S umjetničkim pečatom

Novi koncept kultnog kafića “Mario”: Ime »Eugenian« u čast slavnom sugrađaninu

Marina Kirigin

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Barun Eugen Von Ransonnet živio je 13 godina u Villi Kremešek u Opatiji, pa su nove vlasnice Lada Sega i Borka Širola odlučile iskoristiti njegovu životnu priču



OPATIJA » Prostoru nekad kultnog kafića »Mario« u blizini opatijske tržnici udahnut je novi život pod novim imenom – »Eugenian«.


Riječ je o caffe baru čiji su koncept osmislile vlasnice novootvorenog ugostiteljskog objekta, opatijske dizajnerice Lada Sega i Borka Širola. Bogatu povijest Opatije i jednog zanimljivog sugrađanina pretvorile su u centralnu figuru svog lokala. Biolog, pisac i izumitelj barun Eugen Von Ransonnet – Villez, odnosno njegov rad, poslužio im je kao predložak zanimljivog koncepta prostora koji sada odiše novim identitetom i svježom energijom, a u kojem vlasnice žele ponuditi novi impuls subkulturnoj ponudi usnuloga grada.


Austrijski barun živio je 13 godina u Villi Kremešek u Opatiji. Bio je živopisan, upisao je likovnu akademiju, nakon toga završio pravo, puno je putovao. Prvi je donio klavir u Japan i svirao je caru. Otkrivač je Modre spilje na Biševu, opatijski portretist i izumitelj staklenog zvona za slikanje čija je fondacija podvodno zvono testirala u Opatiji, a u kojem je on stajao i slikao podmorje.



Program »Eugeniana« će se bazirati na kulturnim događanjima, izložbama, književnim večerima, tematskim druženjima, a prvi kulturni program izveden je već za vikend uz RiLIT, odnosno prozu riječkih autora, koja je dio kulturnog programa festivala OpArta.   – OpArt je dio kulturne priče kakvu želimo imati u našem lokalu. Namjeravamo raditi promocije knjiga, instrumentalne večeri lagane muzike, osmišljavati igre – rekla je Širola. Službeno otvaranje lokala bilo je u nedjelju uz zakusku i piće dobrodošlice.


   – Ideja o otvaranju lokala je stigla iz nemoći. U Opatiji se malo toga događa. Naša generacija nema prostor za izlaske. S druge strane, naša je želja bila još dok smo bile klinke, da pokrenemo nešto takvo. Skužile smo da je ovo zadnji čas, da imamo dovoljno godina da probamo… – rekla je Širola, koja zajedno sa Segom ima obrt koji se bavi dizajnom interijera te grafičkim web dizajnom. Sega je umjetnica, bavi se ekoartom, pa iz svih tih razloga novootvoreni opatijski prostor odiše posebnošću i ugodom.


   – Lada se bavi konceptualnom umjetnošću, tako da cijela priča i naš slogan u toj drugoj firmi je »Dizajn s konceptom«. Dakle, sve ima nekakav background, sve ima nekakav smisao, sve ima nekakvu priču iza sebe. Tako ima i ovaj caffe bar. Barun je bio interesantan putnik, namjernik, kreativac, a nama je želja da i Opatijci i turisti ovdje imaju što čuti i vidjeti, da nauče nešto novo o Opatiji – govori Širola te ističe kako im je u istraživanju i odabiru imena ugostiteljskog objekta, kao i u stvaranju suvisle priče i cijelog koncepta temeljenog na povijesti i kulturi pomogla Sanja Barč koja je »pronašla« austrijskog baruna kao inspiraciju.


   Baš kao i prostorno uređenje, tako je i ponuda specifična i drugačija. Uz velik izbor prirodnih sokova, piva, whiskeyja, čajeva iz svih dijelova svijeta, kavu Illy koju se može popiti s nekoliko vrsta mlijeka, u ponudi su i vina iz cijele Hrvatske. Među vinima svakako ono najinteresantnije je domaće vino Dušana Rubinića iz Mošćeničke Drage. Za sada je to jedno od rijetkih liburnijskih vina koje se proizvodi u većim količinama a ovaj opatijski kafić će ga imati u ponudi.


   – Želimo da se ljudi ovdje osjećaju lijepo, ugodno, da se osjećaju kao bilo gdje drugdje na svijetu – ne moraju biti u Opatiji, ali neka su u Opatiji. Takva nam je i ponuda i piva, vina, i ostalog – govori opatijska dizajnerica.