Počinje 42. Marunada

Najslađa jesenska priredba: Osa šiškarica se povlači, a urod maruna konačno dobar

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Lovranski se marun počeo oporavljati, a takve prve informacije stigle su od samih uzgajivača maruna koji ove godine očekuju »normalnu berbu«, rekao je Vojko Brubnjak, direktor lovranskog TZ-a. Razlog bolje plodnosti je čitav niz mjera koje su poduzete u posljednjih godinu dana



LOVRAN Šume maruna se oporavljaju, a samim time očekuje se i bolji urod maruna, poručili su organizatori tradicionalne gastromanifestacije Marunade, koja će ove godine doživjeti svoje 42. izdanje i ponovno biti rezervirana za posljednja tri vikenda u listopadu. Lovranska priredba krenut će iz Lignja (10. i 11. listopada), potom će se nastaviti u Dobreću (17. i 18. listopada), a završiti u centru Lovrana (od 23. do 25. listopada). Ovogodišnje izdanje »odjeveno« je u optimistične tonove jer se, nakon nekoliko posljednjih godina loše plodnosti i praktički izumiranja voćnjaka maruna zbog nametnika ose šiškarice, očekuje dobar urod.


Prema riječima organizatora manifestacije iz Turističke zajednice Općine Lovran, lovranski se marun počeo oporavljati, a takve prve informacije stigle su od samih uzgajivača maruna koji ove godine očekuju »normalnu berbu«, rekao je Vojko Brubnjak, direktor lovranskog TZ-a. Razlog bolje plodnosti je čitav niz mjera koje su poduzete posljednjih godinu dana, dodao je Petković, podsjetivši na sve aktivnosti koje su provedene.


Od slastica do sporta


– U suradnji s PGŽ-om i Udrugom »Lovranski marun« ove je godine podijeljeno 190 sadnica maruna, od čega još 60 čeka jesensku sadnju. Riječ je o marunima koji su otporni na rak kore i nametnika osu šiškaricu. Uz sadnju maruna održano je i pet edukativnih radionica, a jedna od najbitnijih je bila ona puštanja prirodnog neprijatelja ose šiškarice, čije prve službene rezultate očekujemo u studenom. Teško je govoriti u postotku koliko će ovogodišnji urod biti bolji, no zasigurno možemo reći da će maruna biti više nego što ga je bilo u posljednje tri godine – rekao je Branislav Petković, zamjenik načelnika Općine Lovran, a Vojko Brubnjak je istaknuo kako će program priredbe biti standardan. Uz bogatu gastroponudu u ugostiteljskim objektima, slastice i jela od maruna, tradicionalne fešte, održat će se i sportski dio priredbe u sklopu kojeg i treća brdska utrka Učka vertical, planinarski pohod te biciklistička utrka Giro di Marunada. Na brdsku utrku trebalo bi stići oko 120 trkača iz pet zemalja (Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije), a na planinarskom pohodu gostovat će i društva iz susjednih zemalja. Dolascima sportaša na Marunadu podcrtan je turistički značaj manifestacije na koju će, baš kao i svake godine, stići i oko 25 autobusa gostiju iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Italije i Hrvatske. Dio priredbe rezerviran je i za djecu. Na Mićoj marunade, 23. listopada na parkiralištu u centru Lovrana, očekuje se petstotinjak mališana koji će učiti o marunu kroz edukativne, kreativno-stvaralačke radionice, ali i pričati i slikati svoju »Priču o maruniću«.


Poučna staza Liganj – Kalac




Ovogodišnja novost četiri desetljeća duge gastropriredbe je poučna staza, šetnica koja prolazi šumom maruna iz Lignja prema Kalcu, osmišljena u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka. Lovranski marun prodavat će se u vrećicama s logom, kako bi se napravio korak k certificiranju proizvođača maruna. Ono što je zasigurno mnogima najvažnije jest cijena lovranskog ploda, koja bez obzira na nešto veću ponudu, neće padati. Tako se očekuje da će na štandovima pučkih fešti kilogram maruna stajati 50-60 kuna. Slastice i kolači od maruna, ali i jela spravljena od slatkog ploda, kao salata s marunom te rezanci s marunom, moći će se kušati i u hotelu Excelsior, ali i u drugim ugostiteljskim objektima na području Lovrana, istaknuli su na jučerašnjoj press konferenciji.