kojem se nalaze ostala opatijska kupališta i činjenica da se turisti, ali ni domaći ljudi zapravo nemaju gdje okupati. Kupalište Slatina, glavna gradska plaža, sablasna je betonska površina koja traži temeljitu, potpunu obnovu.




Financijski znatna ulaganja, ali naoko tek simbolična, događaju se tijekom godina na dječjem kupalištu Tomaševac koje je za ljetnih mjeseci prenapučeno. Hotelske plaže pod koncesijom svojim izgledom i uslugom variraju.


Marina Admiral čeka svog koncesionara / Foto Marina KIRIGIN


Marina Admiral čeka svog koncesionara / Foto Marina KIRIGIN



Plaža ispred Royala izgleda privlačno, ona hotela Ambasador traži pak nova ulaganja.


Plaža ispod hotela Belveder doslovce je opasna betonska površina s razbijenim betonskim blokovima i zahrđalim ogradama. Vaterpolo plivalište u Voloskom također je jedna od lokacija na kojima se kupa domicilno stanovništvo, međutim nužno je potrebna obnova tribina plivališta čije su daske popucale, a ograde »ruzinave«.


I plaža hotela Ambasador traži nova ulaganja / Foto Marina KIRIGIN


I plaža hotela Ambasador traži nova ulaganja / Foto Marina KIRIGIN



Grad Opatija iz godine u godinu uoči ljeta nastoji čim bolje opremiti postojeća kupališta, ali i pronaći i urediti nove lokacije za kupanje, no pravog rješenja još nema pa sve manje turista u Opatiju tijekom ljeta dolazi radi kupanja.


LRH se izvukao


Hotelska tvrtka Liburnia Riviera Hoteli, koja je nedavno izgubila spor kojim je hotel Belvedere otišao u ruke novog vlasnika, odustala je i od koncesije za kupalište ispod navedenog hotela. LRH je ugovor o koncesiji za kupalište ispod hotela Belvedere sklopio 2011. godine na razdoblje od deset godina, međutim polovinom prošle godine dostavili su davatelju koncesije – PGŽ-u – prijedlog za sporazumni raskid ugovora, što je Županija prihvatila sredinom veljače ove godine. U obrazloženju razloga raskida ugovora u LRH-u navode da ne postoji poslovni i pravni interes za koncesijom na toj plaži.



Županija je u studenom prošle godine odlučila raspisati i natječaj za gospodarsko korištenje i izgradnju plaže ispred Ville Ariston. Međutim, na natječaj kojim se u koncesiju davao prostor površine oko 1.000 kvadrata, od čega je 330 kvadrata kopnenog dijela, a ostatak morski dio, nije pristigla niti jedna ponuda. Zbog čega nije bilo interesa za upravljanjem ovim plažnim prostorom, teško je reći, međutim iz natječaja se može vidjeti kako se od budućeg koncesionara traži izgradnja pontonskih sunčališta i uređenje plaže, odnosno investicijsko ulaganje mora minimalno iznositi 1,5 milijuna kuna, od čega 70 posto treba uložiti u prvoj godini trajanja koncesije.


Koncesija se daje na rok od 12 godina, a početni iznos godišnje naknade sastoji se od stalnog dijela koji iznosi 30.570 kuna i promjenjivog dijela, odnosno 2 posto ostvarenog prihoda za obavljanje djelatnosti na plaži. Nada Milošević kaže da se namjerava pokrenuti novi postupak s istim elementima te kako je njihova ocjena da ipak postoji gospodarski interes za plažu ispod Ville Ariston.



Međutim, iako je LRH uredno podmirivao naknadu za koncesiju, nije ispunio ugovorenu obvezu investicijskog ulaganja, zbog čega je sam koncesionar predložio da u ime neizvršenih ulaganja uplati 85.000 kuna. Prema planu, koncesionar (LRH) je bio dužan ulaganje u kupalište hotela Belvedere izvršiti u dvije faze, a ukupna vrijednost ulaganja trebala je iznositi dva milijuna kuna. Plan je bio izgraditi whirpool, nabaviti ležaljke, koševe za otpad, postaviti garderobe, popločati plažu… Međutim, prema sadašnjem stanju vidljivo je da većine tih ulaganja nije bilo.


Nada Milošević, pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze navela je kako je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine donesena odluka o prestanku koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje plaže ispod hotela Belvedere temeljem Sporazuma o raskidu Ugovora o koncesiji s koncesionarom LRH, uz uvjet da koncesionar na ime neizvršenog dijela planiranih ulaganja u popločenje plaže škrilama izvrši uplatu iznosa od 85.000 kuna u proračun Županije. Na pitanje kakvu će sudbinu imati ova plaža, iz Županije odgovaraju da se u svakom slučaju planira raspisati koncesija, međutim izgleda da to neće biti tako skoro.


Novi natječaji


– Očekujemo da se Grad Opatija, koji je po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama zadužen za redovno upravljanje pomorskim dobrom, kandidira za sredstva koja će po javnom pozivu Županije biti na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave za pojačano redovno održavanje pomorskog dobra, kako bi uoči ove turističke sezone plaža mogla biti dijelom uređena. U svakom slučaju planira se raspisati novu koncesiju, za koju će biti potrebno u suradnji s Gradom Opatijom pripremiti idejno rješenje vezano za uređenje, sadržaje, kao i ulaganja na plaži – stoji u odgovoru županijske pročelnice.



Na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije održanoj 22. veljače donesena je Odluka o namjeri davanja koncesije za rekonstrukciju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene, luke nautičkog turizma, marine Admiral tako da očekujemo da će i ova opatijska marina dobiti svog koncesionara, istakla je pročelnica.



Na pitanje o tome postoje li, osim plaže ispod Ville Ariston, još neka »nova« opatijska kupališta/lokacije koja se planiraju dati u koncesiju, iz Županijskog ureda odgovaraju sljedeće: »Postoje lokacije na području grada Opatije koje svojim (ne)izgledom ukazuju kako im je potreban upravljač/ulagač, međutim dugogodišnji nesređeni imovinsko-pravni odnosi i sporovi na nekretninama koje u naravi predstavljaju pomorsko dobro, ali taj status još nemaju i u zemljišnim knjigama, sprječavaju pokretanje postupka davanja koncesije«.