Zovončarska muzejska zbirka

Nema grupe bez Tončićeva zvona

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Filmom sam pokušao sačuvati našu tradiciju, odnosno zabilježiti jedan trenutak našega kraja. Majstor Tončić bavi se izradom zvona još od 1967. godine. On je jedan od prvih koji je počeo izrađivati zvona, i to na jedan poseban način koji je sam izmislio, kaže autor filma Igor Paulić, dok majstor karnevalskih zvona, Tončić, dočarava da ne zna broja koliko je zvona u životu napravio



RUKAVAC  U Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Rukavcu, u sklopu 10. Noći muzeja, sinoć je održan bogati program posvećen karnevalskim običajima. Manifestacija je počela projekcijom filma Tončićeva zvona, autora Igora Paulića. Film govori o zvončarskoj tradiciji kroz izradu zvončarskih zvona starog majstora – Tončića. Danas nema zvončarske grupe iz ovog kraja koja nema Tončićeva zvona.


   – Filmom sam pokušao sačuvati našu tradiciju, odnosno zabilježiti jedan trenutak našega kraja. Majstor Tončić bavi se izradom zvona još od 1967. godine. On je jedan od prvih koji je počeo izrađivati zvona, i to na jedan poseban način koji je sam izmislio, kaže autor filma Igor Paulić, dok majstor karnevalskih zvona, Tončić, dočarava da ne zna broja koliko je zvona u životu napravio.


   – Cilj naše Zvončarske zbirke je promocija zvončarske tradicije. U zbirci su zastupljene sve zvončarske skupine s područja Matulja. U sklopu Noći muzeja u Rukavcu otvorena je tako i izložbe »Zvončar u fokusu 2014.« kojom nastojimo povećati fundus umjetničkih fotografija posvećenih zvončarima. S obzirom na to da je ovo već četvrta izložba, možemo govoriti da smo u tome i uspjeli, kazala je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj.




   U Noć muzeja uključio se i Hrvatski muzej turizma u Opatiji. Program se održavao tri lokacije: vila Angiolina, Švicarska kuća i Umjetnički paviljon »Juraj Šporer«.