Interreg V-A

Novi sadržaji u zaleđu Mošćeničke Drage: Mitski park Trebišće magnet za turiste

Marina Kirigin

Nedavna su istraživanja potvrdila teoriju da su obronci Učke zapravo bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner

Nedavna su istraživanja potvrdila teoriju da su obronci Učke zapravo bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner

Na području zaseoka i povijesno-mitske staze obnovit će se mlin, te postaviti djela draškoga umjetnika, kipara Ljube de Karine, unaprijedit će se sadržaji, te će niknuti novi kameni putokazi



IKA Europskim novcem na području Mošćeničke Drage, točnije području zaseoka Trebišće i povijesno-mitske staze, obnovit će se mlin, kao i dodatno urediti, označiti sama staza djelima draškog umjetnika, kipara Ljube de Karine. Bit će to hrvatski dio Mitskog parka koji će zajedno sa slovenskim partnerima, Općinom Hrpelje – Kozina -područje Rodika, činiti cjelinu – novu prekograničnu destinaciju.


Cilj projekta Mitskog parka, zajedničke prekogranične turističke destinacije za očuvanje, zaštitu i promicanje baštine mitskog prostora financiranog iz programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, je urediti centre za posjetitelje na oba područja, unaprijediti i kamenim putokazima označiti »mitske« staze, te stvoriti dodatne inovativne sadržaje koji bi privukli posjetitelje tijekom godine, odnosno očuvati i valorizirati kulturnu baštinu mitskog krajolika u svjetlu održivog turizma na navedenim područjima.


Mitski park, Mitski park Trebišće, Trebišće, Riccardo Staraj, snimio Marko GRACIN


Mitski park, Mitski park Trebišće, Trebišće, Riccardo Staraj, snimio Marko GRACIN



Smanjiti sezonalnost




Ukupna vrijednost projekta je 745.050 eura, vodeći partner na projektu je Općina Hrpelje-Kozina, a ostali partneri su Inkubator d.o.o. Sežana, Univerza na Primorskem, Arhej d.o.o., Općina Mošćenička Draga, Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.


Projekt je započeo u rujnu 2018. godine, a njegovo predviđeno trajanje je 30 mjeseci, odnosno do veljače 2021. godine. Načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj na predstavljanju projekta istaknuo je što će se konkretno napraviti na području mitsko-povijesne staze i Trebišća, te naveo kako ovaj projekt omogućuje da se kulturnu baštinu kraja predstavi kao kvalitetan turistički proizvod.– Naša je misija raditi na valorizaciji ove mitske baštine i stvoriti jednu prekograničnu turističku destinaciju gdje želimo kroz različite paket aranžmane ali i promociju cjelokupne destinacije potaknuti posjetitelje i turiste da posjećuju i hrvatsku i slovensku stranu Mitskog parka. Ideja je da kroz to doprinesemo smanjenju sezonalnosti turizma, tako da će Fakultet prvenstveno raditi na promociji i valorizaciji ovih infrastrukturnih zahvata koji će biti napravljeni i na jednom i drugom području – rekla je voditeljica projekta Jelena Đurkin Badurina s FMTU-a, a dekanica Fakulteta Dora Smolčić Jurdana istaknula je važnost EU projekata za njihovu ustanovu i akademsku zajednicu.


Nedavna su istraživanja potvrdila teoriju da su obronci Učke zapravo bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner.Područje Trebišća – Perun odabrali su za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, na kojoj su se odvijala mitska zbivanja između boga Peruna i boga Velesa, u kojima je počivao ciklus života, te prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak. Šetnja mitsko – povijesnom stazom, posjetiteljima će otkriti tko su bili naši preci, odakle su došli te kakva su im bila vjerovanja i mitologija.


Paket-aranžmani


– Naše opredjeljenje kao ustanove je bilo na vrijeme iskoristiti sve prednosti koje nam nose EU projekti pa tako mogu reći da u ovom trenutku aktivno radimo na sedam EU projekata čija je ukupna vrijednost 7,5 milijuna eura, a do sada smo uspješno radili na 20-tak takvih projekata – rekla je Smolčić Jurdana na predstavljanju projekta na kojem su sudjelovali i ostali partneri u projektu.Općina Mošćenička Draga investirat će u označavanje postojećih pješačkih staza i uređenje centra za posjetitelje u mlinu u Trebišću. TZ draške općine radit će na promociji projekta, izradi inovativnih suvenira i voditi obrazovanje ciljnih skupina o Mitskom parku, a FMTU, nakon analize stanja, kreirati plan za promociju nove prekogranične destinacije Mitski park, te osmisliti turističke paket-aranžmane, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekt.