Natjecanje u gađanju pisanica

Na Uskrs u Mošćenicama “picanje jaj”

Marina Kirigin

Pisanice se gađaju s udaljenosti od 2,80 metara / Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Pisanice se gađaju s udaljenosti od 2,80 metara / Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Bit će to 22. po redu Međunarodni uskrsni turnir za mještane i turiste, a pogodak se smatra uspješnim kada novčić ostane u jajetu



MOŠĆENICE Međunarodni uskrsni turnir u »picanju jaj« na rasporedu je na Uskrs, u nedjelju (27. ožujka), točno u podne u staroj jezgri Mošćenica.


Dvadeset i drugo izdanje manifestacije koje okuplja brojne mještane i turiste započet će ispred ulaznih gradskih vrata  gdje će se na štandu dijeliti više od 400 pisanica te će se moći kušati domaća medica, vino malvazija, fritule i domaća pogača.


Naime, poduzeće Kord u vlasništvu familije Rubinić iz Mošćenica je dobivanjem koncesije na upravljanje Etnografskom zbirkom u Mošćenicama započela ovo organizirano druženje svih mještana, posjetitelja te turista, a posljednjih nekoliko godina u gastronomsko čašćenje uključen je i restoran »Perun«.




– Poslje uskrsne mise i srdačnih uskrsnih čestitki točno u 12 sati započinje veliki Međunarodni uskrsni turnir u picanju jaja, stari običaj  našeg kraja. Pisanica, kuhano jaje, gađa se s udaljenosti od 2,80 metara metalnim novčićem od jednog eura. Pogodak u jaje smatra se onda kada novčić ostaje u jaju. Na kraju dobivamo samo jednog slavodobitnika koji je najviše puta pogodio jaje u tri pokušaja. Prije picanja svaki picač mora iz velike bukalete gucnuti domaćeg vina – istakli su organizatori manifestacije i pozvali na narodno slavlje na Uskrs u Mošćenice koje su pomogli Općina i Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga.