Deset dana

OPATIJA SLAVI Dvije procesije, puno sporta i zabave i – besplatan rižoto

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Prvi događaj će biti Carski grad ove subote, svečana sjednica Vijeća 21. srpnja u Gervaisu, a primorske delicije uz vino - 25. srpnja ispred Šporera



OPATIJA Proslava Dana Grada Opatije koji se obilježava na dan svetog Jakova koji je opatijski nebeski zaštitnik, a slavi se 25. srpnja, započinje već u subotu, 15. srpnja uz glazbeno-scenski spektakl Carski grad – najavljeno je na jučerašnjoj press konferenciji na kojoj su uz gradonačelnika Ivu Dujmića bili i Suzi Petričić, direktorica TZ Grada Opatije, Josip Dedić, predsjednik Udruženja obrtnika, Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, Zlata Torbarina, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti, te župnici Ivan Tambolaš (Župa sv. Jakova Opatija) i Petar Belanić (Župa sv. Ane Volosko).



Tradicionalna regata krstaša »Homo si bordižat – Opatijka 2017« u organizaciji Jedriličarskog kluba »Opatija« održat će se u subotu, 15. srpnja na regatnom polju ispred Opatije. Regata koja se održava u povodu dana Grada Opatije ima turističko-sportski karakter, a očekuje se da će na nju stići tridesetak posada. Jedrit će se uz samu obalu po već ustaljenoj ruti. U slučaju južnih ili zapadnih vjetrova start vodi prema Ičićima, a u slučaju sjevernih ili istočnih vjetrova, najprije se jedri prema Voloskom. Start regate predviđen je u 13 sati, a druženje, podjela nagrada uz domjenak održat će se u večernjim satima u Bistrou Yacht club »Opatija«. (Ma. K.)





Kako je istaknuo opatijski gradonačelnik, svečana sjednica Gradskog vijeća će ove godine prvi puta biti u velikoj dvorani Gervaisa, 21. srpnja. O Carskome gradu koji u subotu započinje u 21 sat na 14 lokacija govorila je Suzi Petričić, a podijeljen je i detaljan materijal s rasporedom događanja, dok je Ernie Gigante Dešković najavio da u organizaciji Festivala Opatija 20. srpnja na Ljetnoj pozornici u 21.30 predstoji izvedba opere »Aida« nastale u koprodukciji Festivala Opatija i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Vezano uz sadržaje koje organiziraju gradske udruge, Zlata Torbarina je podsjetila na koncert »Le otto stagioni« u Villi Angiolini (17. srpnja), zatim »Kartulinu z Opatije«, ispred Vile Angioline (21. srpnja), te koncert Klape va Mandraću (28. srpnja) u Mandraću u Voloskom.


Najavila je i sportske događaje, poput regate »Homo si bordižat« (15. srpnja), zatim »Sportsko – rekreativnu olimpijadu« na plaži Tomaševac (19. srpnja), »Inter cars Učka 2017.« – auto utrku Veprinac-Učka (23. srpnja), »Nordijsko hodanje po opatijskim povijesnim šetnicama« (25. srpnja) te na kraju i »Sportske igre umirovljenika« (29. srpnja). Pater Belanić najavio je održavanje Trodnevnice u Župi Volosko od 22. srpnja, a procesija s kipom sv. Ane bit će 26. srpnja, nakon večernje mise, te će se potom nastaviti druženje uz domjenak. Pater Tambolaš iz Župe Opatija najavio je također Trodnevnicu u opatijskoj crkvi, te da će se na sam Dan Grada sv. Jakov, 25. srpnja, nakon večernje mise održati jakovska procesija s obnovljenim kipom sv. Jakova.


Nakon procesije slijedi podjela 500 porcija rižota s plodovima mora koje obrtnici pripremaju i poklanjaju građanima. Prema najavi predsjednika Udruženja obrtnika Josipa Dedića, ove će godine manifestacija »Obrtnici svome gradu« biti iza jakovske procesije, ispred UP Jurja Šporera. Svi su pozvani na »pijat primorskog rižota« koji će se pripremati u »veloj padeli«, te čašu vina u čast svetog Jakova i Dana Grada Opatije.