Radovi u opatijskoj luci

Nakon 12 godina propadanja: Oronuli Capitano do ljeta postaje pizzeria

Marinko Glavan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Ovaj atraktivni lokal i terasu na deset godina dobili su vlasnici susjedne »Galije«, tvrtka Alba Maris Adriatic iz Kastva te Zlatna kava iz Matulja, koji će tu otvoriti pizzeriju. Obvezali su se uložiti 3,5 milijuna kn. Radovi bi trebali biti okončani do početka lipnja



OPATIJA » Jednoj od najatraktivnijih opatijskih gradskih lokacija, koja je već više od dvanaest godina bila zapuštena i prepuštena propadanju, trebao bi biti udahnut novi život, i to već ovoga ljeta. Riječ je prostoru nekadašnjeg ugostiteljskog objekta »Capitano« u opatijskoj luci, prostoru u vlasništvu Lučke kapetanije Rijeka, koji godinama nije mogao dobiti novog zakupca zbog toga što je bio opterećen sudskim sporom. Kafić »Capitano« zatvoren je negdje 2002. godine, a 2005. pokrenut je sudski spor između zakupca i vlasnika koji su se sporili oko priznavanja ulaganja u prostor.


Upravo taj spor bio je razlog što je ovaj prostor na frekventnoj gradskoj poziciji godinama bila zatvoren i zapušten, te tako ljeti predstavljao »crnu maću« turističke Opatije. No, svi problemi završeni su okončanjem spora i raspisivanjem koncesije za ovaj atraktivni lokal i terasu koji su na deset godina korištenja dobile tvrtke Alba Maris Adriatic d.o.o. iz Kastva i Zlatna kava d.o.o. iz Matulja. Upravo oni bili su najpovoljniji ponuditelji u provedenom otvorenom postupku davanja koncesije na pomorskom dobru za adaptaciju i gospodarsko korištenje ugostiteljskog objekta i terase. Vlasnica tvrtke Alba Maris Adriatic d.o.o. Božena Bungur otkrila nam je kako će na mjestu bivšeg »Capitana« biti otvorena pizzerija. Radovi su već krenuli, a već početkom lipnja očekuje se da bi ovaj dosad zapušten prostor, u kojem je prije popularnog kafića »Capitano« bio restoran »Jedro«, ponovo mogao biti mjesto okupljanja žitelja regije, opatijskih gostiju, nautičara, jedriličara…


Ime još tajna


– Odlučili smo proširiti naše poslovanje. Naime, već 20 godina radimo na suprotnoj strani u istom objektu i vodimo popularni kafić »Galiju«, a sada, kada se otvorila mogućnost, odlučili smo u koncesiju uzeti i bivši »Capitano«. Do kraja svibnja planiramo završiti radove, kompletno renovirati prostor i nadamo se ovog ljeta biti na usluzi svim opatijskim gostima i stanovnicima. Detalje samog uređenja i ime lokala nešto je sa čim zasad ne bismo izlazili u javnost, no vrlo skoro moći ćemo razgovarati i o tome – rekla je Bungur.





Godišnja koncesija koju će navedene tvrtke (najpovoljniji ponuditelji) plaćati PGŽ-u iznosi 150.000 kuna, a toj svoti pridodat će se i promjenjivi dio naknade koji iznosi 4,5 posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluge na koncesioniranom području.



   U svibnju prošle godine Primorsko-goranska županija u provedenom otvorenom postupku davanja koncesije na pomorskom dobru za adaptaciju i gospodarsko korištenje ugostiteljskog objekta i terasa Zert, izabrala je navedene najbolje ponuditelje i omogućila im da se na navedenoj lokaciji bave ugostiteljskom djelatnošću. U odluci o davanju koncesije stoji da je za vrijeme trajanja koncesije potrebno u ovo pomorsko dobro uložiti minimalno 3,5 milijuna kuna, a dio ulaganja – iznos od 2,5 milijuna kuna – trebalo bi uložiti tijekom prve godine koncesije.    


   U Gradu Opatiji vrlo su zadovoljni što će se obnoviti ova važna gradska lokacija na pomorskom dobru, ugostiteljski objekt i terasa površine veće od 600 kvadrata.


Na 600 kvadrata


– Taj prostor bio je predmetom dugotrajnog sudskog spora, a Grad je višekratno intervenirao i u resornom ministarstvu, DUUDI-ju i DORH-u kako bi se ubrzalo rješavanje, pa smo sa zadovoljstvom dočekali vijest o okončanju spora. Time je omogućeno da Primorsko-goranska županija krene u proceduru dodjele koncesije (budući se radi o objektu koji je smješten na pomorskom dobru), što je Županijska skupština i napravila, a rezultiralo je spomenutom Odlukom iz svibnja 2014. godine – podsjetio je zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin.