Dan Općine Lovran

Nagradu za životno djelo primio dr. Đuro Marinović

Aleksandra Kućel Ilić

Godišnje nagrade Općine Lovran dodijeljene su Nogometnom klubu Lovran i SRD-u Zubatac, a općinsku zahvalnicu je dobio Srećko Šobot, izbornik »zlatne« seniorske reprezentacije sportskih ribolovki 

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Lovran održanom sinoć u preuređenom i moderno opremljenom hotelu »Excelsior«, pred velkim brojem uzvanika, Lovranci su zaokružili travanjski dio proslave Jurjeve, Dana Općine Lovran i nebeskog patrona sv. Jurja, a program se nastavlja i za vikend, te u prvoj polovici svibnja. Jurjevsko zasjedanje je bilo prigoda da se istaknu i pohvale dobitnici općinskih priznanja.   


 Biografija dr. Đure Marinovića je vrlo sadržajna, a kako stoji u prijedlogu za dodjelu nagrade, »to je čovjek koji je svoje sklonosti iskazao ne samo u medicini koja mu je odredila životni put, već je dao značajan doprinos i razvoju sporta u Lovranu i kroz članstvo, od samog osnutka u SRD Zubatac«. U profesionalnoj liječničkoj karijeri je više od deset godina bio pročelnikom koronarne jedinice KBC-a na Sušaku, te je postao članom prestižnog Europskog kardiološkog društva. Za ostvarene rezultate kao sportski ribolovac u više je navrata proglašavan najboljim sportašem bivše Općine Opatija, a 2002. godine i najboljim sucem u sportskom ribolovu. Od 2003. godine obnaša funkciju predsjednika Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru. Osnutkom Općine Lovran, na prvim izborima je bio član Poglavarstva zadužen za resor sporta.    – Kada čovjek dobije ovako veliku nagradu – prva stvar koja mu se dogodi jest da jednostavno – ostane bez riječi. I doista, nema riječi kojima bih izrazio zahvalnost mojim Lovrancima, svim onim ljudima koji su mi omogućili ovo priznanje. Osjećam se kao mladić zaljubljen do kraja u svoj Lovran – rekao je o svom »doživljaju nagrade« dr. Marinović.


Nataši Miljak, predsjednici Općinskoga vijeća Lovrana je tako pripala čast da povelju o nagradi Općine Lovran za životno djelo iz područja zdravstva i socijalne skrbi uruči dr. Đuri Marinoviću. Također, dodijeljene su i dvije godišnje nagrade Općine Lovran, obje iz oblasti sporta i tjelesne kulture i to Hrvatskom nogometnom klubu Lovran i Sportskom ribolovnom društvu »Zubatac« Lovran. Općinsku zahvalnicu za doprinos razvoju i ugledu Općine Lovran na području sporta i tjelesne kulture dobio je Srećko Šobot iz SRD-a »Zubatac«, izbornik hrvatske reprezentacije sportskih ribolovki seniorki koja je na svjetskom prvenstvu u Francuskoj u listopadu 2014. godine osvojila prvo mjesto. 


  Kuća lovranskega guca


– Dobro nam došli na svečanu sjednicu Općinskog vijeća i proslavu našeg dana Općine kojeg vežemo uz sveca zaštitnika – sv. Jurja. Doduše i tu izbija lovranska posebnost, jer ga slavimo dan kasnije nego što je uobičajeno (23.travnja). Kad već moram govoriti o protekloj godini, još jednoj recesijskoj, započnimo s lijepim stvarima. Lovran je postao bogatiji za jedan novi, mogli bi reći muzejski i galerijski prostor posvećen našoj drvenoj barki – lovranskome gucu i za koji dan svečano otvaramo »Kuću lovranskega guca«. Općina je u suradnji s TZ-om Lovrana obnovila prostor TIC-a u Medveji, te smo uz financijsku pomoć PGŽ-a krenuli u sanaciju obalnog šetališta. Ove godine nas također očekuje izmjena 120 metara mostne konstrukcije. Uređena je plaža Cesara na koju je postavljen tuš, te zaštitna plutajuća prepreka zbog sigurnosti kupača. Ne možemo izostaviti niti uređenje dijelova parka Komušćak, te postavljanje sprava za fitness na otvorenom uz koje je dobio na novom značaju. Prometnicu kroz Lovran su Hrvatske ceste sanirale i preasfaltirale, što se pokazalo i kao dobra prilika da se u centru Lovrana napravi autobusno ugibalište, te tri bočna parkirna mjesta kod pošte, sve u cilju smanjivanja ljetnih gužvi u prometu. Zahvat na sanaciji ceste je nastavljen prema Medveji, pa je konačno riješen i dugogodišnji problem izrazito lošeg kolnika iznad uvale Cesara.   

Općina prijatelj djece


Moramo spomenuti i prvu elektro punionicu na Kvarneru i nakon Zagreba, Vukovara i Labina, Lovran je postao četvrti grad u Hrvatskoj koji pruža mogućnost besplatnog punjenja električnog vozila – istaknuo je između ostalog lovranski načelnik Alan Sanković dodavši još i nekoliko riječi o novim parkiralištima, komunalnim investicijama u izgradnju vodovoda visoke zone i sanitarne kanalizacije, uređenju nerazvrstanih prometnica, te dovršenju 16 stanova u Omladinskoj ulici.   

Istaknuo je i intenzivnu borbu za spas i opstanak lovranskog maruna, te ulaganje u one na kojima budućnost ostaje – najmlađe. 




   – Sav naš trud, trud svih lovranskih udruga koje rade s djecom, Društva Naša djeca ogranak Lovran, te trud djelatnika osnovne škole, vrtića i doma za nezbrinutu djecu, naše pedijatrice i primarne zdravstvene skrbi, kao i poboljšanje našeg socijalnog programa doveli su do toga da je Općina Lovran proglašena Općinom prijateljem djece. Čestitam dobitnicima nagrada Općine, te koristim priliku da se svima vama zahvalim, a stanovnicima naše općine i svim prisutnima čestitam Dan Općine Lovran – rekao je načelnik Sanković. 


   Moderatorica programa u povodu Jurjeve, u kojemu su centralni gosti bili članovi pjevačkoga zbora KUD-a Lovor iz Lovrana bila je Silvana Stiglić, a ugođaj je upotpunio još i pjevač i voditelj Dražen Turina Šajeta.