UDVDR

Nezadovoljstvo u Opatiji: Zašto kod nas sve sramote prolaze, a nitko ne reagira

P. N.

Sjedište UDVDR-a / Snimio Marin ANIČIĆ

Sjedište UDVDR-a / Snimio Marin ANIČIĆ

U otvorenom pismu 25 članova opatijskog ogranka UDVDR-a ukazuje na brojne nepravilnosti u radu



Zašto gospodin Ivan Bogdanić štiti predsjednika Organka UDVDR-a Opatija gospodina Antu Josipovića? Čovjeka koji ne poštuje Zakon o udrugama, Statut, temeljna pravila i pravilnike Ogranka, ne izvršava odluke Sabora ni odluke Središnjeg odbora, netransparentno troši novac Ogranka, lažira putne naloge, isključuje iz Ogranka članove koji su se drznuli upozoriti ga na navedene nepravilnosti u radu, bez prethodnog pokretanja ispitnog postupka i prava na obranu…


Sve gore navedeno je uzrokovalo pokretanje privatne tužbe protiv predsjednika Ogranka. Čovjeka, koji održava Izvještajni sabor Ogranka dana 6.6. 2016. godine, a članovima ne pošalje pozive, na Saboru se ne intonira hrvatska himna (uz obrazloženje da je to preskupo), nema Izvješća o radu za 2015. godinu a niti Plan rada za 2016. godinu. Predsjednik Nadzornog odbora nema Financijsko izvješće za 2015. godinu… Sve u svemu lakrdija od Sabora kojeg predsjednik Podružnice PGŽ-a (jedinstven slučaj u povijesti Udruga – ali u Opatiji sve sramote prolaze), ali bez posljedica za Josipovića i njegove sljedbenike.


Bez kvoruma


Ponovljeni Izvještajni sabor održava se 16. rujna 2016. godine, bez potrebnog kvoruma, dakle nelegalan je, a protkan je lažima i obmanama članova. Ipak, i takav Sabor donosi Odluku da se u roku od 90 dana održi izvanredni Izborni sabor. Tim činom sabornici su iskazali nezadovoljstvo načinom rada aktualnog vodstva Ogranka. Odluka Sabora nije ispoštovana.




Treći izvanredni Izborni sabor održan je 31. ožujka 2017. godine kada je gopodin Josipović sa svojim sljedbenicima pokušao prevariti prisutne članove ne poštujući odluku Sabora od 16. rujna 2016. godine, te u dnevni red pod točkom 9 stavlja samo izbor članova za popunu Središnjeg odbora kao zamjenu za isključene članove. Međutim, do te točke nije se došlo jer je prethodna točka Dnevnog reda bila izvješće o radu predsjednika Ogranka, Financijsko izvješće Nadzornog odbora, te izvješće Suda časti. Navedena izvješća većinom glasova nisu prihvaćena. Samim tim činom neprihvaćanja svih izvješća, predsjednik i druga tijela Ogranka gube povjerenje većine članova i legitimitet za daljni rad.


Opravdano smo očekivali reakciju od tijela UDVDR-a Podružnice, od UDVDR-a RH i predsjednika Udruge RH, koji su u više navrata upozoravani na gore navedene nepravilnosti.


Pravi cirkus


No, na žalost, do danas nitko od njih nije reagirao. Pitamo se: što bi još Josipović i njegovi sljedbenici trebali učiniti da bi se dogodila i najblaža reakcija odgovornih? Zašto se dozvoljava da jedna grupa neodgovrnih od Ogranka Opatija pravi cirkus, te na taj način nanosi sramotu velikoj većini časnih članova?


Koji zajednički interesi vežu Josipovića i predsjednika Podružnice PGŽ Bogdanića, da gaze sve pred sobom, silujući sve pozitivne propise, nepoštujući Zakon o udrugama, Statut, Temeljna pravila Ogranka, Pravilnike, odluke Sabora, odluke Središnjeg odbora – pita se u otvorenom pismu 25 članova UDVDR-a, ogranak Opatija, koji navode i da nisu prihvatili izvješća predsjednika, Nadzorog odbora i Suda časti ogranka.