Novi sustav

NOVINA U HRVATSKOJ Opatijci će imati po sat vremena besplatnog parkiranja dnevno

Srđan Brajčić

Novi sustav bazira se i na internetskoj prodaji svih paketa usluga, građani s prebivalištem u Opatiji imat će sat besplatnog parkiranja dnevno, a omogućit ćemo i naplatu parkiranja putem svih kreditnih i debitnih kartica, kaže direktor Opatije 21 Igor Štok



OPATIJA – Tvrtka Opatija 21 provodi zadnje pripreme kako bi se naplata parkiranja na području Grada Opatije vratila u gradski sustav. Naime, 10. ožujka Liburnija parkingu istječe koncesijski ugovor. Nakon tog datuma, posao naplate i organiziranja parkiranja postaje posao gradske firme Opatija 21.


– Uprava društva od samog početka upozoravala je na vrlo kratak vremenski period za nabavku opreme i uspostavu sustava. Ipak, možemo se pohvaliti da smo bez potrebnih dodatnih ljudskih resursa uspjeli osmisliti i nabaviti potpuno novi sustav za kontrolu i naplatu usluge te zadovoljiti sve kriterije potrebne za startanje djelatnosti. Novi sustav bazira se i na internetskoj prodaji svih paketa usluga te implementaciji jednog sata besplatnog parkiranja, i to jednokratno dnevno za sve građane s prebivalištem u Opatiji, kazao je jučer direktor Opatije 21 Igor Štok koji navodi da će se u vrlo kratkom vremenu omogućiti naplata parkiranja putem svih kreditnih i debitnih kartica.


Čak 580 molbi


– Sve ono što smo implementirali u novi sustav proizlazi iz Studije o uličnom parkiranju koju je izradio Prometni fakultet u Zagrebu, pojašnjava Štok koji je naglasio da je uvođenje jednog sata besplatnog parkiranja novina na razini Hrvatske i prema tome nije moguće govoriti o tome kako će se ta beneficija odraziti na poslovanje Opatije 21.





Igor Štok pozvao je sve vozače koji imaju prebivalište na područuju Grada Opatije da već od 1. ožujka posjete nove poslovne prostorije tvrtke na lokaciji dvorane Marino Cvetković (1. kat) kako bi ostvarili svoja prava za parkiranje. To su jedan sat besplatnog korištenja parkirališta dnevno na svim uličnim parkiralištima, što će ostvariti kupnjom posebne tabele koju će morati staviti na vidno mjesto u svojim automobilima. Također, Opatijci imaju mogućnost kupnje povlaštene parkirne stanarske karte.


– Nadam se da smo svi svjesni o kojem obimu posla se radi te sam siguran da će građani Opatije, kao i uvijek do sada, prilikom korištenja svih benificija koje smo im dodijelili pokazati visok stupanj tolerancije i kulture na kakvu smo od njih i navikli, kazao je Štok koji je dodao da je s direktorom sadašnjeg koncesionara dogovorena opcija povrata novca za one korisnike povlaštenih parkirnih karti koji su uslugu platili za period poslije ožujka.



Direktor Igor Štok osvrnuo se i na okončani proces zapošljavanja u Opatiji 21. Naime, putem javnog natječaja Opatija 21 tražila je 30-tak novih radnika, što je izazvalo veliko zanimanje građana – na natječaj je pristiglo čak 580 molbi za posao. Odabrano je njih 20-tak.


– Za tako složen i dugotrajan posao morali smo odabrati tvrtku koja nam je pomogla izvršiti evaluaciju i procjenu svih kandidata. Povratne informacije od kandidata su vrlo pohvalne i pozitivne kako za evaluatora, tako i za tvrtku koja je na čelu sa mnom bila uključena u drugom krugu postupka odabira kandidata. Nažalost, u ovom trenutku tvrtka će primiti samo neophodan broj djelatnika za startanje djelatnosti, a kasnije, kako potreba posla bude nalagala, primit ćemo još nekoliko ljudi, jasno sukladno novoj organizacijskoj shemi društva, pojasnio je Štok.


Direktor Opatije 21 kaže da je svjestan činjenice da će biti vrlo velik broj nezadovoljnih s obzirom na to da je malo radnih mjesta, a puno molbi za posao.


– Stoga mogu samo reći da je vrlo nezahvalna pozicija mene kao direktora društva jer smo dobili vrlo velik broj kandidata koji zadovoljavaju sve kriterije te su mnogi i prekvalificirani za poslove za koje se javljaju. To nažalost samo pokazuje u kakvoj se situaciji danas nalazi Hrvatska, ocijenio je Štok koji se zahvalio svim kandidatima na tome što su svojim zamolbama za posao pomogli da se lakše organizira posao i omogući čim bezbolniji prelazak naplate parkiranja u gradsku firmu.


Liburnijina oprema


Osim toga, Igor Štok otkrio je da će Liburnija parking svoju opremu (aparati za naplatu, pauk, znakovi…) prodati Opatiji 21. Prema tome, Opatija 21 odustala je od kupovine novih aparata putem postupka javne nabave. Direktor Opatije 21 pojašnjava da je na natječajnu dokumentaciju pristigla jedna žalba koja je u konačnici u cijelosti odbijena, ali ta procedura je trajala dva mjeseca.



– Što se pak tiče organizacije sustava naplate i korištenja parkirnog prostora za autobuse, ovom prilikom poručujem svim hotelskim kućama, turističkim agencijama te svim turoperatorima koji dovode turističke autobuse u naš grad, da mogu očekivati vrhunsku uslugu s istim cijenama koje se za razliku od ostalih destinacija u našem okruženju neće mjenjati iako su takve već više od deset godina, poručio je direktor Opatije 21 Igor Štok.



– Zbog novih okolnosti donijeli smo poslovnu odluku o poništenju postupka javne nabave, iako je Državna komisija odbila gotovo sve navode firme koja se žalila. U međuvremenu su se stvorile još neke nove okolnosti, odnosno sadašnji koncesionar Liburnija parking pristao nam je prodati cjelokupnu opremu za organizaciju parkiranja. Stoga smo prisiljeni okrenuti se jedinoj mogućoj opciji, a to su uređaji sadašnjeg koncesionara koji su, dakle, na cesti i prema tome nisu potrebni nikakvi dodatni građevinski radovi. Isto to vrijedi i za stupove sa oznakama za sms plaćanje, zone parkiranja, kao i ostale obavijesne znakove.


Kupit će i pauka


Koncesionar je također spreman prodati vozilo za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila koje je prilagođeno uskim opatijskim ulicama. U konačnici, ovakav pristup nabavke opreme koštat će građane višestruko manje i nema više mogućnosti da na vrijeme uspijemo organizirati djelatnost kupnjom nove opreme za naplatu parkiranja, pojasnio je Igor Štok koji je iznenađen podatkom da se ista firma žalila i na njegovu poslovnu odluku da se zbog novih okolnosti poništi javni natječaj za kupnju aparata za parkiranje.


– Opatija 21 kontaktirala je proizvođača opreme čiji su aparati sada na opatijskim ulicama i sudskog vještaka koji su procijenili kompletnu opremu Liburnija parkinga. Prema njihovom mišljenju, oprema je u dobrom stanju i može se koristiti još nekoliko godina, kazao je Štok koji nije želio još govoriti tome koliko će Opatija 21 platiti Liburnija parkingu za opremu.