Opet aktivni

Nakon više godina obnovljen Hrvatski časnički zbor na Liburniji

Aleksandra Kućel Ilić

Jedna od prvih akcija koju ćemo poduzeti bit će zanimljiva predavanja u liburnijskim školama – kaže Frano Primorac



Hrvatski časnički zbor Liburnije koji obuhvaća područje Grada Opatije i općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, nakon nekoliko godina zatišja ponovo je aktivan, što su na jučerašnjoj konferenciji za novinare članovi njegovog vodstva i objavili. Na nedavno održanoj izbornoj skupštini, na mjesto predsjednika Hrvatskog časničkog zbora Liburnije izabran je brigadni general Frano Primorac, a u predsjedništvo Jure Krišto, Jugoslav Kuzmar, Branko Maloča i Zoran Škrokov. Nadzorni odbor HČZL-a čine Dušan Barković, Milan Kralj i Josip Mršić, sud časti Dalibor Beroš, Bruno Blašković i Željo Jurić, a likvidator je postao Jure Krišto.


U ovom trenutku broje 23 člana s područja Liburnije, no s obzirom na to da su nakon višegodišnjeg mirovanja upravo pokrenuli rad osvježeni novim idejama, vjeruju da će se članstvo vrlo brzo pojačati i proširiti. Budući da u ovom trenutku još nemaju vlastitih prostorija za rad te očekuju od nadležnih u Gradu Opatiji da im izađu u susret i dodijele adekvatno mjesto, do daljnjeg se sastaju u prostorijama u Rakovčevoj ulici, a svim budućim članovima poručuju da radi dogovora nazovu predsjednika Primorca na broj mobitela 091/4822261.


– Želimo uspostaviti odličnu suradnju sa svim udrugama koje zanima slična tematika kao i nas, a jedna od prvih akcija koju ćemo kao strukovna udruga poduzeti je to da ćemo obilaziti liburnijske škole i u dogovoru s profesorima organizirati zanimljiva predavanja. S obzirom na to da je 2020. godina jubilarna te ćemo obilježiti 25 godina Vojno-redarstvene akcije Oluja, glavnina našeg programa će se odnositi na dostojanstveno obilježavanje ovog jubileja. Aktivno ćemo sudjelovati u mimohodu, a želimo otvoriti i izložbu fotografija, oružja, odora, znakovlja i drugih eksponata branitelja Liburnije. Voljeli bismo da to bude u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera ili na nekom drugom adekvatnom mjestu. Također, organizirat ćemo i posjete mjestima stradanja naših sugrađana u Domovinskom ratu, uz obavezno sudjelovanje učenika iz neke od škola s našeg područja. Posjećivat ćemo Vukovar i Škabrnju 18. studenoga te obilježavati važne datume vezane uz Domovinski rat, ali i državne i vjerske praznike. Želimo biti aktivni u Zajednici udruga časničkih zborova Republike Hrvatske te biti od pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji – rekao je Frano Primorac, predstavljajući dio programa budućih aktivnosti.