Zatečen računom

Ne zna automatska blagajna što je vikend: U Opatiji platio punu cijenu besplatnog parkiranja

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

U četvrtak je ušao na parkiralište i uočio obavijest da se subotom i nedjeljom ne plaća. No, izašavši u ponedjeljak dobio je »puni« račun od 269 kn. Objašnjeno mu je da je trebao izaći do kraja dana u petak i onda ponovno ući, kako bi imao dva dana besplatan parking 



Naplata parkinga u Opatiji je nekorektna. Boravio sam u Opatiji od 5. do 9. veljače, odnosno od četvrtka do ponedjeljka. Kada sam došao, parkirao sam automobil na parkiralištu iznad hotela Bristol, na lokaciji Gorovo. Prilikom ulaska uočio sam obavijest da se subotom i nedjeljom u Opatiji parking ne plaća, što smatram da je izuzetno dobro za destinaciju u ovim zimskim mjesecima.


Prilikom izlaska s parkirališta u ponedjeljak, ostao sam zatečen kada sam dobio račun od 269 kuna, a prema mojoj računici, s obzirom na besplatan parking tijekom vikenda, trebao sam platiti 165 kuna. Zahvaljujući pomoći jednog Opatijca, došao sam do predstavnika tvrtke »Opatija 21«, koja naplaćuje parking na ovoj površini, i dobio pomalo smiješan, a istovremeno tužan odgovor. Naime, predstavnik tvrtke objasnio mi je da sam, zbog privremenog ukidanja naplate vikendom, s parkirališta trebao izaći do kraja dana u petak i onda ponovno ući na parkiralište, kako bih mogao besplatno parkirati dva dana. Mislim da ovo definitivno nije na nivou bajne Opatije i ostavlja vrlo ružnu sliku o gradu – umjesto da privuku goste, oni ih tjeraju iz grada – ispričao je Varaždinac po povratku s opatijskog putovanja, a u opatijskoj tvrtki dobili smo informaciju da je gost zaista bio dužan ući i izaći s ovog gradskog parkirališta uoči ukidanja naplate, kako mu se vikend ne bi uračunao u cijenu. 


  – To se dogodilo zato što Gorovo funkcionira po sistemu »zatvorenog automatskog sustava parkinga«. Sustav evidentira ulaz i izlaz vozila s parkinga, te jednostavno ne omogućava drugačiji obračun. Drugim riječima, gost nije uspio iskoristiti »gratis« parking jer ga je sustav evidentirao da je ušao u četvrtak i izišao u ponedjeljak, te je platio iznos koji mu je i automatska blagajna obračunala – objasnio je direktor »Opatije 21« Mladen Sinožić. 




  Zimsko ukidanje naplate parkiranja vikendom u Opatiji, koje je uveliko podržano od građana i posjetitelja, s ovom je pričom dobilo »crnu maću« i još jednom ukazalo na niz parkirnih problema s kojima se Opatijci svakodnevno susreću, a zbog čega postoji veliki broj nenaplaćenih parkirnih kazni, ovrha i sudskih procesa između žitelja ovog kraja i višegodišnjeg koncesionara opatijskih parkirališta.