Tradicionalna smotra

‘Neka se političari ugledaju na slogu’: Preko tisuću zvončara bučno prošlo Matuljima

Srđan Brajčić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Na tradicionalnoj Zvončarskoj smotri predstavili su se  brežanski, brgujski, munski, žejanski, frlanski zvončari, te zvončari Korensko-Vlahov breg, a također i zametski, halubajski, kukuljanski, grobnički dondolaši i skupine iz Sovinjaka, Lanišća, Đakova, Ilirske Bistrice i Ptuja



MATULJI Više od tisuću zvončara i nekoliko stotina maškara, među kojima su bile i one najmlađe, okupilo se danas u centru Matulja na svečanoj, 21. zvončarskoj povorci. Tako je ujedno proslavljen i dan Općine Matulji.


Foto M. Aničić


Foto M. Aničić





Tri zvona koja se nalaze na grbu Općine Matulji simbol su, kaže Alen Host, povjerenik za Općinu Matulje, koji nas obavezuje da zvončarsku tradiciju njegujemo i čuvamo. Host podsjeća na to da najveći broj zvončarskih grupa u Primorsko-goranskoj županije upravo dolazi iz Općine Matulji. Kao i svake godine do sada, na Zvončarskoj smotri predstavile su se brojne zvončarske grupe, to jest brežanski, brgujski, munski, žejanski, frlanski zvončari, te zvončari Korensko-Vlahov breg.


Vizionarska ideja


»Posebno sam vezana uz zvončarska smotru zbog toga što je to ideja moje majke. Naime, pokojna profesorica Borka Kalčić Jugo željela je da se u centru Matulja pokaže njezino nematerijalno kulturno bogatstvo, posebno zvončari kojih ovdje ima najviše. Tako je smotra i počela 1995. godine To je, pokazalo se, bila vizionarska ideja – 11 godina kasnije zvončari su uvršteni na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a«, kaže Marijana Kalčić, direktorica Turističke zajednice Matulja.


Tradicionalno, osim zvončarskih grupa iz Općine Matulji, na smotri su se predstavili i zvončari iz okolnih gradova i općina: zametski, halubajski, kukuljanski i grobnički dondolaši. Također, skupine iz Sovinjaka, Lanišća, Đakova, Ilirske Bistrice i Ptuja.


Srećom, matuljski povjerenik Host je Matuljac, tako da njemu nije trebalo objašnjavati značenje te smotre i uvrštenje u događaje koji Općina mora potpomagati i sada – kad nema političke vlasti u Matuljima.


Nedjeljiva cjelina


»Zvončari su neizostavni dio tradicije ovog našeg kraja. Oni su u Matuljima od pamtivijeka i pod zaštitom su UNESCO-a. Dakle, zvončari su prepoznati kao nešto je važno na svjetskoj razini. Matuljska Zvončarska smotra je posebno važna – da pokažemo svijetu tu našu tradiciju, to jest zbog čega su se zvončari našli na listi UNESCO-a«, poruka je povjerenika Alena Hosta koji ima i jedan važan apel  za matuljsku političku scenu.


»Zvončarske grupe su različite po svojim habitusima, a sami zvončari dolaze iz različitih društvenih skupina, nemaju svi istu razinu obrazovanja ili svjetonazore. No, te razlike vrlo lako prevladaju u tom svom zajedničkom cilju – da zajedno promoviraju svoju baštinu. Oni pred javnošću nastupaju kao jedna i nedjeljiva cjelina. Metaforička poruka je dakle ta – da bi se matuljski političari trebali više ugledati na zvončare i prevladati svoje razlike kad se radi o velikim i značajnim razvojnim projektima za zajednicu koju u općinskom vijeću zastupaju«, apel je matuljskog povjerenika.


No, sloge nije bilo, barem ne one zvončarske, pa će Općina Matulji skupo platiti prijevremene izbore, a Matuljci  će ispaštati zbog svih projekata koji sada stoje. Tim više, jer datum prijevremenih lokalnih izbora u Hrvatskoj još nije na vidiku.