Poziv upućen i Živom zidu

OPATIJAC APELIRA NA NADLEŽNE ‘Ako nas deložiraju iz ex Vage, završit ćemo na cesti’

Srđan Brajčić

U trošnoj zgradi na Tošini nema osnovnih uvjeta za život, ali na cesti je još gore - Tibor Božić / Snimio Srđan BRAJČIĆ

U trošnoj zgradi na Tošini nema osnovnih uvjeta za život, ali na cesti je još gore - Tibor Božić / Snimio Srđan BRAJČIĆ

U toj kući, koja je prema svojoj prvotnoj namjeni i prozvana Vaga, obitelj Božić živi još od početka pedesetih godina. Prema zaključku suca Roberta Mihelja s riječkog Općinskog suda, sudski ovršitelj deložirat će oca Davora i sina Tibora iz stana u kojem su živjele tri generacije Božića



OPATIJA  Prema odluci Općinskog suda u Rijeci, u srijedu u 10 sati bit će po zahtjevu komunalnog društva Komunalac, proveden sudski postupak iseljenja obitelji Božić iz stana površine 49 četvornih metara na adresi Nova cesta 9.


Riječ je, naime, o višegodišnjem sporu koji Komunalac vodi protiv obitelji Božić koja će, dakle, za koji dan biti deložirana iz stana u prizemlju kuće na opatijskoj Tošini koja je nekoć služila kao javna vaga. U toj kući, koja je prema svojoj prvotnoj namjeni i prozvana Vaga, obitelj Božić živi još od početka pedesetih godina.


Prema zaključku suca Roberta Mihelja s riječkog Općinskog suda, sudski ovršitelj deložirat će oca Davora i sina Tibora iz stana u kojem su živjele tri generacije Božić. Prema proceduri, deložaciji će biti nazočna hitna pomoć, vatrogasci, ali i bravar koji će ovrhovoditelju, komunalnom društvu Komunalac doista trebati.




Naime, Tibor Božić poručuje da on sudskom ovršitelju neće otvoriti vrata, niti će isprazniti stan koji će biti deložiran. Da je bilo sluha u Komunalcu, ali i opatijskim gradskim strukturama, ističe Tibor Božić, oni bi odavno napustili trošnu zgradu na opatijskoj Tošini u kojoj danas nema osnovnih uvjeta za život.



Igra ping-ponga


No Komunalac se pokazao bezdušnim, kaže Tibor Božić, pa će obitelj biti izbačena na cestu, iz stana u kojem živi od 1950. godine, bez da im je itko od mjerodavnih ponudio adekvatno rješenje njihovog stambenog problema. To smatraju nepravednim. Za cijelu ovu situaciju okrivljuju direktora komunalnog društva Komunalac Ervina Mraka.


– Proces protiv naše obitelji pokrenuo je direktor Mrak, ne vodeći računa o tome da ostajemo bez krova nad glavom. Nama sve ove godine nitko nije ponudio adekvatnu novčanu nadoknadu ili zamjenski stan. Moj otac bio je na razgovoru kod Ervina Mraka, gdje mu je rečeno da taj problem mora riješiti s Gradom Opatijom zbog toga što je prodaja Vage navodno bila gradska odluka, kaže Tibor Božić koji ističe da je njegov otac doista otišao u Opatiju, da pokuša riješiti svoj problem, ali mu je gradonačelnik Ivo Dujmić kazao da se mora dogovoriti s Mrakom.



Vaga je u vlasništvu Komunalca od 1954. godine, iako moja familija ovdje živi još od 1950. godine, podsjeća Tibor Božić i svoje tvrdnje potkrepljuje  brojnom dokumentacijom i obiteljskim fotografijama.Njegova baka Milka cijeli radni vijek provela je radeći na Vagi, a otišla je u mirovinu i nikad za svoj rad nije plaćena. Svojim radom zapravo je otplaćivala stanovanje.– Dakle, mi ovdje živimo četiri godine prije nego što će Komunalac postati vlasnikom zgrade, pa se postavlja pitanje zar mi nemamo baš nikakva prava na obeštećenje, pita Tibor Božić.


Drugim riječima, s obitelji Božić Grad i Komunalac odigrali su partiju ping-ponga, dok igri nije došao kraj, pa će obitelj za koji dan biti izbačena na ulicu. Takav odnos gradskih institucija prema svojim građanima, posebno je zabolio ovu obitelj.


– Vidimo da ni gradonačelnika Ivu Dujmića nije sram što će moj 70-godišnji otac s mirovinom od oko tisuću kuna završiti na cesti. Umjesto da nama bez krova nad glavom ponudi rješenje, na koje imamo pravo s obzirom na činjenicu da u Vagi živimo gotovo 70 godina, gradonačelnik Dujmić dijelio je POS-ove stanove svima, čiji ih vlasnici danas iznajmljuju. Dakle, ne žive u njima jer im nisu potrebni. Očito, Dujmić će biti dobar s  građanima samo kad treba njihov glas kako bi sačuvao svoju gradonačelničku fotelju i plaću. Pitam stoga gradonačelnika – zbog čega se sada ne založi za svoje građane i spriječi veliku nepravdu koja nam se nanosi, poručuje Tibor Božić koji navodi da su on i otac već davno donijeli odluku da će otići iz Vage, ali ne tako što će ih Komunalac brutalno poniziti i šutnuti na cestu.



Teško do POS-ova stana


– Raspitivali smo se kod nadležnih za POS-ove stanove, ali nam je rečeno da nismo na listi potrebitih, prepričava Tibor Božić koji otkriva da je njegov otac pokušao razgovarati i sa sucem Robertom Miheljom, ne bi li mu iznio svoju stranu problema, ali bezuspješno.


Naime, kad je tražio suca Mihelja, ovaj je uvijek bio odsutan, pa Tibor Božić u Živom zidu vidi jedno od mogućih spasonosnih rješenja, da ipak ne dođe do deložacije ove srijede.


Poziva stoga Živi zid da im pomogne u borbi protiv nepravednog sustava. Ako se deložacija ipak provede, obitelj Božić neće odustati od borbe za svoja prava. Naime, najavljuju da će cijeli ovaj slučaj prijaviti Državnom odvjetništvu, jer smatraju da ima elemenata korupcije, ali i Međunarodnom sudu pravde.