Još na čekanju

Nogometni klub Opatija razočaran novom odgodom: Gradnja stadiona ne počinje prije 2021. godine

Marina Kirigin

Početak investicije vezan je uz dovršetak projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, ishođenje dozvola te osiguravanje izvora financiranja – objasnio je gradonačelnik Dujmić



OPATIJA Samo dva komentara, i to oba sportskih klubova, pristigla su tijekom javnog savjetovanja na prijedlog proračuna Grada Opatije za 2019. godinu. Stolnoteniski klub Opatija 08, s obzirom na to da je predloženo smanjenje sredstava sportu u 2019. godini, predložio je da u slučaju da država u svom proračunu izglasa financiranje udžbenika za učenike osnovnih škola, da se upravo ta sredstva u gradskom proračunu preusmjere u sport. Prijedlog je prihvaćen, a gradska uprava uputit će amandman kojim je predviđeno brisanje stavke za nabavku udžbenika osnovnoškolcima i raspored tih sredstava na druge stavke, između kojih je i povećanje stavke za redovan rad sportskih klubova.


– S obzirom na to da je nakon upućivanja prijedloga Proračuna, temeljem najava iz Vlade RH i Hrvatskog Sabora, izvjesno da će se financiranje nabavke udžbenika biti osigurano u Državnom Proračunu, Gradskom je vijeću upućen amandman kojim je predviđeno brisanje stavke za nabavku udžbenika djeci OŠ i raspored tih sredstava na druge stavke, između kojih je i povećanja stavke za Javne potrebe u sportu-Redovan rad sportskih klubova – stoji u obrazloženju gradonačelnika Opatije.Predsjednik Nogometnog kluba Opatija Robert Perčić osvrnuo se na odgađanje početka investiranja u opatijski stadion na kojem svakodnevno trenira oko 200 djece.

– Primijetili smo da je ulaganje u rekonstrukciju nogometnog igrališta ponovo prolongirano i prebačeno na 2021. godinu. Od same ideje i početka razmišljanja o rekonstrukciji u proračunu je »početak radova projiciran za dvije godine«, isto kako je početak rekonstrukcije bio 2016. godine projiciran za 2018. Molimo da se u projekciju proračuna za 2020. godinu uvrsti i iznos za rekonstrukciju igrališta i da se ne nastavi s praksom prebacivanja projekcija na dvije godine od tekuće godine. Kako nismo stručni u tumačenju proračuna i gradskih potreba, ne možemo predlagati s koje stavke da se taj iznos skine ili prebaci na novu stavku i smatramo da je to dužnost Grada i gradskih vlasti – stoji u prijedlogu Nogometnog kluba.


Različite varijante


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić u svom odgovoru Upravi NK Opatija rekao je da je moguće da izgradnja stadiona krene prije, ali isto tako i poslije 2021. godine.




– Početak rekonstrukcije nogometnog igrališta vezan je uz dovršenje projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, ishođenje dozvola te osiguravanje izvora financiranja. Činjenica je da je uslijed promišljanja različitih varijanti glede obima investicije (sa ili bez javne garaže) od strane Gradskog vijeća Grada Opatije, odgođena izrada glavnog projekta u ovoj proračunskoj godini te je naručena izrada dodatnih studija koje bi trebale razraditi više varijanti rekonstrukcije s iskazom financijskih okvira svake od njih. Stoga je bilo nužno sve aktivnosti vezane uz investiciju pomaknuti u odnosu na važeću projekciju.


Projekcijom je iznos investicije planiran na osnovi do sada izrađene projektne dokumentacije. Početak investicije planiran je za 2021. godinu, uzimajući u obzir da je za 2019. planirana izrada glavnog projekta, nakon čega će trebati rješavati imovinskopravne odnose, trajanje kojih nije moguće dovršiti u 2019. godini te ishoditi akte o građenju. Tek kada se riješe imovinsko-pravni odnosi moguće je početi izvoditi radove.



U Upravi Nogometnog kluba Opatija već su u više navrata istakli da im se rekonstrukcija igrališta obećava od 2013. godine, a da im je ne tako davno rečeno da će papirologija biti riješena u 2019. godini, odnosno da će navedene godine imati lokacijsku dozvolu. U rujnu 2017. godine bilo je predstavljeno i idejno rješenje rekonstrukcije nogometnog igrališta arhitekta Siniše Zdjelara.


Međutim, nakon predstavljanja tog prvog rješenja započelo se razmišljati da u sklopu igrališta bude izgrađena i garaža te su nastale i dvije nove verzije rekonstrukcije igrališta. Prema jednoj varijanti, ispod glavnog terena izgradila bi se garaža s oko 340 parkirnih mjesta, a prema drugoj gradila bi se garaža samo ispod pomoćnog igrališta s 50 parkirnih mjesta.


Upravo varijanta s više od 300 parkirnih mjesta riješila bi brojna opatijska prometna pitanja. Odgađanje investiranja u ovaj sportski kompleks, a istovremeno želja da svojim brojnim članovima osiguraju što adekvatnije uvjete za rad, Upravu opatijskog kluba natjerala je da potraži i neka druga rješenja i moguće izvore financiranja. Kako neslužbeno saznajemo, klub je u pregovorima te se nazire obnova stadiona uz sufinanciranje privatnog investitora.



U planu kredit


Konačno, uzimajući u obzir trenutne stavove većine u Gradskom vijeću, vezane uz moguće prihode Proračuna za kapitalne investicije (prodaja imovine i zaduživanje), investiciju je planirano financirati iz kredita, ali tek kad se otplati dio ranije preuzetih kreditnih obveza kako bi zaduženje Grada ostalo nepromjenjivo. Kako u 2021. godini istječe obveza na ime kredita za izgradnju vodoopskrbnog sustava (godišnje oko 3 milijuna kuna), tako je i kredit za rekonstrukciju nogometnog igrališta planiran u 2021. godini. Radi se o Projekciji, tako da je moguće da se u radove krene i ranije, ali isto tako i kasnije.


Naravno da će to ovisiti o varijanti rekonstrukcije koja u konačnici bude prihvaćena i visini investicije. Ključno je da Gradsko vijeće što je prije moguće usvoji konačnu varijantu kako bi se dovršila projektna dokumentacija i ishodile potrebne dozvole te osigurali izvori financiranja – stoji u odgovoru što ga potpisuje opatijski gradonačelnik.