Dvotjedni pilot-projekt

OPATIJA READS Čitav grad zona besplatnog čitanja

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Opatija je od danas otvorena virtualna knjižnica, prvi turistički grad u Hrvatskoj i svijetu koji je na Svjetski dan turizma postao free reading zone ili besplatna zona čitanja. Projekt Opatija Reads tijekom iduća dva tjedna, do 13. listopada, pruža građanima Opatije i turistima mogućnost besplatnog čitanja pregršt knjiga iz cijelog svijeta na raznim stranim jezicima, uključujući i hrvatski. Sve što korisnici moraju napraviti je skinuti aplikaciju Opatija Reads za Android, iOS, ili Windows pametne telefone i tablete.


– Ovaj projekt počeo je prije nekoliko godina u Americi, New Yorku, gdje sam živjela, a doživio je kulminaciju u Hrvatskoj prošlog prosinca kada je lansiran Croatia Reads – kada je cijela Hrvatska kroz pilot-projekt bila virtualna knjižnica. Projekt se danas nastavlja u Opatiji, vi ste prvi grad u Hrvatskoj i prva svjetska turistička destinacija koji je zona besplatnog čitanja. Ovo je pilot-projekt koji traje dva tjedna, a za koji se nadam da će Grad Opatija prepoznati i dugoročno podržati – rekla je autorica projekta Mirela Rončević na predstavljanju projekta u opatijskoj Villi Angiolini.


Podrška FMTU-a


Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prepoznao je misiju i viziju projekta te je podržao njegovo lansiranje u Opatiji kao turističkoj destinaciji. Na zgradi fakulteta u Iki  je istaknut »free reading zone« logo. Dora Smolčić Jurdana, dekanica FMTU-a istakla je kako fakultet svojim konkretnim aktivnostima, pa tako i provedbom ovog projekta, želi pridonijeti razvoju lokalne zajednice i biti aktivan partner u promicanju sadržaja koji obogaćuju turističku ponudu Opatije. Podršku projektu dao je i Grad Opatija i njegova Turistička zajednica, čiji su predstavnici gradonačelnik Ivo Dujmić i direktorica turističkog ureda Suzi Petričić, također govorili o značaju i vrijednosti ovog dvotjednog pilot-projekta.


Opširnije u tiskanom izdanju