Tko je kriv

OPATIJSKI POLITIČARI PODIJELJENI Svi za besplatan sat parkiranja, a nitko odgovoran za cijene

Srđan Brajčić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



OPATIJA Suprotstavljena mišljenja među građanima Opatije o novim općim uvjetima parkiranja na području administrativnih ovlasti Grada, dobivaju ozbiljne političke reperkusije. Naime, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, reagirajući na kritike koje su Opatijci uputili zbog skupljeg parkiranja i proširenja zona pod naplatom, ocijenio je da ni on nije posve zadovoljan novim parkirališnim politikama koje je usvojilo Gradsko vijeće.


Dujmić pritom ističe da je glavni krivac za sve parkirališne probleme Opatijaca isključivo Gradsko vijeće u kojem političku većinu ima SDP-ova koalicija.


I Dujmić nezadovoljan 


– Ni sam nisam zadovoljan sadašnjim stanjem, ali ono što moram jasno reći, za to nisam odgovoran ja kao gradonačelnik, nego Gradsko vijeće. Naime, većina predvođena Akcijom mladih i SDP-om odlučila je da gradonačelnik više neće odlučivati o uvjetima parkiranja, nego da će to biti Gradsko vijeće. Jedino na čemu smo i ja osobno, ali i cijela moja Nezavisna lista inzistirali, ali i borili se, jest da se u uvjete ugradi jedan sat besplatnog parkiranja za sve građane Opatije. Stoga bih želio reći svima vama da primjedbe na uvjete parkiranja u Opatiji uputite Gradskom vijeću jer moje su ruke po tom pitanju nažalost potpuno vezane – ustvrdio je opatijski gradonačelnik.




Takva Dujmićeva reakcija izazvala je veliko nezadovoljstvo i čuđenje među strankama predstavničke većine u Vijeću. Predsjednik Vijeća iz stranke Akcija mladih tvrdio je posve drukčije. Robert Kurelić naime podsjeća da je upravo Dujmić tražio proširenje zona naplate i povećanje cijena, uključujući 10 kuna za sat kod Ambasadora i na Tržnici.


– To je prijedlog gradonačelnika Dujmića i njegovog tima, što se lijepo vidi iz prijedloga koji je uputio na javno savjetovanje u siječnju, te iz činjenice da je Nezavisna lista Ive Dujmića glasala za ovakve uvjete parkiranja – kaže.


Čuđenje Kurelića 


Dodaje da je Vijeće širenjem zone povlaštenih karata nastojalo olakšati situaciju stanarima u zonama naplate, ali na insistiranje Opatije 21 nisu spuštane cijene. Naime, tumači, Opatija 21 ustrajala je u ocjeni da će firma u suprotnome propasti.


– Pritom je važno napomenuti da je kredit za izgradnju dvorane »Marino Cvetković«, koji se dosad vraćao iz proračuna, gradonačelnik Dujmić prebacio na Opatiju 21, pa će zbog toga građani iz svog džepa, plaćanjem parkiranja otplaćivati njezinu izgradnju – smatra Kurelić .


Budući da se pokazalo kako je ovakav prijedlog uvjeta parkiranja protiv interesa obitelji koje se kupaju na Tomaševcu i korisnika Tržnice, najavljuje Kurelić, pokrenut će se njihove izmjene.


– Nadamo se da će je gradonačelnik Dujmić podržati i da će njegova Nezavisna lista glasati za smanjenje cijena kao što su glasali i za njihovo povećanje – poručuje predsjednik Vijeća.