Ulaganje vrijedno 32,1 milijuna kuna

Novi opatijski Dom zdravlja ujedinit će rad četiriju zdravstvenih ustanova

Hina

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Predviđeno vrijeme gradnje je 18 mjeseci, očekuje se da će sva dokumentacija biti izrađena u prvoj polovini sljedeće godine, a završetak gradnje, ako uvjeti budu idealni, može se očekivati do kraja 2018.



RIJEKA Primorsko-goranska županija nastavlja kapitalne projekte u zdravstvu, a jedan od većih bit će izgradnja novog opatijskog Doma zdravlja, čija je vrijednost procijenjena na 32,1 milijuna kuna, a ujedinit će rad četiriju zdravstvenih ustanova, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.


Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je da će novi Dom zdravlja biti izgrađen iznad groblja u Voloskom, na zemljištu površine 7300 četvornih metara, a imat će površinu od 2109 metara četvornih.


Radovi se procjenjuju na 32,1 milijun kuna, a vrijednost sadašnjih zgrada Doma zdravlja, koje će biti ponuđene na prodaju, procjenjuje se na 30,6 milijuna kuna, pa gradnja novoga neće biti na teret izvornog županijskog proračuna. Kako se ne bi čekalo na prodaju zgrada, priprema se i opcija kreditnog zaduženja, dodala je pročelnica Malatestinić.




Predviđeno vrijeme gradnje je 18 mjeseci, očekuje se da će sva dokumentacija biti izrađena u prvoj polovini sljedeće godine, a završetak gradnje, ako uvjeti budu idealni, može se očekivati do kraja 2018.


Župan Zlatko Komadina potpisao je Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini kojom se ta županija obvezuje da će sudjelovati u svim aktivnostima koje ženama omogućuju ista prava kao muškarcima.


Pročelnica županijskog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač rekla je da je ta županija poduprla antidiskriminacijsku akciju ženskih udruga i otkupila 80-ak majica s natpisima »drugotna na sav glas« jer su, rekla je, »u javnosti ženama bile upućene i izgovorene riječi kao štraca, drugotna ili neposlušna«. 


Istaknula je da će sredstva prikupljena u toj akciji biti namijenjena ženama, za samozapošljavanje ili pokretanje vlastitoga posla. Uz majicu s natpisom »drugotna«, pročelnica Marač pokazala je i majicu s natpisom »od Evinog rebra«, koja je, kako je rekla, u istoj akciji namijenjena muškarcima.