Marunada

Najdeblji marun u Lignju teži preko – pola kilograma

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



LIGANJ – Na ispraćaju listopada finale 46. Marunade pratilo je lijepo vrijeme pa je sadržajno bogata fešta u Lignju privukla velik broj posjetitelja. Osim samih maruna koji su bili najjači mamac za dolazak u Liganj, bile su priređene i tri izložbe. Na boćariji izložba gljiva, a u Društvenom domu etno-izložba i izložba »Kako se klatil marun« Udruge Ognjišće. Ova je udruga organizirala i natjecanje za izbor najvećih maruna.


Prijavilo se ukupno 13 uzgajivača maruna, kostanja i nove sorte (francuski), a prema riječima Đina Martinčića, predsjednika Udruge Ognjišće, u pola kilograma je bilo između 22 i 30 komada (zrna).


Najdeblji marun težine 512 grama i 23 zrna u pola kilograma donio je Ivo Kršanac, a najdeblji kostanj težine 509 grama i 22 zrna Mladen Kaligarić. Kada je riječ o novoj, francuskoj sorti jesenjeg ploda, najdeblji težine 508 grama i 13 zrna donio je Adriano Gržević.




– Svim uzgajivačima čestitamo i zahvaljujemo na sudjelovanju i suradnji »aš se stare užance ne sme zatrt« – poručio je Martinčić.