Ornitološki kamp

Na Učki prstenovano 650 ptica

Marina Kirigin

Najčešće prstenovane ptice na ovom području su crvendaći i šumski žviždak, rekao je biolog Vedran Lucić djeci iz područne škole Veprinac i osnovne škole Viktor Car Emin iz Lovrana koja su u Ornitološkom kampu na Učki s oduševljenjem pratila kako se prstenuju ptice.



UČKA Oko 650 ptica uhvaćeno je u ornitološke mreže prstenovačkog kampa koji se već devetu godinu održava na južnom dijelu Učke u blizini lokve Rovozna. Javna ustanova Park prirode Učka u suradnji s ornitolozima Udruge BIOM svake godine u isto vrijeme organizira praćenje jesenske seobe ptica i paralelno s time i akciju prstenovanja u svrhu istraživanja migracije ptica preko područja Učke.


Ovogodišnji ornitološki kamp trajat će pedeset dana, a nakon nešto više od mjesec dana biolog Vedran Lucić zadovoljan je istraživanjem na terenu. 





U ornitološkom kampu jučer je predstavljen dvojezični Vodič Parka prirode Učka. Izdanje je to u kojem su objedinjene nazanimljivije informacije o parku, flori, fauni, staništima, ali i o kulturnoj baštini, poučnim stazama i najatraktivnijim lokalitetima. Vodič se može kupiti u prostorijama JU PP Učka i u info centrima na Poklonu i Vojaku po cijeni od 55 kuna, istakla je Andrea Stojaković iz Javne ustanove PP Učka.



– Dosad smo prstenovali 650 ptica, odnosno zabilježili smo 35 različitih vrsta ptica. To je puno manje nego predhodnih godina, a razlog tome su vremenske prilike, posebice vjetrovito vrijeme, koje nas nisu poslužile. Ove smo godine u nekoliko navrata vidjeli crnu rodu u preletu, no ona nije prstenovana. Radi se o vrsti rode koja se gnijezdi na području Europe, a koja je strogo zaštićena zavičajna svojta i svrstana je u knjizi ugroženih vrsta u osjetljivu gnjezdeću populaciju. Prstenovali smo i nekoliko zanimljivih vrsta kao vijoglava – vrsta dijetlića, zatim legnjeve – noćne grabljivice. Međutim i dalje su najčešće prstenovane ptice na ovom području crvendaći i šumski žviždak, objasnio je jučer u ornitološkom kampu na Učki Lucić okupljenoj djeci iz područne škole Veprinac i osno vne škole Viktor Car Emin iz Lovrana koja su s oduševljenjem pratila kako se prstenuju ptice.


 Nakon što je mladi biolog ptice oslobodio iz 14 postavljenih vertikalnih ornitoloških mreža oko lokve Rovozne, slijedilo je prstenovanje koje podrazumjeva mjerenje krila ptice, težinu i stavljanje aluminijskog prstena uz pomoć ornitoloških kliješta. Osim toga u knjigu se upisuje i spol, starost i vrsta ptice. 


Zahvaljujući kampu na Učki utvrđeno je i da je Zlatoglavi kraljić, prstenovan 2007. godine, prevalio put do Švedske, gdje je prstenovan u proljeće 2008. godine. Tako je i potvrđeno da ova najmanja europska ptica prevalila put dulji od tisuću kilometra.



– Osim samog prstenovanja ptica koje je značajno zbog utvrđivanja migracije, cilj ovog projekta je da djeci osnovnoškolskog uzrasta približimo aktivnosti koje provodimo svake godine na području našeg parka prirode. Ove godine pridružili su nam se i prvašići iz Lovrana čija će škola uskoro postati članica Mreže škola PP Učka, te će nadalje sudjelovati u svim našim edukativnim programima, rekla je Marta Blažević, iz JU PP Učka. 


Tijekom devetogodišnjeg istraživanja ustanovljeno je kako su najčešće prstenovane ptice u Parku prirode Učka crvendaći, zviždci, kosovi, grmuše, kraljići i sjenice. Lani je u ornitološkom kampu na Učki ulovljena kreja, vrlo rijetko prstenovana ptica koja pripada porodici vrana, a 2011. godina bila je rekordna po broju prstenovanih ptica – više od tri tisuće. Među zanimljivim vrstama ranijih godina prstenovana je i mala muharica i velika ušara, a zasigurno najznačajniji pronalazak u devet godina prstenovanja na Učki je azijski zviždak.