Prezentacija

Novo rješenje rekonstrukcije opatijskog igrališta: Ili stadion za Treću ligu ili nova lokacija

Marina Kirigin



OPATIJA Novi nogometni stadion s 590 sjedećih mjesta, svim potrebnim prostorijama ispod tribina – u suterenu sa svlačionicom za domaći i gostujući tim, suce, delegate, liječnike i multifunkcionalnom prostorijom, zatim na središnjoj etaži s prostorom za novinare i na gornjoj etaži s multifunkcionalnim prostorom koji bi se inače koristio kao ugostiteljski, a u vrijeme utakmica kao vip prostor, te s dvije pristupne ceste, jednom za službene osobe i igrače, te drugom za gledatelje – idejno je rješenje rekonstrukcije nogometnog igrališta NK Opatija koje je jučer u uredu gradonačelnika Opatije prezentirao arhitekt Siniša Zdjelar iz tvrtke ZDL Arhitekti, izrađivač navedenog rješenja.


– Nakon analize prostornih parametara i urbanističke dokumentacije koja je trenutno na snazi, te prostornih mogućnosti, izazov te lokacije je najviše bio pomiriti ono što Hrvatski nogometni savez u svojim uvjetima traži u smislu pristupa službenih osoba i sudionika sportskog događaja. Pristupi za Drugu, čak i Treću ligu, moraju biti razdvojeni i jasno naznačeni. Budući da je to lokacija okružena gustom izgradnjom, kućama u privatnom vlasništvu, morali smo pribjeći metodama koje nisu sasvim jednostavne u rješavanju problema.


Ograničen prostor


Formiran je novi kolni pristup i pješački rotor za interno parkiralište za službene osobe i sudionike natjecanja, pristup za gledatelje je formiran s Nove ceste. Znači, s donje strane pristup stadionu imale bi službene osobe, a s gornje – gledatelji. HNS ima zahtjeve i preporuke i u smislu igranja Druge i Treće nogometne lige. Tako bi neke parametre bilo dobro zadovoljiti, a neke pak moramo zadovoljiti. Kada smo išli u analizu, jedan od zahtjeva za Drugu ligu je veličina igrališta i broj sjedećih mjesta na tribini. Brzinskom analizom došli smo do zaključka da se nogometni teren ne može napraviti u tih minimalnih 100×65 metara koji su uvjet za Drugu ligu, nego možemo zadovoljiti Treću nogometnu ligu, odnosno veličinu terena 90×60. Isto tako, nismo mogli napraviti niti više od 600 sjedećih mjesta na tribinama. Treća liga propisuje 300 sjedećih mjesta i sto natkrivenih, a u ovom idejnom rješenju predviđeno ih je 590. Ovaj projekt zadovoljava Treću nogometnu ligu s »pet zvjezdica«. Iz mog iskustva, niti jedan drugoligaš nema ovakav stadion. Ovo je mali stadion koji se svojom funkcionalnošću ne razlikuje puno od Rujevice koja je napravljena u zadnje dvije godine i zadovoljava sve uvjete rada medija i sportaša, a ima i dosta visoke standarde za posjetitelje – rekao je Zdjelar.


Dujmić: Želimo konsenzus




– Da »Opatija« uđe u drugoligaški razred, uz stadion napravljen po ovom idejnom rješenju, mislim da bi vam progledali kroz prste po svim parametrima koji ne zadovoljavaju da se igra na tom stadionu. Ne mogu reći sigurno, ali uspoređujući s drugim stadionima, vjerujem da bi to bilo tako – rekao je Zdjelar.


Na prezentaciji idejnog rješenja gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je kako će o ovom rješenju još jednom imati priliku raspravljati gradski vijećnici, a dat će ga na uvid i opatijskoj javnosti.


– Želimo konsenzus svih onih kojih se ovaj projekt tiče, gradskog vijeća, nogometnog kluba i javnosti, da vidimo što to Opatija želi. Ovaj prijedlog koji danas vidite imali smo prošle godine, međutim Uprava NK Opatija je smatrala da bi bilo dobro da ispitamo mogućnost gradnje stadiona koji bi zadovoljio uvjete za igranje Druge HNL-a. Zamolili smo arhitekta da ispita je li to moguće. To je ispitano i utvrđeno je da prostorne mogućnosti ne zadovoljavaju kriterije za Drugu ligu. Prema tome, Opatija mora ostati na uređenju igrališta za Treću ligu – rekao je Dujmić, a na pitanje kada bi se ova gradska investicija mogla realizirati i zbog čega se još nije krenulo u izradu glavnog i izvedbenog projekta za što su novci već osigurani u ovogodišnjem proračunu, Dujmić odgovara neodređeno. – Moja je želja da to bude sutra, međutim moramo biti realni. Mi moramo pripremiti projekte, a kada bude mogućnosti, ići ćemo u izradu glavnog i izvedbenog projekta. Sada ćemo dati ovo rješenje na Gradsko vijeće, prezentirati javnosti i vidjeti da li to žele – rekao je Dujmić.