Program Zaželi

Na Liburniji zaposleno još pet gerontodomaćica

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

GDCK Opatija zaposlio je na 24 mjeseca pet žena s liburnijskog područja na radno mjesto gerontodomaćica. One će pružati pomoć i podršku za 30 korisnika u njihovim domovima na području Opatije, Matulja i Lovrana



LOVRAN – Pet novozaposlenih žena koje pružaju pomoć i podršku za 30 osoba starije životne dobi u njihovim domovima na području Opatije, Matulja i Lovrana – rezultat je projekta »Pomoć u kući«, a za kojeg je osigurano 1,1 milijun kuna. Naime, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija je kao korisnik projekta u siječnju ove godine potpisalo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za navedeni projekt s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.


Projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020. u sklopu programa »Zaželi – Programa zapošljavanja žena«. Projekt traje 30 mjeseci, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka – Ispostava Opatija i Centar za socijalnu skrb Opatija. Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja te poticanje socijalne uključivosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika.


Lakša svakodnevica


– GDCK Opatija sklopio je Ugovor o radu na određeno vrijeme, 24 mjeseca, s pet žena s liburnijskog područja na radno mjesto gerontodomaćica, a s radom su započele u travnju. Zaposlene djelatnice pružaju pomoć i podršku za 30 korisnika u njihovim domovima, osobama starije životne dobi te osobama u nepovoljnom položaju na području tri JLS-a s Liburnije.




Korisnicima programa olakšava se svakodnevni život kroz usluge potpore i podrške obuhvaćene projektom »Pomoć u kući« pružajući im pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti – rekla je Đana Pahor iz GDCK-a Opatija navodeći da projekt »Pomoć u kući«, zahvaljujući financijskoj potpori JLS-a s Liburnije, djeluje već osam godina. Na konferenciji za novinare u lovranskoj vijećnici govorila je i državna tajnica Ministarstva rada i imovinskog sustava Majda Burić, te čelnici JLS-a u kojima se provodi projekt, kao i partneri u projektu.


Dodatno obrazovanje


– Vlada RH osigurala je više od milijardu kuna za projekt »Zaželi« na razini cijele Hrvatske. U sklopu toga provodi se skoro 300 projekata, a zaposleno je više od 6.000 žena koje brinu o 28.000 korisnika. Svaka žena koja je zaposlena ima mogućnost dodatnog obrazovanja i naši korisnici imaju mogućnost dobivanja živežnih namirnica u visini od 200 kuna po kućanstvu. Posebno mi je drago da se na prostoru PGŽ-a provodi 11 projekata »Zaželi« i to u vrijednosti skoro 19 milijuna kuna, a zaposleno je više od 100 žena koje brinu za oko 500 korisnika.


Većina projekata je na području Gorskog kotara s obzirom da se radi o ruralnom području. Osim projekta »Zaželi«, na Liburniji su provodi još osam projekata iz Europskog socijalnog fonda, a sredstva se koriste za produljenje rada dječjih vrtića, iskorištena su i sredstva za osobne asistente za osobe s invaliditetom, za djecu s poteškoćama u razvoju, ali i za izvaninstitucionalnu pomoć djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


Kada zbrojimo sva ta sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja, ukupna vrijednost za područje Liburnije iznosi 17,2 milijuna kuna, a na području PGŽ-a – 174 milijuna kuna – istakla je Burić.