Novi kompleks

Nakon punih 20 godina propadanja, priprema se obnova bivšeg odmarališta Ine na Učki

Marina Kirigin

Uskoro ćemo krenuti s pripremom projektne dokumentacije, bit će potrebno mijenjati i prostorni plan pa će tako sama realizacija investicije ovisiti o tome koliko brzo riješimo papirologiju – rekao je Graciano Rudan, vlasnik odmarališta na Učki



UČKA Istarska tvrtka Rudan koja je u svibnju kupila bivše odmaralište Ine uskoro će krenuti s pripremom za izradu projektne dokumentacije za ovaj kompleks koji je duže od 20 godina propadao u »srcu« Parka prirode Učka. Graciano Rudan, vlasnik i direktor tvrtke iz Žminja, prilikom kupoprodaje i preuzimanja kompleksa od bivših vlasnika tvrtke »Vladimir Gortan« rekao je da je njegova namjera srušiti odmaralište koje je kompletno devastirano i u skladu s turističkim trendovima otvoriti novi turistički kompleks. Nakon pola godine od čina kupoprodaje Rudan kaže da se zasad nisu uspjeli previše posvetiti obnovi objekta na Učki, međutim da će sada uslijediti pripreme za izradu projektne dokumentacije.


– Radili smo na dva velika projekta u Dalmaciji koja su pri kraju pa ćemo tek sada krenuti u ozbiljnije pripreme za budući turistički kompleks na Učki. Uskoro ćemo krenuti s pripremom projektne dokumentacije, bit će potrebno mijenjati i prostorni plan pa će tako sama realizacija investicije ovisiti o tome koliko brzo riješimo papirologiju, a sve će zahtijevati i dodatne potvrde iz Ministarstva jer je riječ o parku prirode – rekao je vlasnik odmarališta na Učki koji vjeruje da će puno više o samoj obnovi moći reći za par mjeseci.


Podsjetimo, tvrtka »Vladimir Gortan« iz Pazina nekretninu je prodala istarskoj tvrtki Rudan, uspješnoj tvrtki koja se bavi učinkovitim upravljanjem energentima, za 5,2 milijuna kuna. Nekadašnje Inino odmaralište posljednjih je, nešto više od desetak godina, bilo u vlasništvu pazinske građevinske tvrtke koja ga je gotovo jednako dugo pokušavala prodati zajedno s prostranim terenima za sport i rekreaciju.




Upravo zbog tog dugog razdoblja u kojem ova nekretnina propada, a koja je mnogim generacijama urezana u lijepa sjećanja za nekih boljih vremena kad je odmaralište disalo »punim plućima«, javnost s nestrpljenjem iščekuje njegovu obnovu. Realizacijom visitor centra na Učki, izgradnjom panoramske žičare koja će jednog dana spojiti Medveju s vrhom Učke, baš kao i obnovom ovog kompleksa, Opatijska rivijera bi se mogla na turističkom tržištu isprofilirati i kao destinacija outdoor turizma.