Priprema sezone

Na stanje kupališta upozoravaju i građani i vijećnici: Lovranska plaža Kvarner još čeka odgovor Fonda

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Za sanaciju plaže Kvarner potrebno je oko 760.000 kuna. Ne uspije li se riješiti problem sredstvima Fonda za turizam, plaža će u koncesiju



LOVRAN Priprema turističke sezone važna je za image destinacije. Turistički djelatnici tvrde da su prvi dojmovi gostiju uvijek vezani uz uređenje mjesta, okoliša i drugih javnih površina i zato je tim bitnije da proljetni radovi na otvorenom krenu na vrijeme i budu završeni prije značajnih turističkih kretanja. Upravo zato, Ičićanin Živko Pavletić, povratnik iz Australije, upozorio je na stanje u kojem se nalazi lovransko gradsko kupalište Kvarner. Ovaj zapušten i uništen obalni pojas već godinama je »crna maća« lovranskog turizma. Pavletić kaže da se kupalište uopće ne čisti, da su sanitarni čvorovi uglavnom zatvoreni, a svakog ljeta prilazi moru klizavi i neočišćeni.


– Betonske površine na Kvarneru su uništene, a mi koji volimo tamo doći, sami čistimo opuške. Ne mogu prihvatiti da imamo ovako lijep kraj, a tako zapušten, rekao je Pavletić. 


Pravna zavrzlama


Upravo pitanje o pripremi turističke sezone na posljednjoj sjednici Vijeća postavio je i lovranski vijećnik Drago Korošak, a najviše ga je zanimalo stanje na kupalištima Kvarner, Peharovo i Medveja. 




Načelnik Alan Sanković tada je objasnio da je Općina Lovran aplicirala projekt Sanacije plaže Kvarner na Fond za turizam, te da je za sanaciju potreban iznos od oko 760.000 kuna. Projekt je prijavljen još u kolovozu 2015. godine, a u listopadu iste godine i predstavljen u Ministarstvu turizma, no još nisu poznati rezultati natječaja. Prema riječima načelnika na plaži Kvarner razriješeni su svi imovinsko-pravni odnosi, upisano je pomorsko dobro, a ne uspije li se obnova osigurati preko Fonda za turizam, plaža će najvjerojatnije do sljedeće godine ići u koncesiju.


Oko plaže Medveja traje pravna zavrzlama. Dio plaže i dalje je u rukama koncesionara Hemingway bara, a preostali dio je predmet spora jer postoji upis vlasništva LRH koji je tužio PGŽ, te posredno Općinu Lovran i državu zbog izgubljene dobiti. No, u prvostupanjskoj su presudi izgubili, jer je mišljenje suda da, bez obzira što se nekom dogodila pogreška u privatizaciji (plaža se vodi kao maslinik i oranica), ona i dalje ima status pomorskog dobra zbog čega su nezakonito gospodarili plažom i ne mogu tražiti odštetu, objašnjava načelnik. Na prvostupanjsku presudu LRH se žalio čime je spor nastavljen. Načelnik je naveo i da postoje dva aktivna spora na tom dijelu plaže, jedan kojim država tuži LRH za upis prava pomorskog dobra, te drugi spor vezan uz Upravni sud.


Koordinacija


Kako bi plaža Medveja bila spremna za turističku sezonu, već je održan sastanak na kojem su sudjelovali  predstavnici MO Medveja, Općine Lovran, direktor Stubice, nova direktorica Autokampa Medveja Arijana Smilović, predstavnici Hemingway bara i lovranski komunalni redar.


Dogovoreno je da se plaža uredi na vrijeme i nešto ranije započne s radom te da će se u travnju održati još jedna koordinacija.