Opatija parking

Na papiru jedno, u praksi drugo: Od Liburnija parkinga zatražili smo odgovore na primjedbe vozača

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Na istu temu dobivali smo i po nekoliko sličnih primjedbi, no iz Liburnija parkinga tvrde da naše informacije nisu točne



OPATIJA Naplata parkinga u Opatiji često je na meti kritika vozača. Prigovora ima različitih, te premda smo na istu temu dobivali i po nekoliko primjedbi sudionika u prometu, iz Liburnija parkinga koji ima koncesiju nad parkiralištima tvrde da naše informacije nisu točne.


Između ostaloga, zanimalo nas je plaća li se parking blagdanom i državnim praznikom, jer je primjerice tijekom jednog nedavnog blagdana bilo dosta onih koji su u popodnevnim satima platili, ne znajući da će im zapravo parking karta vrijediti sve do idućeg jutra. Naše drugo pitanje je glasilo: zbog čega se na automatima uz pomoć kovanica može platiti samo sat vremena parkinga, a ako se ubaci više, recimo za 2 sata parkinga, u praksi se događa da automat ne vrati ostatak novca.


– Parkirni automati u Opatiji ne rade u skladu s očekivanjima – ubaciš 10 kuna, jer željela sam platiti dva sata, ali bezuspješno. Pet kuna mi aparat nije vratio, dobila sam potvrdu za samo sat vremena parkiranja, pa sam nadoplatu morala učiniti mobitelom – ispričala je gošća Opatije. U trećem pitanju, opet su »kovanice u pitanju«. Turisti se žale zbog sustava naplate uz pomoć kovanica, jer im u kafićima i trgovinama ne žele usitnjavati novac, a s druge strane po dolasku nemaju odmah sitne kune kod sebe…


Nedjelja i blagdan




– Informacije koje imate, netočne su, dostavljamo Vam točne, lako provjerljive informacije: Na parkirnim automatima ne stoji da se »parking naplaćuje od 7-19h«, točna je informacija da su na parkirnim automatima istaknute naljepnice s radnim vremenom i na kojima je posebno naznačeno da se nedjeljom i praznikom parking plaća do 13 sati.


Parkirni automati programirani su da naplaćuju isključivo radne sate, tako da plaćanje praznikom poslije 13 sati nije moguće, no iza 13 moguće je kupiti parkirnu kartu za slijedeći dan poslije 7 sati. Kao što je navedeno u prethodnim odgovorima, parking se nedjeljom i državnim praznicima plaća do 13 sati. Informacija je navedena na svakom parkirnom aparatu, te na svakoj obavijesnoj tabli koja sadrži cijenu parkiranja za pripadajuću zonu i radno vrijeme. Plaćanje kovanicama na parkirnim automatima nije ničim limitirano, može se platiti ne samo sat vremena, nego dva, tri ili xxx sati unaprijed.


Navedeno vrijedi za sve parkirne automate. Nije nam jasna informacija koju imate o mogućnosti plaćanja samo jednog sata. Ne postoji mogućnost da netko plati veći iznos, odnosno da mu parkirni aparat ne izda ispravnu karticu, odnosno da mu ne uračuna plaćeno vrijeme. Parkirni aparat ne vraća novac ukoliko korisnik pritisne zeleno dugme, kada se odabere opciju- plaćanje.


Korisnik se u svakom trenutku može predomisliti, sve informacije su mu prikazane na displeju (koliki iznos je uplatio, koliko je trajanje plaćenog parkiranja) i ukoliko se ne slaže, jednostavno pritisne crveno dugme, te novac dobija natrag ili odabirom zelenog dugmeta plaća. Dakle, pojednostavljeno, parkirni aparat ne može uzeti novac za dva sata, a napisati na kartici jedan sat.



Sav sitni novac kojim se plaća parkiranje u pravilu ostaje u Opatiji. Isto tako svjesni smo činjenice da je plaćanje kovanicama zastarjeli i nepraktičan model, stoga smo razvili druge modele plaćanja: sms porukama, chip karticama ili on-line za višednevno parkiranje. Moguće je kupiti i dnevnu parkinu kartu za jedan ili više dana u uredu Liburnije parkinga – navode iz Liburnija parkinga d.o.o.



Beč, Rim, Opatija…


Apsolutno nemoguće, a možete to provjeriti na bilo kojem parkirnom aparatu. Sustav naplate uz pomoć kovanica je identičan u cijeloj Hrvatskoj, a isti aparati njemačkih proizvođača Siemens i Hectronic su postavljeni i npr. u većini europskih turističkih gradova (Beč, Rim, Trst…). Naplata parkinga se u Opatiji na automatizirani način vrši već desetak godina, te se svakodnevno plaća tisuće parkirnih kartica. Gosti se pripremaju na isti način kao što se pripremaju kada posjećuju neko od drugih turističkih središta.


Primjerice, posjetitelj Beča ako želi platiti parking kovanicama, unaprijed će pripremiti sitne eure. Što se tiče načina na koji Liburnija parking olakšava plaćanje, svim opatijskim poslovnim subjektima besplatno usitnjavamo novac, te na zahtjev i dostavljamo – stoji u odgovoru kojia potpisuje Sanela Gogalić Jurčić, voditeljica ureda Liburnija parkinga d.o.o.