Kadroviranje

Nataša Babić postala v.d., bivša ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma ostala bez posla

Marina Kirigin

Nova v.d. ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji Nataša Babić /Snimio M. ANIČIĆ

Nova v.d. ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji Nataša Babić /Snimio M. ANIČIĆ

Ovo nije prvi put da se ravnatelji u ustanovi sa sjedištem u Opatiji postavljaju mimo volje Grada Opatije. I za prethodne i za ove vlasti mimo našeg prijedloga podržani su drugi kandidati - izjavio je Ivo Dujmić, opatijski gradonačelnik, i najavio da za raspisivanje novog natječaja ima godinu dana



Nataša Babić, dosadašnja kustosica Hrvatskog muzeja turizma, imenovana je za v. d. ravnateljicu navedene ustanove. Iako je prijedlog gradonačelnika Opatije Ive Dujmića upućen ministru kulture bio da se za v. d. ravnateljicu imenuje dosadašnja ravnateljica HMT-a Katarina Mažuran Jurešić, u petak, 1. srpnja je u Hrvatski muzej turizma čije je sjedište u Opatiji stigla odluka iz nadležnog ministarstva prema kojoj je na tu funkciju imenovana Nataša Babić.


Podsjetimo, ravnatelja HMT-a imenuje resorno ministarstvo na prijedlog Grada Opatije.


Nataša Babić do ponedjeljka, 4. srpnja ujutro nije dobila na uvid službeno rješenje o imenovanju, pa se obratila u Ministarstvo kulture gdje su joj rekli da je ona v. d. ravnateljice do ponovnog natječaja. Na novinarski upit postavljen još prošlog tjedna iz Ministarstva kulture nisu se oglasili, a na imenovanje nove v. d. ravnateljice jučer se osvrnuo gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.




– Ovo nije prvi put da se ravnatelji u ustanovi sa sjedištem u Opatiji postavljaju mimo volje Grada Opatije. I za prethodne i za ove vlasti mimo našeg prijedloga podržani su drugi kandidati. Znači, ništa se nije promijenilo, a sve je i dalje po zakonu. Za raspisivanje novog natječaja imamo godinu dana vremena i prema tome, kada se budu stvorili uvjeti, raspisat ćemo novi natječaj. Znali smo da je postojala želja da sadašnja ravnateljica mora otići, što se i dogodilo – rekao je Dujmić, a na pitanje ostaje li Katarina Mažuran Jurešić djelatnica muzeja, rekao je kako to treba pitati ministra kulture.


Katarina Mažuran Jurešić u nedjelju navečer poslala je cirkularnu poruku novinarima u kojoj kaže da više nije ravnateljica HMT-a i da neće koristiti dosadašnji broj mobitela, te je navela svoj novi broj.


– Bez komentara sam, činjenice dovoljno govore same za sebe – rekla je kratko, nakon razrješenja s funkcije bivša ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mažuran Jurešić koja je, s obzirom da je Statut HMT-a izmijenjen, sada »ostala na cesti«, ostala je bez posla i više nije dio ekipe ove ustanove koja ima sjedište u Vili Angiolini, u čijoj su nadležnosti još i Umjetnički paviljon Jurja Šporera te Švicarska kuća. Ministrovu odluku o razrješenju je primila poštom 1. srpnja, te je s aktualnom v.d. ravnateljice Natašom Babić već jučer, u ponedjeljak u Hrvatskom muzeju turizma obavila primopredaju dužnosti.